Annonce
Holstebro

Prisstigning: Afhentning af affald stiger 55 procent

Frasortering af madaffald i en skraldespand for sig medvirker til, at affaldsafhenting stiger med 55 procent over to år. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Fra 2020 skal borgere betale 1070 kroner om året for afhentning af husholdingsaffald, hvor borgerne har fået en todelt skraldespand med plads til madaffald. Det er en stigning på 380 kroner fra 2018.

HOLSTEBRO: Det bliver væsentligt dyrere at få afhentet husholdningsaffald, når borgerne snart får en ny skraldespand, som er delt i to, så der både er plads til madaffald og et andet rum til restaffald.

Det koster ikke blot nye skraldespande men betyder også, at affaldet skal afhentes med en specialbygget bil, som er delt op i to rum til de to typer affald.

Fra 2020 skal en almindelig husstand med en 240 liters skraldespand betale 1070 kroner om året, og det er en stigning på 55 procent i forhold til de 690 kroner som borgerne betalte i 2018. Stigningen sker dog over to år, da prisen allerede er steget til 905 kroner om året i 2019, hvor de nye skraldespande bliver indkøbt og fordelt, og hvor de nye biler begynder at køre.

Oveni skal hver husstand betale et fast miljøgebyr på 1170 kroner om året for at bruge genbrugsstationen og for afhentning af storskrald. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2018.

Sommerhuse får ikke en todelt skraldespand til madaffald, og men alligevel stiger prisen med 33 procent for afhentning af affald over de to år. Det er ikke blot den nye indsamling af madaffald, som er årsagen til den store stigning.

En anden del af forklaringen er et nyt udbud på indsamling af husholdningsaffald, som endte med noget højere priser til vognmanden. Det var dog forventet, da det norske firma, der før stod for indsamlingen havde kørt til en meget lav pris.

Halvdelen af stigningen skyldes merudgift for indsamling af affald, mens den anden halvdel skyldes merudgift til håndtering af affaldet og øgede afskrivninger hos affaldsselskabet Nomi4S.

Desuden har priserne været holdt nede af, at der for eksempel i budgettet i 2019 har været indregnet et overskud på 3,1 millioner kroner fra tidligere år. I 2020 er modsat indregnet et forventet underskud på 0,5 millioner kroner.

Trods udgiften til indsamling af madaffald er Nomis priser for afhentning af affald lavere end gennemsnittet i andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce