Annonce
Læserbrev

Politik. Klimaloven er på plads – nu er det tid til handling

Annonce

Debat: Venstre indgik i sidste uge en bred aftale om ny klimalov med de fleste af Folketingets partier. Sammen er vi blevet enige om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050, og at vi skal reducere landets drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Jeg er stolt af de tydelige fodspor, som Venstre har sat i forhandlingerne. Vi har bedt om, at en ambitiøs klimapolitik skal nævnes i samme åndedrag som beskæftigelse, sunde offentlige finanser og stærke virksomheder. Det er vigtigt for os at understrege, at den grønne omstilling skal være fornuftig og ikke modarbejde økonomisk vækst.

Man kan nemlig ikke være et grønt foregangsland, hvis andre lande ikke har lyst til at gå bagved. De andre lande skal se et Danmark, der som et resultat af vores indsatser bliver grønnere og rigere – ikke fattigere med ringere velfærd.

Når Danmark ikke kan bekæmpe klimaforandringerne alene, er det altafgørende, at vi inspirerer og guider. Som en del af den nye klimalov har vi derfor sikret en helt ny global klimastrategi, som skal sikre, at vi bedre hjælper andre lande med at nedbringe deres udledning af drivhusgasser. Strategien skal redegøre for Danmarks globale klima- og energisamarbejder og afrapportere de internationale effekter af den danske klimaindsats.

Klimakrisen er dybt alvorlig. Det har vi desværre set alt for mange levende mediebilleder af i 2019. Derfor ærgrer det mig, at regeringen har udskudt forhandlingerne om reelle grønne initiativer til engang i det nye år. Aftalen om klimaloven er desværre kun en rammelov. Udarbejdelsen af lovteksten med formuleringerne af den formelle lov, der skal vedtages, lader vente på sig. Og først derefter vil regeringen til at tage konkret handling. Det er faktisk alt for sent.

Venstre er klar til handling. Vi er klar til at bruge en del af det økonomiske råderum, som Socialdemokratiet har arvet fra os, på grøn omstilling. Og vi er klar til at afsætte en halv milliard kroner ekstra til grønne initiativer i 2020. Jeg håber, at regeringen snart vil være klar til at prioritere klimaet lige så højt.

Kristian Jensen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Hele trænerstaben var med til den første triumf for 12 år siden, nu jagter de den tredje: - Det står som et af de største øjeblikke i min karriere

Annonce