Annonce
Erhverv

Planer om at bygge nyt friplejehjem i Holstebro

- Vi planlægger efter, at friplejehjemmet skal være et rart sted at bo, arbejde og være besøgende, lyder det fra arbejdsgruppen bag Holstebro-Alstrup Friplejehjem. Illustration: Arkitektfirmaet ATRA
Håbet og planen er, at byggeriet kan gå i gang i det tidlige forår 2020, og at beboerne kan flytte ind i de 30 boliger inden jul næste år.

Holstebro: - Der står - ret konstant - 35 til 45 ældre på venteliste til at komme på plejehjem i Holstebro. Det kan vi ikke være bekendt, og det skal der gøres noget ved.

Sådan siger Ove Lund, der er 75 år og landmand.

Han er en af de fire personer i en arbejdsgruppe, der har lagt sig i selen for at få etableret et nyt friplejehjem i Holstebro.

De tre andre i gruppen er Ole Lund Nielsen, der er pensioneret politibetjent, 73-årige Leif Hornshøj, der er gået på pension fra jobbet som varemodtagechef og blandt andet har været politisk aktiv på Fælleslisten, og 63-årige Birte T. Ahle, der er tidligere idrætskonsulent i DGI Vestjylland og nu efterlønner.

Annonce

Borgermøde om planerne

Arbejdsgruppen bag planerne om det nye friplejehjem inviterer alle interesserede til et borgermøde.

På mødet vil der blive orienteret om projektet.

På mødet vil der også være mulighed for at melde sig ind i en ny støttekreds bag friplejehjemmet.

Borgermødet arrangeres mandag den 20. maj klokken 19 i Laden på Brogårdsvej 4 i Holstebro.

30 boliger på Alstrupmark

- Arbejdsgruppen er af den opfattelse, at der er behov for et friplejehjem i Holstebro Kommune, der kan dække borgernes behov for plejehjemspladser i Holstebro og opland. I årene fremover bliver der mange flere ældre, så behovet vil være stigende. Endvidere er friplejehjem rundt omkring meget populære og således et godt supplement til de kommunale plejehjem. Man skal være visiteret eller godkendt af sin hjemkommune for at komme på friplejehjemmet, så der vil også være beboere fra andre kommuner på friplejehjemmet, forklarer gruppen i en pressemeddelelse.

Planen er, at friplejehjemmet skal bestå af 30 boliger, der skal være så store, at ægtefæller kan bo sammen i lejligheden.

Arbejdsgruppen har fundet et jordareal til friplejehjemmet.

- Vi er i dialog med Holstebro Kommune og blevet henvist - og har accepteret - arealet på Alstrupmark - bag Vestbyens Friskole, forklarer arbejdsgruppen, der derfor har givet plejehjemmet navnet Holstebro-Alstrup Friplejehjem.

Placeringen ved siden af byens nye friskole ser gruppen som en stor fordel, der giver børn og ældre mulighed for at få glæde af hinanden.

Skal skaffe 600.000 kroner

Arbejdsgruppen oplyser, at byggeriet vil koste små 57 millioner kroner, og at finansieringen er ved at falde på plads.

Tanken er at optage bank- og kreditforeningslån til byggeriet.

- Vi skal selv ud for at finde 600.000 kroner, og det er jo småpenge, mener Leif Hornshøj.

De 600.000 kroner forventer gruppen at kunne rejse med hjælp fra fonde og private donationer. Arbejdet med at skaffe pengene skydes i gang på det borgermøde, arbejdsgruppen har indkaldt til mandag den 20. maj i Laden i Holstebro.

- Det bliver sandsynligvis arkitektfirmaet Atra fra Aalborg/Holstebro, hvis indehaver er Sigurd Jacobsen, der skal tegne friplejehjemmet Holstebro-Alstrup Friplejehjem. Atra har tegnet flere friplejehjem og har stor erfaring hermed. Atra er nu i dialog med kommunen om placering og lokalplan for friplejehjemmet, forklarer arbejdsgruppen bag friplejehjemmet videre i pressemeddelelsen.

- Vi håber på, at vi kan starte byggeriet i det tidlige forår 2020, og at beboerne kan flytte ind inden jul næste år, oplyser Birte Ahle.

Mere om planerne

Arbejdsgruppen vil senere stifte en selvejende institution med en bestyrelse på fem personer og en støtteforening.

I løbet af foråret vil der blive indsendt en ansøgning om certificering til Sundhedsstyrelsen.

Senere søges der andel i boligkvoten hos Boligministeriet.

Kilde: Arbejdsgruppen bag friplejehjemmet

Med egen bestyrelse

Arbejdsgruppen fortæller, at friplejehjemmet vil blive anlagt med et stiforløb i et haveanlæg, som vil rumme et mindre dyrehold. Friplejehjemmet vil få eget køkken, hvor maden laves fra bunden og af friske råvarer.

Prisen for en plejehjemsplads vil være det samme som på et kommunalt plejehjem, men friplejehjemmet er selvstændigt med egen bestyrelse og står således helt uden for den kommunale administration.

- Mange kommuner er glade for friplejehjemmene og ser dem som en god mulighed for at tilbyde opdaterede og moderne plejehjemspladser i alle dele af kommunen. Og der er der penge at spare for kommunen til anlæg af plejehjem, tilføjer gruppen.

- De steder, hvor der er etableret friplejehjem, går samarbejdet med kommunen godt, mener konsulent Jon Pugholm fra Klejtrup ved Hobro.

Jon Pugholm har lovet at hjælpe arbejdsgruppen med projektet. Han har været fødselshjælper ved en del nye friplejehjem - blandt andet to friplejehjem i hjembyen Klejtrup.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce