Annonce
Holstebro

Prisstigning: Afhentning af affald stiger 55 procent

Frasortering af madaffald i en skraldespand for sig medvirker til, at affaldsafhenting stiger med 55 procent over to år. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Fra 2020 skal borgere betale 1070 kroner om året for afhentning af husholdingsaffald, hvor borgerne har fået en todelt skraldespand med plads til madaffald. Det er en stigning på 380 kroner fra 2018.

HOLSTEBRO: Det bliver væsentligt dyrere at få afhentet husholdningsaffald, når borgerne snart får en ny skraldespand, som er delt i to, så der både er plads til madaffald og et andet rum til restaffald.

Det koster ikke blot nye skraldespande men betyder også, at affaldet skal afhentes med en specialbygget bil, som er delt op i to rum til de to typer affald.

Fra 2020 skal en almindelig husstand med en 240 liters skraldespand betale 1070 kroner om året, og det er en stigning på 55 procent i forhold til de 690 kroner som borgerne betalte i 2018. Stigningen sker dog over to år, da prisen allerede er steget til 905 kroner om året i 2019, hvor de nye skraldespande bliver indkøbt og fordelt, og hvor de nye biler begynder at køre.

Oveni skal hver husstand betale et fast miljøgebyr på 1170 kroner om året for at bruge genbrugsstationen og for afhentning af storskrald. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2018.

Sommerhuse får ikke en todelt skraldespand til madaffald, og men alligevel stiger prisen med 33 procent for afhentning af affald over de to år. Det er ikke blot den nye indsamling af madaffald, som er årsagen til den store stigning.

En anden del af forklaringen er et nyt udbud på indsamling af husholdningsaffald, som endte med noget højere priser til vognmanden. Det var dog forventet, da det norske firma, der før stod for indsamlingen havde kørt til en meget lav pris.

Halvdelen af stigningen skyldes merudgift for indsamling af affald, mens den anden halvdel skyldes merudgift til håndtering af affaldet og øgede afskrivninger hos affaldsselskabet Nomi4S.

Desuden har priserne været holdt nede af, at der for eksempel i budgettet i 2019 har været indregnet et overskud på 3,1 millioner kroner fra tidligere år. I 2020 er modsat indregnet et forventet underskud på 0,5 millioner kroner.

Trods udgiften til indsamling af madaffald er Nomis priser for afhentning af affald lavere end gennemsnittet i andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce