Annonce
Mærkedage

Prins af Danmark i med- og modgang

Prins Joachim er oberst af reserven. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De svære tider har prins Joachim lagt bag sig. Den 7. juni fylder han 50 år, hvorefter han vil skifte hverdagen i Danmark ud med et studieophold i Paris.

50 år: Et begivenhedsrigt år venter forude for prins Joachim. Snart rejser han til Paris, hvor han frem til sommeren 2020 skal studere på Frankrigs højst rangerede militære lederuddannelse.

Men inden han sidst på sommeren forlader Danmark sammen med prinsesse Marie og parrets to børn, prinsesse Athena og prins Henrik, kan prins Joachim fredag den 7. juni fejre sin 50-års fødselsdag.

Dagen bliver markeret med en middag i Riddersalen i Christian VII's Palæ på Amalienborg, som dronning Margrethe er vært for.

Prins Joachim har ikke lagt skjul på, at han glæder sig til at komme til Frankrig og fordybe sig på forsvarsområdet. Det er hjerteblod for prinsen, som er oberst af reserven i den danske hær.

I Paris skal han studere seks dage om ugen på École Militaire. Udover viden om Frankrigs militær får prinsen indsigt i strategisk ledelse og offentlig forvaltning. Med opholdet i den franske hovedstad kommer den kongelige kernefamilie til at bo i prinsesse Maries fødeby.

Prins Joachim og hans hustru blev gift i 2008. Dengang flyttede prinsesse Marie ind på Schackenborg i Møgeltønder, hvor prins Joachim drev landbrug. Allerede som niårig havde han fået overdraget godset af de daværende ejere - det barnløse grevepar Schack.

Men landbruget hang ikke sammen økonomisk, og i 2014 besluttede parret at forlade Sønderjylland og flytte til København.

Prinsen blev kritiseret i offentligheden for at vende provinsen ryggen. Det var ikke nogen let beslutning for den landbrugsuddannede Joachim, som dermed forlod det, der skulle have været hans livsværk.

En anden svær periode var tiden omkring skilsmissen fra hans første kone, daværende prinsesse Alexandra. Parret mødtes, da prinsen var udstationeret i Hongkong i 1990'erne.

De blev gift i 1995 på et tidspunkt, hvor prins Joachims anseelse var høj i befolkningen, og hvor han fremstod mere moden og målrettet end sin et år ældre storebror, kronprins Frederik.

Prins Joachim og prinsesse Alexandra fik sønnerne Nicolai i 1999 og Felix i 2002. Det er beskrevet, at prins Joachim kæmpede hårdt, for at ægteskabet skulle bestå. Men det lykkedes ikke, og i efteråret 2004 blev det offentliggjort, at parret skulle separeres.

Såvel skilsmissen som andre begivenheder i prins Joachims liv er blevet fulgt tæt af pressen, og gennem tiden har prinsen haft ry for at mangle folkelighed. Dette er blevet forstærket af, at han flere gange på tv har rettet journalister, der ikke har haft styr på de kongelige tiltaleformer.

Men fra Forsvaret, hvor prinsen har en stilling som særlig sagkyndig, beretter kolleger om en imødekommende og humoristisk prins.

Prins Joachim har en stor interesse for historie, og det vil komme til udtryk i en serie om danmarkshistorien, der fra efteråret vil blive sendt på DR K. Her vil prinsen optræde som hovedfortæller.

Dertil kommer hans passion for biler, som betyder, at danskerne ofte har kunnet se prinsen trykke speederen i bund ved motorløb rundtom i landet.

Efter sin 50-års fødselsdag flytter prins Joachim til Paris sammen med sin familie. Han er blevet optaget på École Militaire i den franske hovedstad. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce