Annonce
Holstebro

Politiet rykker ud med rullefelter: Knallert-bøller skaber utryghed

Politiet kører sammen med deres cykel- og knallertkontrol en særlig aktion, der sætter ind overfor de henvendelser, som de får fra borgere om hurtigtkørende knallerter. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Midt- og Vestjyllands Politi har i denne uge fokus på cyklers og knallerters adfærd i trafikken. Især knallerter, der kører for stærkt, kan skabe utryghed blandt borgerne, fortæller leder af færdselsafdeling, der har fået flere henvendelser.

Holstebro: Cyklister, der kører over for rødt lys, kører på den forkerte side af vejen eller på fortovet og knallerter, der kører alt for stærkt. Dem holder politiet særligt øje med i denne uge.

- Vi har mange bløde trafikanter på vejene, især om morgenen, sidst på eftermiddagen og om aftenen, som har fokus på alt muligt andet. Det kan være, at man for eksempel sms'er, imens man kører. Det er den her uhensigtsmæssige adfærd, som vi gerne vil til livs - bilisterne skal have en god fornemmelse i maven om, at der ikke pludseligt kommer en cyklist eller knallert kørende tværs over fodgængerfeltet, fortæller Jørgen Christensen, der er leder af færdselsafdelingen i Midt- og Vestjyllands Politi.

Betjente vil derfor placeres rundt omkring på vejene efter, hvordan ruterne til eksempelvis ungdomsuddannelserne ser ud, og i øvrigt efter hvilken mavefornemmelse betjentene selv har for trafikken. Betjentene rykker ud med rullefelter, der skal teste knallerter, der kører for hurtigt - et problem, som lederen af færdselsafdelingen har fået adskillige henvendelser på.

- Vi kører en særlig aktion efter henvendelser fra borgere, der har meldt om knallerter, der kører alt for stærkt. For en knallert, der kommer kørende med 60-70 kilometer i timen på en cykelsti, er noget, der skaber utryghed hos mange borgere og er farligt for andre brugere af cykelstien, fortæller Jørgen Christensen.

Det kan flere borgere, der bor i Mejdal skrive under på. I december lagde en beboer et Facebook-opslag op på Mejdals lokale gruppe, hvor han opfordrede forældre til at tage fat i deres scooter-kørende børn, da han ofte oplevede, at de tohjulede køretøjer kørte 'meget hurtigt' på cykelstien.

- Der er rigtigt mange af de små cyklister, og det vil ikke være til at bære, hvis nogen kommer til skade, skrev borgeren i opslaget, som fik flere kommentarer fra andre borgere i området med tilsvarende erfaringer.

Cykel- og knallertkontrollerne fortsætter til søndag den 27. januar.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce