x
Annonce
Udland

Polen får ikke taletid og melder fra til Auschwitz-forum

Auschwitz Museum/Reuters
Befrielse af koncentrationslejr markeres på et tidspunkt, hvor der er tegn på tiltagende antisemitisme.

Polens regering er ikke repræsenteret, når mange af verdens ledere torsdag samles i Jerusalem for at markere 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz.

Årsdagen markeres på et tidspunkt, hvor der er tegn på tiltagende antisemitisme i Europa og USA.

Koncentrationslejren Auschwitz lå under Anden Verdenskrig i det tyskbesatte Polen. Landet er ikke med på grund af stridigheder med både Rusland og Israel.

Polens præsident, Andrzej Duda, afviste en invitation til konferencen. Han er utilfreds med, at Polen ikke får taletid. Denne er forbeholdt ledere fra Rusland, Frankrig, Storbritannien, USA og Tyskland.

Torsdagens højtidelighed kaldes World Holocaust Forum. Israelerne har på forhånd kaldt det den største internationale samling i landets historie.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, USA's vicepræsident, Mike Pence, den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Storbritanniens prins Charles er blandt deltagerne.

Fra Danmark deltager statsminister Mette Frederiksen (S).

Over en million mennesker, de fleste af dem jøder, blev dræbt i Auschwitz-Birkenau-lejren. Seks millioner jøder blev dræbt under Holocaust.

Mange af talerne i Jerusalem ventes ud over at have fokus på nazisternes krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden også at rette søgelyset mod udbredt antisemitisme i dag og mod angreb på jøder i mange af verdens lande.

En global undersøgelse foretaget af organisationen Anti-Defamation League, der har hovedkvarter i USA, viste i november, at antisemitisme var taget til på globalt plan. Det gælder i særdeleshed i Øst-og Centraleuropa.

Israels præsident, Reuven Rivlin, talte om denne udvikling ved en reception onsdag for udenlandske ledere.

- Jeg håber og beder til, at verdens ledere vil stå samlet i kampen mod racisme, antisemitiske og ekstremisme og i forsvaret af demokratiet og demokratiske værdier, sagde han.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce