Annonce
Holstebro

Politikere siger nej til borgeres ønsker om at fælde træer

Politikerne afviser borgerønsker om at fælde sunde træer på offentlige arealer. Men også i private haver, hvor det er deklareret, at træerne skal blive. Arkivfoto: Morten Stricker
Tre private husejere har ønsket at fælde træer, men det afviser kommunen: Vi vil ikke være med til at fælde sunde træer, siger formand for teknisk udvalg.

HOLSTEBRO: Der har været flere ønsker om fældning af træer, som er så principielle, at forvaltningen har bedt politikerne om at tage stilling.

- Vi synes, at det er vigtigt at beholde det grønne islæt i byen og i hele kommunen, og derfor går vi generelt ikke ind for, at man fælder sunde træer. Det gælder også her, siger Klaus Flæng (S), der er formand for teknisk udvalg.

Den ene sag drejer sig om en række træer på Knud Rasmussens Vej 37 og 37A, hvor der i 1999 blev tinglyst en deklaration om, at 20 træer er bevaringsværdige og ikke må fældes. Ejerne ønsker frit at kunne vælge, hvilke træer der må fældes i beplantningen af især 80 til 100 år gamle bøgetræer. Ejerne har dog erklæret, at de ikke ønsker at fælde alle træerne.

Deklarationen blev lavet i 1999 i forbindelse med, at Knud Rasmussens Vej 37 blev delt i to, så der kunne bygges to huse. Og det skete efter ønsker fra beboere på nabovejen Engvej, som lagde vægt på at bevare den knap ti meter brede beplantning på en skråning ned mod ådalen - og dermed undgå indbliksgener.

Fire husejere har på Engvej har i en høring lagt vægt på, at de ønsker de gamle træer bevaret. Kommunens gennemgang har dog vist, at der er råd i enkelte af de gamle træer.

- De syge træer vil vi tillade, at de fælder, men resten skal bevares, og vi fastholder deklarationen, siger Klaus Flæng.

Annonce

Egetræ skal blive

Den anden sag drejer sig om et egetræ på Poppel Alle, som ejerne af nr. 32 ønsker fældet med henvisning til, at træet skygger om eftermiddagen. Men også at kviste knækker af under storm og blade falder ned på deres grund ved løvfald.

Teknik og miljø, har konstateret, at det cirka 40 år gamle egetræ er sundt, og vurderer det som et grønt og frodigt element i Birkestiparken.

Kommunen har flere gange beskåret træet, men det er kommunens administrationspraksis, at den afviser fældning af sunde træer - også når begrundelsen er skygge og nedfald af blade.

- Vi vil ikke være med til at fælde sunde træer, og det holder vi fast i, siger Klaus Flæng.

Ejerne har også spurgt ind til to lignende egetræer ved Birkestien, som blev fældet i 2011 og 2012. Her oplyser kommunen, at træerne havde fået store flænger efter en storm og derfor ikke længere var sunde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce