Annonce
Navne

Poul lå i respirator med covid-19 i 12 døgn: Når man kommer tilbage til livet, er man bare så taknemmelig

- Det var vigtigt for ham at komme tilbage til avisruten, siger Herla B. Knudsen om sin mand, den 75-årige Poul B. Knudsen, der sidste år var alvorligt syg med covid-19 og lå i respirator på Skejby i 12 dage. Men nu passer han igen sin daglige avisrute for Dagbladet Holstebro-Struer. Foto: Johan Gadegaard
Da 75-årige Poul B. Knudsen, Mejrup, ikke kunne holde balancen på cyklen på sin daglige avisrute, vidste han, at den var gal. Han var blevet smittet med covid-19.

Holstebro: I slutningen af marts 2020 kom sygeplejerske på intensivafdelingen på Regionshospital Holstebro, Herla Knudsen, en aften hjem til privaten på Elkjærvej i Mejrup og følte sig feber-sløj.

- Jeg frygtede, at jeg var blevet smittet med covid-19. Jeg sagde til min mand, at jeg sov i et andet værelse nu, og der var selvfølgelig hverken kys eller kram. Vi sprittede af og sprittede af, husker Herla.

Det var i corona-pandemiens spæde start, og ingen vidste helt, hvordan man skulle forholde sig. Trods feber havde Herla kun milde symptomer. Det vigtigste for hende var, at hendes mand, Poul, ikke blev smittet.

Annonce

- Han havde i 2019 haft et langt forløb på intensiv efter en brokoperation og et aneurisme (udposet blodåre, red.), og hans helbred var stadig lidt skrøbeligt, fortæller Herla.

Men fredag den 3. april 2020 kørte den dengang 73-årige Poul som vanligt ud på sin daglige avisrute for Dagbladet Holstebro - og fik problemer.

- Jeg kunne ikke holde cyklen på cykelstien, og på et tidspunkt endte jeg da også i en hæk. Jeg var så svimmel, husker Poul, der samme aften blev rigtig dårlig.

Indlagt på Skejby

Herla havde haft en dårlig dag med slem hovedpine, og det var først, da hun hørte Poul jamre sig lidt i stuen, at hun blev opmærksom på, at han havde svært ved at komme op at stå, virkede desorienteret og havde feber. Da hun tog hans temperatur viste den 39,3.

- Poul bliver så dårlig, når han får feber, og jeg vidste bare, at han var blevet smittet med covid-19, siger Herla.

Samme aften blev Poul indlagt. Der var fyldt op i Herning, og det var der også i Viborg, så ambulancen fortsatte til Skejby. Her skulle Poul komme til at ligge de næste fire og en halv uge. En del af dem i kamp for sit liv.

- Jeg kan godt huske de første dage. Jeg lå på to-mands stue, og jeg kunne snakke, fortæller han.

Men tirsdag morgen, knap fire dage efter indlæggelsen, gik det pludseligt stærkt den forkerte vej.

- Det var heldigt, at han allerede var indlagt, og at de holdt godt øje med ham, mener Herla.

Poul kom i respirator, og der befandt han sig de næste 12 dage. Dem husker han intet af.

- Det var bare mørkt, og jeg sov, siger han.

Men familien - Herla, deres fire børn, svigerbørn og børnebørn - husker alt for godt de 12 dage.

- Jo, vi var bestemt bange for, at han skulle dø, fortæller Herla, og Poul får lidt tårer i øjnene.

Annonce

Det positive livssyn

Poul havde været indlagt en uge, heraf tre dage i respirator, da familien fik tilladelse til at se ham - én person i 30 minutter per dag iført beskyttelsestøj.

- Vi skiftedes til at være hos ham, fortæller Herla, der boede på et Zleep Hotel ved siden af hospitalet og holdt kontakt med børnene via opkald og sms'er.

Dele af den korrespondance blev siden til en dagbog sammen med de billeder der blev taget af de blomster, som strømmede ind. Dagbogen kunne han læse, når han blev rask nok til det. Og det blev han jo heldigvis.

- Den har jeg selvfølgelig læst, og jeg kan godt sige dig, at tårerne fik frit løb, indrømmer han.

Var det en stor lettelse, da Poul kom ud af respiratoren efter 12 døgn?

- Ja, efter det første døgn, turde vi være lettede. Man er altid lidt betænkelig det første døgns tid, efter nogen er kommet ud af respirator  - kan de nu klare det? Men efter det første døgn var han rimeligt ved hægterne og kunne begynde at snakke. En sygeplejerske ringede mig op på Zleep-hotellet, og jeg fik Poul i røret. Han snøvlede meget, men det første, jeg hørte helt klart, var: "Vi tager ti år mere", fortæller Herla med en lille latter.

Når man sådan kommer tilbage til livet igen, og det er lyst, så bliver man bare så taknemmelig. Jeg bliver så glad over at cykle min rute hver dag og møde folk - og der falder da også ind imellem en småkage eller to af.

Poul var indlagt på Skejby Sygehus i alt fire og en halv uge - og siden i Holstebro i én uge, inden han kunne komme hjem.

- Jeg tror, det var hans positive livssyn, der hjalp ham til at snyde døden - og endda to år i træk. Og så er vi ubeskriveligt taknemmelige over personalets indsats på både Skejby og sygehuset i Holstebro gennem hele forløbet, siger Herla.

Annonce

Herlas karbonader

Hun og Poul mødte hinanden, da Poul var 29, og hun var 22. Der var til sangaften under KFUM og K i Ungdomsborgen ved Holstebro Kirke.

Var det kærlighed ved første blik?

- Jow, lidt da. Vi var to venner, der stod sammen - jeg var nok den pæneste af os - og så kom hun over og spurgte, om vi ville med i biografen, mener Poul at kunne huske.

- Nej, det var da dig, der spurgte, indvender Herla.

- Jeg kan kun opfordre andre til også at få sig en avisrute. Det er god daglig motion, og den kontakt, det giver, er så dejlig. Ja, jeg fik da både blomster og vin under min sygdom, siger Poul B. Knudsen. Foto: Johan Gadegaard

- Jeg er helt sikker på, at det var dig. Ham den anden, han ville tænke lidt over det, men jeg sagde ja med det samme. Hun var jo sygeplejerske! Og så spurgte hun i øvrigt, om jeg ville komme og spise hjemme hos hende først, smiler Poul.

Herla serverede karbonader, og så var vejen til Pouls hjerte for alvor banet.

- Indtil videre har det holdt i 42 år, siger han.

Annonce

Avisruten i Mejrup

Da Poul kom hjem til sin Herla efter det lange hospitalsophold, havde han næsten ingen muskler tilbage. De var forsvundet ved at være sengeliggende. Så han måtte i gang med genoptræning. Blandt andet fordi han ville have sin avisrute tilbage.

Den rute fik han, da han som 62-årig valgte at gå på efterløn fra sit arbejde som driftsleder på Arla Foods/Holstebro Smørmejeri. Men færdig med at lave noget, syntes han ikke, han var.

Poul Borgholm Knudsen

75 år, født og opvokset i Lyngs på Thyholm.

I lære som mejerist, først i Hvidbjerg, siden i Vandborg. Tog derpå til Fyn i to år og fik sig en mejeriteknisk eksamen.

1976: Startede på Arla Foods på Hjermvej og var med til at bygge smørafdelingen op. Var driftsleder der i 35 år.

Har flere gange vundet danmarksmesterskabet i Lurpak-smør.

På efterløn som 62-årig i 2008. Begyndte samme år at køre sin faste avisrute på Elkjærvej i Mejrup for dagbladet og Holstebro Onsdag.

Gift med Herla Brondbjerg Knudsen, 67, der er født og opvokset i Flynder ved Bækmarksbro. I 40 år arbejdede hun som sygeplejerske på intensivafdelingen på Regionshospital Holstebro, hvor hun også modtog Dronningens Fortjenstmedalje i sølv. Hun gik på pension sidste år.

Parret har fire børn. Heidi på 40 er sundhedsplejerske, bor i Hornslet, er gift med Lars og har to døtre. Helle på 39 er jurist, bor i Skovby med Andreas og deres to sønner. Gitte på 34 er ansat ved Lego, bor i Aarhus og er kæreste med Jesper. Anders på 28 er it-ingeniør, bor i Aarhus.

Og så fik han sig en avisrute, som han nu har passet i 13 år. 25 aviser på hverdage, lidt flere i weekenden samt 120 Holstebro Onsdag, der skal bringes ud.

- Det var så fantastisk at komme tilbage til ruten, efter jeg var blevet rask igen. "Hvor det dejligt at se dig igen, Poul" sagde folk, og det lød bestemt, som om det kom fra hjertet. Altså, hvis jeg var faldet væk der på Skejby, så havde det hverken været godt for familien, Dagbladet eller kunderne på min rute, siger han med glimt i øjet.

Annonce

Taknemmelig hver dag

Mens han lå syg, rygtedes det blandt avisrutens kunder, at det var alvorligt med Poul. Han havde serviceret dem ved at yde specialtjenester som for eksempel for nogles vedkommende at komme avisen gennem brevsprækken i døren (normalt leveres avisen i postkassen ved vejen, red.) og for andre - ældre - at hjælpe med at bære affaldsposer ud, når avisen lægges på bordet. Nu viste de så deres omsorg for ham ved at komme til Herla med blomster og vin til den syge Poul.

Da Poul B. Knudsen var 29, mødte han sin Herla. - Hun var muligvis så interesseret, fordi jeg havde en ny bil, siger han drillende, og Herla ryster lidt på hovedet. Foto: Johan Gadegaard

- Det er vigtigt at vide, at der er nogen, der tænker positivt om én, når man ligger i sygesengen, siger Poul og ser rørt ud igen.

- Når man sådan kommer tilbage til livet igen, og det er lyst, så bliver man bare så lykkelig. Jeg bliver så glad over at cykle min rute hver dag og møde folk - og der falder da også ind imellem en småkage eller to af, tilføjer han.

Så du er helt frisk igen?

- Ja, ja da. jeg har lige været til senioridræt i dag henne i hallen, og jeg er også begyndt at gå til yoga for mænd. Altså, jeg ved ikke hvorfor, det er sådan for os mennesker, at det skal have været mørkt, før man ser lyset. Men nu er jeg i hvert fald bare så taknemmelig for, at jeg står op til solskin, ved at børn og børnebørn klarer sig godt, at min kone passer haven her i den dejlige sommer - og lige om lidt kommer Holstebro Onsdag, som jeg skal ud med i morgen, så jeg kan smuglæse lidt, ler Poul B. Knudsen.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbogen: Damgaard stjal rampelyset på Brammings store aften

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH indkasserede nederlag i Brammings rekordkamp

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne

Flemming blev sendt til Grønland for at slagte lam: - Det var en gave at få sådan et tilbud fra fagforeningen

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Annonce