Annonce
Struer

Politiker-reaktion: Der er noget fundamentalt galt, når det kan ske

Mads Jakobsen (V) (t.v.), som var borgmester, da Mads Gammelmark (t.h.) blev ansat som kommunaldirektør, kalder sagen for trist. Arkivfoto: Morten Stricker
Politikerne i byrådet har bevaret den fundamentale tillid til kontrolsystemerne i Struer Kommune, selv om den tidligere kommunaldirektør nu er sigtet for mandatsvig og misbrug af kommunens mastercard. Misbrug, som fandt sted over en mere end to år lang periode fra april 2017 til sommeren 2019.

Struer: Avisen har spurgt en række politikere fra de forskellige partier i byrådet til sagen om tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, som fredag kom for dagens lys, og særligt til, om de stadig har tillid til deres eget system oven på en nyhed som denne.

Formanden for SF-gruppen i byrådet, Grethe Hestbech, har sygeorlov fra sine politiske tillidsposter indtil udgangen af februar, men hun var vidne til forløbet, da hun som medlem af økonomiudvalget var blandt de første, der fik besked om, at den tidligere kommunaldirektør havde opsagt sin stilling på grund af sygdom i starten af august 2019.

Nu er Mads Gammelmark så sigtet for mandatsvig på grund af manglende bilag til en lang række hævninger på det kommunale mastercard, som han blev betroet, da han blev ansat 1. januar 2017.

- Vi har aftalt, at det kun er borgmesteren, der udtaler sig om den konkrete sag her i Struer. Men jeg kan da godt sige, at jeg synes, det er trist, at den slags kan ske så mange steder i det offentlige system, siger Grethe Hestbech:

- Det tyder jo på, at der er noget fundamentalt galt, og nogle gange kan man undre sig over, at der ikke har været nogen, der har set det ske, inden det bliver afsløret. Bare se sagen om Britta Nielsen, som fik 20 år til at trække 117 millioner kroner ud af Socialstyrelsen.

Annonce

Overrasket

Grundlæggende har Grethe Hestbech stadigvæk tillid til kontrollen i Struer Kommune.

- Vi kan jo vende den om og konstatere, at det trods alt blev afsløret, hvis det viser sig, at sagen ender med en dom til den tidligere kommunaldirektør, siger hun.

Tilliden til de kommunale kontrolsystemer i Struer Kommune er også intakt hos Kjeld Graversgård fra Det Konservative Folkeparti.

- Når man ser på de store sager, som nu bliver afsløret i millitæret og så mange andre steder i verden, må man sige, at der er noget fundamentalt galt, og det skal vi være opmærksomme på, siger han.

Men at det nu viser sig, at politiet har sigtet den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune for mandatsvig, kommer alligevel som en overraskelse.

- Så længe, der ikke er nogen, der er dømt for noget, kan jeg ikke sige så meget mere om den konkrete sag, understreger Kjeld Graversgård:

- Det er en klar aftale, at det kun er borgmesteren, der udtaler sig. Men uanset hvad, mener jeg stadigvæk, at vi kan have tillid til kontrollen i Struer Kommune.

Tilliden

Kollegaen fra Venstre, Mads Jakobsen, kalder sagen for trist og har ellers ikke yderligere at sige om den.

- Politiet er blevet bedt om at gøre nogle ting. Det har de gjort, og der bliver nu et forløb, hvor sagen skal afprøves ved retten, siger han og tilføjer:

- Vi har aftalt, at det er borgmesteren, der udtaler sig på byrådets vegne, og jeg er enig i, at kommunikationen skal gå gennem borgmesteren.

På spørgsmålet om, hvorvidt Mads Jakobsen har tillid til, at der nu er ryddet op i systemet, forklarer han, at der har været en gennemgang af de procedurer, der er omkring brug af kreditkort.

- Vi har fået en gennemgang af procedurerne, og jeg har tillid til, at det er der blevet rettet op på.

Mads Jakobsen har ingen kommentarer til, hvorfor sagen ikke er blevet opdaget før. Han siger blot, at der er taget hånd om det fremover.

- Helt overordnet er det rigtig vigtigt, at der er tillid, når man betror folk et vigtigt embede, og at man kan regne med, at de bestrider det ordentligt og reelt, siger venstremanden:

- Og så er det vigtigt at være opmærksom på, at det jo er Struer Kommunes egen interne kontrol, der har opdaget det her.

Ikke dømt

Jette Lund fra Dansk Folkeparti indleder som alle øvrige byrådspolitikere, avisen har talt med til denne artikel, med at gøre opmærksom på, at den tidligere kommunaldirektør ikke er dømt for noget.

- I Danmark har vi det sådan, at så længe, man ikke er dømt, er man ikke skyldig, så jeg er nødt til at afvente med min holdning til det her, siger byrådsmedlemmet og tilføjer:

- Det var en overraskelse for mig (da byrådet blev orienteret om sagen, red.). Jeg havde ikke set nogen som helst forvarsler på det.

Jette Lund har fuld tillid til forvaltningen, som den står nu, men hun er også helt klar på, at der er en tillid udadtil, som nu skal genopbygges.

- Vi er blevet orienteret om, at man har skærpet procedurerne, og alt andet ville da også være tåbeligt, lyder det fra DF’eren.

Peter Vestergaard fra Radikale Venstre har heller ikke den store lyst til at udtale sig om sagen, da det jo er en personsag, som han siger.

- Politiet har rejst en sigtelse, og så må vi se, hvad der sker, siger han og uddyber:

- Der er blevet kigget på procedurerne, og jeg har da en forventning om, at man kommer til at følge det tæt og sikre, at vores kontrolindsatser virker.

Ingen kommentarer

Fredag eftermiddag var det ikke muligt at få yderligere kommentarer fra borgmester Niels Viggo Lynghøj (S).

- Vi blev i løbet af sommeren i 2019 opmærksom på nogle forhold, der nu udløser den sigtelse, som politiet har offentliggjort. Andet kan jeg ikke sige. Der er tale om en verserende straffesag, og derfor kan jeg ikke udtale mig, sagde han da sigtelsen var udsendt af politiet.

Niels Viggo Lynghøj ønskede ikke at kommentere, hvordan det kunne være, at der skulle gå mere end to år, inden kontrollen i Struer Kommune opdagede, at der var noget galt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Jæger fik ram på gummiged

112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce