Annonce
Læserbrev

Politik. Danmark skal fortsat være produktionsland – også for klimaets skyld

Peter Skaarup. Pressefoto

Debat: For nylig havde jeg sammen med mine kolleger i DF’s folketingsgruppe mulighed for at aflægge cementfabrikken Aalborg Portland et besøg. Det er altid godt at komme uden for Christiansborgs tykke mure og besøge foreninger, virksomheder, institutioner og så videre for at høre om deres hverdag og deres udfordringer.

Aalborg Portland er noget af det sidste sværindustri, vi har tilbage her i landet. Her laver man cement. Og det har man gjort i 130 år. Her graves, transporteres, forarbejdes, produceres. Jeg mener, det er vigtigt, at det også i fremtiden vil være muligt at drive produktionsvirksomhed i Danmark. Det skaber vækst, beskæftigelse og eksport.

Det skal vi huske på, også når klimadebatten bliver for hysterisk. Klimaet ér vigtigt. Men vi skal huske den sunde fornuft og sikre en grøn omstilling, som giver mening i virkelighedens verden. Og her kan lige præcis Aalborg Portland være et godt eksempel.

Det kræver store mængder energi at producere cement. Virkelig store! Aalborg Portland bruger mere strøm end hele Bornholm. Ja, faktisk står virksomheden for to procent af hele Danmarks energiforbrug.

Så hvis vi bare lukkede Aalborg Portland, ville vi være kommet virkeligt langt med hensyn til at sænke Danmarks energiforbrug og CO2-udledning. Det ville batte i det danske regnskab. Men det ville ikke gøre noget godt for kloden. Aalborg Portland gør en stor indsats for at mindske deres energiforbrug og CO2-udledning. Virksomheden producerer således cement på en måde, som er bedre for klimaet, end konkurrenterne i for eksempel Tyrkiet gør det.

Men, hvis vi ikke producerede cement her i Danmark, så ville vi blive nødt til at importere det fra andre lande, hvor man producerer cement på mindre klimavenlig vis. Det ville måske give mening i et eller andet regneark over Danmarks klimapåvirkning, men i virkelighedens verden vil det ikke hjælpe os over for klodens klimaudfordring. Tværtimod.

Danske virksomheder har et stort ansvar for at bidrage til den grønne omstilling af vores samfund. Det ansvar skal de tage på sig. Det gør mange virksomheder heldigvis allerede. Fra politisk hold skal vi sikre, at Danmark også fremover skal være et produktionsland, så danske virksomheder også i fremtiden kan gå forrest med at udvikle klimavenlige og bæredygtige teknologier og produkter, der kan eksporteres til resten af verden. Til gavn for Danmark – og klimaet!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce