Holstebro

Politikere: Patient- og pårørenderåd bliver en kaffeklub uden indflydelse

Steen Jakobsen (V) mener, at de nye patient- og pårørenderåd, som er en del af regeringens sundhedsreform, kan blive en kaffeklub uden indflydelse. Arkivfoto: Morten Melhede
Både Steen Jakobsen (V) og Morten Flæng (S) vender tommelfingeren nedad til regeringens sundhedsreform. Kritikken går ikke mindst på, at de nye patient- og pårørenderåd vil blive en kaffeklub uden indflydelse.

Holstebro: En kaffeklub uden indflydelse på økonomiske beslutninger. Det kalder regionsrådsmedlem Steen Jakobsen (V) de nye patient- og pårørenderåd, som er blevet en del af Regeringens sundhedsreform.

- Det bliver møder, hvor dem, der er valgt, kan møde op, få en kop kaffe og en orientering. De kommer ikke til at have indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet, siger Steen Jakobsen.

Han har fra første færd været stærkt kritisk over for at nedlægge regionerne, selvom han gik til valg på, at de skulle nedlægges ved sidste kommunalvalg.

- Vi har rent faktisk indflydelse. Det så man, da det for eksempel blev foreslået at nedlægge akutbilen i Lemvig eller trombolysebehandlingen skulle rykkes fra Holstebro til Viborg. Det var noget, som vi i regionsrådet fik forhindret, siger Steen Jakobsen.

Derudover betvivler han argumentet om, at bureaukratiet vil blive mindre ved at nedlægge regionerne.

- Der kommer til at være Regeringen, Sundhedsvæsen Danmark, Sundhedsforvaltninger og de 21 sundhedsfællesskaber. Derudover tilføjer man nu patient- og pårørenderåd. Der kommer til at være ligeså mange til de møder, som dem vi holder i regionsrådet med 41 medlemmer, siger Steen Jakobsen.

Regionsrådsmedlem Morten Flæng (S) tror også, at de nye patient- og pårørenderåd bliver en diskussionsklub uden indflydelse.

- Det bliver jo bare en eller anden form for stråmænd, som skal tage ansvar for vores sundhedsvæsen uden at have noget ansvar, siger Morten Flæng.

Morten Flæng er desuden i tvivl om, hvor alvorligt man vil tage patient- og pårørenderådende, som kun skal høres i vigtige sager, og ikke får noget reelt ansvar.

Der skal være et råd for et område, som stort set svarer til det gamle Ringkøbing Amt, og almindelige borgere kan stille op og skal vælges direkte.

Hedegaard betinget tilfreds

Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Holstebro Kommune, er heller ikke begejstret for de nye patient- og pårørenderåd.

- Det lyder som om, at der vil blive et demokratisk underskud. Man skal hæfte sig ved, at de nye råd kun får høringsret - og ingen reel indflydelse, siger Jens Kristian Hedegaard.

Til gengæld er han tilfreds med, at sundshedsreformen byder på løsninger på udfordringer i det nuværende system.

- Netop samarbejdet mellem sygehuse og kommuner er en central udfordring, når sygehuse udskriver patienter stadigt tidligere, siger Jens Kristian Hedegaard.

- Desuden har kommunerne de seneste år udviklet sig i varierende form, så der er meget stor forskel på tilbudene. Det er der behov for at få hegnet ind, så der bliver større ensartethed, siger udvalgsformanden.

Der er også usikkerhed omkring kommunale akutpladser, hvor svage og syge ældre kan blive anbragt.

- Der er behov for at slå nogle nye streger - og få afklaret mere præcist, hvad kommunerne skal levere. Og der er behov for at få flyttet flere penge til kommunerne i takt med, at vi skal løse flere ting på sundhedsområdet, siger Hedegaard.

Han mener, at der problemer, der skal løses uanset om regionerne bliver nedlagt eller ej efter det kommende folketingsvalg.

- Selv om man beholder den nuværende struktur, er der behov for at få dette samspil til at køre bedre, konstaterer han.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

Erhverv

Lars Larsens søn rykker ind i Actona-bestyrelse

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

Diskotek sigtet for at lukke 17-årig ind

112

Som forsvarer skal man kunne være professionel: - Selv det mest usle menneske, har krav på et forsvar

Holstebro

Tiltalt for voldtægt af niårig pige: Jeg kørte hende bare hjem

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Struer

Befriende besked til 86-årig mand fra Asp: Du kan flytte ind i lejlighed 3 på plejehjemmet på tirsdag

Annonce