Annonce
Læserbrev

Politik. Klimaloven er på plads – nu er det tid til handling

Debat: Venstre indgik i sidste uge en bred aftale om ny klimalov med de fleste af Folketingets partier. Sammen er vi blevet enige om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050, og at vi skal reducere landets drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Jeg er stolt af de tydelige fodspor, som Venstre har sat i forhandlingerne. Vi har bedt om, at en ambitiøs klimapolitik skal nævnes i samme åndedrag som beskæftigelse, sunde offentlige finanser og stærke virksomheder. Det er vigtigt for os at understrege, at den grønne omstilling skal være fornuftig og ikke modarbejde økonomisk vækst.

Man kan nemlig ikke være et grønt foregangsland, hvis andre lande ikke har lyst til at gå bagved. De andre lande skal se et Danmark, der som et resultat af vores indsatser bliver grønnere og rigere – ikke fattigere med ringere velfærd.

Når Danmark ikke kan bekæmpe klimaforandringerne alene, er det altafgørende, at vi inspirerer og guider. Som en del af den nye klimalov har vi derfor sikret en helt ny global klimastrategi, som skal sikre, at vi bedre hjælper andre lande med at nedbringe deres udledning af drivhusgasser. Strategien skal redegøre for Danmarks globale klima- og energisamarbejder og afrapportere de internationale effekter af den danske klimaindsats.

Klimakrisen er dybt alvorlig. Det har vi desværre set alt for mange levende mediebilleder af i 2019. Derfor ærgrer det mig, at regeringen har udskudt forhandlingerne om reelle grønne initiativer til engang i det nye år. Aftalen om klimaloven er desværre kun en rammelov. Udarbejdelsen af lovteksten med formuleringerne af den formelle lov, der skal vedtages, lader vente på sig. Og først derefter vil regeringen til at tage konkret handling. Det er faktisk alt for sent.

Venstre er klar til handling. Vi er klar til at bruge en del af det økonomiske råderum, som Socialdemokratiet har arvet fra os, på grøn omstilling. Og vi er klar til at afsætte en halv milliard kroner ekstra til grønne initiativer i 2020. Jeg håber, at regeringen snart vil være klar til at prioritere klimaet lige så højt.

Annonce
Kristian Jensen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FCM

Priske efterlyser vinderkultur hos ulvene

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce