Læserbrev

Politik. Til de folkevalgte politikere; Har I en moral?

Villy Buskov Mortensen. Privatfoto

Debat: Hver gang der er valg til de lovgivende forsamlinger, oplever vi et sikkert spil bestående af vælgernes store forventninger og kandidaternes fantastiske rundhåndethed og forkromede garantier.

Desværre er det mindst lige så sikkert et spil, at så snart valgstederne er lukket, falder vælgernes forventninger og tillid brat, og de valgte kandidaters garantier smuldrer eller forsvinder helt.

Overordnet betragtet kan det let lede os hen på H.C. Andersens eventyr, ”Kejserens nye klæder”. Alle er klar over, at det er sådan det foregår. Mange bliver alligevel skuffede, nogle få bliver decideret vrede, mens endnu flere bare trækker på skuldrene med kommentaren: ”Ja, vi har jo selv valgt dem!”

Er det virkelig de muligheder, vi har i vores demokrati?

Jeg har altid ment, at det er en borgerpligt at stemme til valgene, men efterhånden har jeg fået mere forståelse for sofavælgeres kommentarer: ”Har min stemme overhovedet en værdi?”

Op stil det seneste valg var der en del snak om kandidaternes straffeattester. Der var en almindelig bred opfattelse af, at vi naturligvis ikke skal godkende personer med pletter på attesten. Det virker da også helt korrekt dansk.

Desværre opleves det som om, det er en opfattelse, som kun håndhæves indtil de valgte har fået næserne indenfor i folketinget. Alt for tit har vi kunnet se til, at de valgte efter ganske kort tid har rasende travlt med at ”rage til sig”, uden at hverken pressen eller befolkningen råber væsentligt op. Noget tilsvarende ville med garanti ikke gå stille af ude i det pulserende, hvis det overhovedet kunne lade sig gøre.

Det har omhandlet politikernes store lønforhøjelser og pensionering fem år tidligere end alle andre vedtaget ganske kort tid efter mange kraftige opfordringer om almindelig tilbageholdenhed hos lønmodtagerne; ministerpensioner i uhørt, overdrevet omfang; gratis 1. klassesbilletter på livstid med DSB, bare for at nævne nogle af de mange og urimelige tilranelser, som kun lader sig gøre, fordi det er politikerne selv, der foreslår og vedtager løsningerne. Ude i det private ville noget tilsvarende være både fyringsgrund og strafbart.

Hvis det på nogen måde stadigvæk er meningen, at vore politikere skal være gode forbilleder for os, der har stemt på dem – og i øvrigt betaler deres løn - så ligger der bestemt en større opgave vedrørende en bedre forståelse af både pli og moral og venter på dem.

Hvor længe skal vi fortsætte med at acceptere ”det politiske ta'-selv-bord”?

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

Holstebro

Nye indbrudstal: Færre indbrud i Holstebro

TTH Damer For abonnenter

Se billederne fra første arbejdsdag: Målvogteren slog assistenten i længe ventet løbeduel

112

Kreditkorttyve er fortsat på fri fod: Hærger nu i Nordjylland

Danmark

Ramt af rystelser i kroppen: Kæmper for at få ny behandling til Danmark

Leder For abonnenter

Et spørgsmål om tillid

At landets regioner har og fortsat leverer sundhedsydelser af vidt forskellige karakter er vel efterhånden ikke en overraskelse. I både Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark har man i en årrække valgt at tolke de nationale retningslinjer for brystkræft på helt deres egen måder, så ingen af dem levede op til retningslinjerne med det resultat, at flere tusinde kvinder potentielt ikke har fået den behandling, som de egentlig havde krav på. Det er der heldigvis blevet rettet op på - men i en region holder man stivnakket fast i, at gruppen af at kvinder med "specifikke smerter i brystet", ikke skal tilbydes den kliniske mammografi, som de er blevet snydt for, og som Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler at de genindkaldes til. Region Midtjylland, der alene ved bedre, peger på, at retningslinjerne for den specifikke patientgruppe efterfølgende er blevet lavet om, og at en almindelig mammografi derfor er fuldt tilstrækkelig set med dagens briller. Det er en underlig bagvendt argumentation, som ingen patienter og borgere kan være tjent med. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. De nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod, at kræftknuder ikke overses. Ja, retningslinjerne ændrer sig. Det har de også gjort i det omtalte tilfælde. Men det er de gældende regler på det tidspunkt, hvor patienterne behandles, der skal overholdes - og ikke eventuelle fremtidige regler, som ingen kender. Heller ikke Region Midtjylland. Det handler i bund og grund om den tillid, man som borger gerne skal have til, at sundhedsvæsnet som en selvfølge altid og som minimum overholder gældende retningslinjer og anbefalinger. Den enkelte patient har ingen chance for at gennemskue om det sker i praksis. Det er alene et tillidsspørgsmål, og den tillid gambler man med i regionen, ved at fortsætte med at køre sit eget løb.

Holstebro

Cyklister raser over dårlige cykelstier: Trærødder og huller ødelægger dem

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Holstebro For abonnenter

Forurenet jord fra hele landet havner i Holstebro

Holstebro

Få ansøgere til ingeniøruddannelse sender VIA ud i offensiv

Annonce