x
Annonce
Mærkedage

Populær skuespiller i kamp mod drukkultur

Allan Olsen og hans kone, Charlotte Breum, ankommer til premiere på musicalversionen af Susanne Biers film Den skaldede frisør 5. marts 2020. Mandag den 23. marts fylder skuespilleren 60 år. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Allan Olsen charmerede sig ind i manges hjerter i de ungdomsfilm, der grundlagde hans karriere som skuespiller. Sideløbende havde han et heftigt alkoholmisbrug.

60 Han var i lære som glarmester, da han fik sin første filmrolle. Debuten var i "Mig og Charly" fra 1978 af Morten Arnfred.

Allan Olsen var også med i efterfølgeren "Charly & Steffen", og så var karrieren som skuespiller skudt i gang. I 1980 fik han Bodilprisen for hovedrollen som "Johnny Larsen" i filmen af samme navn.

Mandag den 23. marts fylder den drengede skuespiller 60 år.

Han er også kendt fra filmatiseringen i 1985 af Klaus Rifbjergs romanklassiker "Den kroniske uskyld" - og en lang række andre film.

Blandt dem folkelige storsucceser som "Midt om Natten" (1984), "Olsen-bandens sidste stik" (1998) og hertil et par afsnit i "Far til fire"-serien.

Allan Olsen har også spillet revy - i Cirkusrevyen og Mogenstrup-revyen.

Han voksede op i Værebroparken i Gladsaxe, og en stor del af sin ungdom udlevede han i alkoholens og stoffernes tegn i en grad, så det var livstruende. Han begyndte på antabus allerede som 18-årig - sideløbende med den spirende karriere som skuespiller.

Allan Olsen har fortalt åbent om sit liv som dranker og stofmisbruger gennem en årrække, indtil han i 1993 efter ophold på et behandlingshjem og benhård døgnterapi endegyldigt fik sat prop i flasken.

Det skildrer han blandt andet i en selvbiografi om sin alkoholisme. Han holder også foredrag om drukkulturen blandt unge.

De senere år har han ved siden af arbejdet som skuespiller haft bijob i fængselsvæsnet, hvor han har coachet indsatte misbrugere til at prøve at få et ansvarligt liv uden kriminalitet efter løsladelsen.

- Jeg har en helt anden tilgang end socialrådgivere og fagpersonale. Jeg taler deres sprog og ved, hvad det handler om.

- Og de ved, at jeg lige så vel som dem kunne være blevet kriminel, fortalte Allan Olsen i december 2018 i et interview med Magasinet Helse.

Der er i dag sket en kommercialisering af børns og unges afhængighed, mener han.

- Bagmændene er ikke kun rockere, men også børsnoterede selskaber, der tjener penge på at sælge sprut med stor profit for øje, tilføjede han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce