Annonce
112

Politiet advarer: Ældre udsættes for fup-opkald

Midt- og Vestjylland Politi advarer især ældre mod krimienelle, der ringer op og udgiver sig for at være fra offentlige myndigheder som Skat eller Skifteretten - og fisker efter personlige oplysninger. Foto: Morten Stricker.
Politiet advarer, efter at flere ældre er blevet fuppet for penge - og det kan være kriminelle, der udgiver sig for at være fra Skifteretten eller Borgerservice og ringer til efterladte efter dødsfald.

VESTJYLLAND: Midt- og Vestjylland har valgt at udsende en advarsel mod kriminelle, som ringer og bedrager folk for penge.

Det er primært ældre, som franarres personlige oplysninger og mister mange penge, når gerningsmænd ringer og udgiver sig for at være fra de danske myndigheder.

- Lige nu er der en tendens til, at kriminelle udgiver sig fra at være fra Skat, Skifteretten eller Borgerservice. Det sker i Midt og Vestjylland, men det foregår også i resten af landet, siger Ralf Hove Larsen, vicepolitiinspektør for forebyggelse ved Midt og Vestjyllands Politi.

Politiet har dog ikke lokale tal for, hvor mange der er blevet snydt.

I flere eksempler ringer gerningsmanden og fortæller, at borgeren skal have penge tilbage i skat, og for at få pengene udbetalt til sin konto, skal borgeren oplyse for eksempel sit NemID.

Der er også eksempler på, at kriminelle ringer enker op i forbindelse med et nyligt dødsfald og udgiver sig for at være fra Skifteretten eller Borgerservice og spørger i den forbindelse efter borgerens NemID-oplysninger. Der bruges den begrundelse, at det er for at kunne oprette en konto i forbindelse med arven.

- Der er en stigning i den type opkald lige nu, så det er rettidig omhu, når vi udsender en advarsel. Men generelt er det noget, som foregår året rundt, siger Ralf Hove Larsen.

I begge eksempler bliver borgeren franarret personfølsomme oplysninger og får stjålet mange penge fra sin konto.

Politiet har samtidig en række anbefalinger: *Videregiv aldrig dine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier. *Skat eller offentlige myndigheder i øvrigt vil aldrig ringe og bede dig om at udlevere dit NemID. Hvis du er i tvivl, så ring til myndighedens hovednummer og spørg ind til henvendelsen. *Fortæl ældre pårørende om disse fup-opkald og videregiv politiets anbefalinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad gemmer der sig mere

Vi danskere har gennem mange år været særdeles tilfredse med at se vort land stå blandt de øverste, når der laves lister over hvor lidt korruption og svindel, der foregår i landet. Ja, vi har brystet os af, at det stort set ikke forekommer - i hvert tilfælde ikke når vi sammenligner os med en række andre lande. Men smilet bliver noget anstrengt i denne tid, når vi præsenteres for den ene sag efter den anden, hvor det drejer sig om millioner, der er svindlet for i det offentlige. ja, vi har jo Britta-sagen, som afslørede en stor brist i sikkerheden og kontrollen, og hvor det var alt for let at hive alle de penge ud af systemet, som hun ønskede. Nu er vi så præsenteret for svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, hvor private leverandører for at få del i de store bestillinger i forsvaret har medvirket til, at ansatte har kunnet købe ind til privatboligen ved, at man betalte ekstra meget for de offentlige ydelser, og så kunne de ansatte bruge forskellen efter forgodtbefindende. Utroligt at sådan en åbenlys svindel har kunnet køre i årevis, når så mange har været involveret, og at der ikke er nogen, der har reageret tidligere, end det så skete nu. Nu er Dansk Folkeparti jo ikke en offentlig institution, men det er alligevel offentlige penge, der i forbindelse med Morten Messerschmidt og EU tilsyneladende også er svindlet med. Sagen er ikke afgjort endnu, så man skal vare sig med at dømme folk. Men det ser ikke godt ud for partiet ud fra det, der er kommet frem indtil nu. Så er det man spørger sig selv. Er der meget mere af den slags svindel i de store offentlige kasser? Er kontrollen for ringe, og tilliden for stor? Det kan ikke gå for hurtigt med at få kulegravet området, og om der ligger sig flere eksempler af disse millionsvindler liggende skjult. Den almindelige skatteyder kan ikke være tjent med, at pengene tilsyneladende kan fosse ud af systemet nogle steder, uden man får det for skattekroner, som vi betaler dem til. Her gælder ingen partifarve. Alle i Folketinget har kun den samme interesse. Det her skal bringes til ophør.

Annonce