Annonce
Struer

Politikere vil have kulturby-aktiviteter ud i lyset

Borgmester Mads Jakobsen (V) løfter nu sløret for, hvad der skal foregå i Struer i forbindelse med Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad. Her et glimt fra den spektakulære åbning i Aarhus for snart to uger siden. Arkivfoto: Axel Schütt/Scanpix

Flere politikere drillede borgmester Mads Jakobsen med hemmelighedskræmmeriet om de lokale aktiviteter i kulturhovedstadsåret - den foreløbige oversigt kom i sidste øjeblik på byrådsmødet tirsdag aften.

Struer: Det er ikke "kun" de almindelige borgere, der er blevet holdt hen i noget nær uvidenhed om de planlagte aktiviteter i Struer Kommune i forbindelse med markeringen af kulturhovedstadsåret.

Også byrådspolitikerne har manglet nogle konkrete oplysninger om, hvad der skal foregå lokalt i tilknytning til Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.

Det kom frem på byrådsmødet tirsdag sidst på eftermiddagen, hvor borgmester Mads Jakobsen (V) løftede lidt af sløret for, hvad der helt konkret kommer til at ske.

Forinden havde kommunen sagt nej til at udlevere programmet til avisen.

Annonce

Her er programmet for kulturhovedstadsåret

Struer Kommune har fremlagt en foreløbig oversigt over aktiviteter i forbindelse med Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.De fremtidige aktiviteter omfatter følgende, som kun er omtalt i overskriftsform i oversigten:

Struer Tracks 2.-17. juni.

Human Nature 9. september og cirka en uge frem.

Seahorses - Myter og Halmballer 2.-16. december.

Listen omfatter også aktiviteter, som allerede er overstået. Det gælder børnenes åbning af kulturhovedstadsåret på Rådhuspladsen 20. januar. Og det gælder til dels lysinstallationen "The Same For Everyone", som er opstillet på Rådhuspladsen.

Hertil kommer to aktiviteter, der dels udspringer af købstadsjubilæet, dels af Aarhus 2017, nemlig et magasin om Nordvestjysk Lydfest 2017, der omdeles i marts, og musikarrangementet AquaSonic 1.-3. april.

Kilde: Struer Kommune.

Drillede borgmesteren

Flere politikere drillede borgmesteren med hemmelighedskræmmeriet.

Niels Viggo Lynghøj (S) var en af de politikere, der udtrykte glæde over, at byrådspolitikerne således fik svar på spørgsmålet om, hvad det er, der påtænkes.

- Det har vi kunnet læse om i avisen. Men det er fint, at vi nu også som byrådsmedlemmer får lidt indsigt - når vi også skal bevilge penge til det. Det har vi fået nu, sagde Niels Viggo Lynghøj.

Også blandt borgmesterens partifæller blev der ironiseret over den manglende åbenhed.

Marianne Bredal (V) sagde tak for programmet, "som, jeg tror, mange af os har ventet på at få afsløret. Og det er også i byrådet - ikke kun avisen," sagde hun.

På den lukkede dagsorden

Den oversigt over aktiviteter, som blev fremlagt på byrådsmødet, omfatter dog også masser af aktiviteter, som ikke har noget med kulturhovedstadsåret at gøre. Det er nemlig en overordnet oversigt, der handler om såvel Struers 100 års købstadsjubilæum som Lydens By og Aarhus 2017.

Det punkt kom på dagsordenen til den åbne del af byrådsmødet i sidste øjeblik - eller rettere: forvaltningen måtte lave en tillægsdagsorden til lige netop punktet "økonomi- og aktivitetsramme for købstadsjubilæet 2017".

Mads Jakobsen forklarede, at aktivitetsoversigten forinden var blevet fremlagt på et møde i økonomi- og arbejdsmarkedsudvalget tirsdag formiddag. Det fremgår dog ikke af udvalgets mødedagsorden, og det kan kun skyldes, at punktet ikke var på den åbne dagsorden, men derimod på den lukkede.

I byrådet var der til gengæld fuld åbenhed om den foreløbige liste over kulturaktiviteterne, som i øvrigt også er blevet gjort tilgængelig på kommunes hjemmeside som bilag til mødets tillægsdagsorden.

Vil have større åbenhed

Grethe Hestbech (SF) gav udtryk for, at hun var "meget tilfreds" med, at oversigten over kulturaktiviteterne var blevet udarbejdet, og over, at punktet blev behandlet på den åbne del af byrådsmødet, "så pressen og tilhørerne kan høre, hvad der foregår".

Samtidig konstaterede hun, at kommunens udgifter til kulturaktiviterne ser ud til at holde sig inden for budgettet.

Til avisen siger Grethe Hestbech:

- For mig er det vigtigt, at vi har åbenhed om det, vi gør. Det er kun køb og salg og personsager, der skal på den lukkede del af dagsordenen. Resten skal på det åbne byrådsmøde. Sådan er reglerne.

Dagbladet har spurgt Mads Jakobsen om, hvorfor oversigten over kulturaktiviteterne i første omgang var planlagt til den lukkede del af byrådsmødet.

- Det var, fordi der var nogle kontraktlige forhold, som vi skulle have endeligt på plads. Det fik vi aftalt tirsdag formiddag på et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde, siger Mads Jakobsen, som giver udtryk for, at der ikke var de store sværdslag om emnet i udvalget.

- Vi var enige i økonomiudvalget: Den fortjener at komme på den åbne del af byrådsmødet, siger Mads Jakobsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce