Annonce
Holstebro

Per hyldes for at løfte en hel by: - Jeg blev faktisk lidt betænkelig, da jeg hørte, at jeg var nomineret

- Det med minkene er en grim sag. Fra start lavede vi i borgerforeningen en strategi om at være saglige og upolitiske for på den måde at få den opbakning, vi kunne få, forklarer Per E. Østergård. Sagen er langtfra den eneste, hvor han har haft en frivillig finger med i spillet. Foto: Johan Gadegaard
Per E. Østergård er her, dér og alle steder. Når der skal advares mod minkgrave, reddes købmænd, eller løses problemer i idrætsforeningen. Det handler ikke om at få priser, men om at gøre det, der er nødvendigt for Nr. Felding.
Annonce

Nr. Felding: Skulle du en dag have ti minutter til overs, kunne du jo spørge Per E. Østergård om, hvad han får sin pensionisttilværelse til at gå med.

- Jeg vil da mene, at jeg har styr på, hvad jeg er involveret i, siger Per E. Østergård med en lun latter, inden han begynder sin opremsning.

At han i tilskyndingen ikke nævner det, der har gjort ham allermest kendt den seneste tid, vidner ikke om glemsomhed. Det fortæller lidt om, hvor meget frivilligt arbejde, den 67-årige er engageret i.

Der er formandsskabet i Nr. Felding GIF, hvor han i år kan fejre 50 års jubilæum. Som 17-årig begyndte han som træner.

- Den dag i dag er der stadigvæk nogle, som siger "hej coach", fordi jeg trænede dem engang.

Han sidder med i Holstebro Idrætsråd, er formand for DGI Vestjylland, er med i Nr. Feldings borgerforening, en handyman-forening han selv har skabt (hvor pensionister hver anden onsdag mødes for at lave opgaver for skolen eksempelvis) og en forenings-SFO, der uddanner idrætsledere.

67-årige Per E. Østergård forklarer, at hans frivillige engagement, der strækker sig over mange år, var mere besværligt, da hans børn var små. - Men i dag kan jeg alligevel se, at lysten til at være frivillig er smittet af på dem, siger han. Foto: Johan Gadegaard

I indstillingen til ildsjæleprisen "Stor lokal betydning" er hans rolle i redningen af byens købmand fremhævet. Det arbejde gik gennem borgerforeningen.

Det samme gælder den sag, han ikke nævner af selv: Minkgravene ved Nr. Felding. Den polemik har ellers sendt ham i aviser og på TV-skærme langt borte fra hjembyen.

- Det var en sag, hvor vi i borgerforeningen sagde, at vi var nødt til at gøre noget. Jeg havde noget erfaring med pressestrategi fra DGI, så den rolle påtog jeg mig, lyder det næsten undskyldende.

Annonce

Stigehjælp

Men hvorfor?

- Det frivillige arbejde har også trukket store veksler på familien, hvorfra der heldigvis har været en fantastisk opbakning, indrømmer Per E. Østergård.

- Man kan sige, at jeg har et forenings- og fællesskabshjerte. Jeg blev faktisk lidt betænkelig, da jeg hørte, at jeg var nomineret til denne pris. Men okay. Det passer jo meget fint med, at jeg mener, man skal huske at klappe de frivillige på ryggen, tilføjer han.

Og så er der den sidegevinst, at man som frivillig får et stort netværk. "Det er i hvert fald ikke noget problem med at finde nogen til at holde stigen."


Når folk bliver pensionister, siger de ofte, at nu skal de til at lave det, de elsker, og jeg synes, jeg får så meget "løn" som frivillig. Jeg gør det ikke for priser, men vi vil jo alle gerne have anerkendelsen. Den prøver jeg også at give andre.

Per E. Østergård.


- Noget af det, jeg brænder særligt for, er, at vi i Danmark tror for lidt på, hvad de unge kan. Hvis man bare tror på dem og viser tillid, så er min erfaring, at de er rigtig dygtige. Det er  arbejdet, når noget lykkes, som er med til at drive værket, siger Per E. Østergård.

Annonce

Makrel og æg

Han er handelsuddannet, men var trykker i mange år, indtil han fik en arbejdsskade og uddannede sig til IT-supporter i stedet. De sidste otte år på arbejdsmarkedet blev hos Trehøje Døre.

I dag mærker hverken energi eller krop til den gamle skade.

- Jeg spiser en dåse med makrel og to æg, og så får jeg den olie, jeg skal bruge, siger han med et grin.

Stor lokal betydning

Den 18. januar uddeles prisen "Stor lokal betydning" for første gang i Holstebro Kommune. Hensigten er at hædre "personer, foreninger og virksomheder i Holstebro Kommune, som har stor lokal betydning for både lokalsamfundet og erhvervslivet, og som er med til at sikre, at Holstebro Kommune udvikler sig aktivt og attraktivt til gavn for alle, der bor i kommunen."

Prisen er et samarbejde mellem Vestjysk Bank og Dagbladet Holstebro, hvor vinderen modtager 20.000 kroner.

Over de kommende dage vil de nominerede blive portrætteret i avisen.

Fredag den 8. januar: - Kulturperlen.

Lørdag den 9. januar: - Helle Manicus.

I dag: Per E. Østergård, Nr. Felding.

- Folkene bag skatehallen Hal 19.

- Lars Munkholm, Munk Store Runners.

Makrel, æg - tilsat Nr. Felding. Meget bedre bliver det ikke.

I indstillingen til Stor lokal betydning-prisen fremhæves han for at løfte en hel by.

- Når folk bliver pensionister, siger de ofte, at nu skal de til at lave det, de elsker, og jeg synes, jeg får så meget "løn" som frivillig. Jeg gør det ikke for priser, men vi vil jo alle gerne have anerkendelsen. Den prøver jeg også at give andre, siger Per E. Østergård.

Kan du aldrig blive træt af det frivillige arbejde?

- En formand skal jo kunne uddelegere arbejdet, men det er ikke altid, at man kan det - hvis man ikke kan finde den rigtige person til arbejdet. Men på den front bliver man klogere: Ser man nu altid de samme to forældre til børnenes fodboldkamp, så spørg dem begge, selvom man kun skal bruge én. Så kan de tage hver anden uge.

- Men jo, der er nogle gange, hvor tingene ramler sammen: Da vi var færdige med købmanden, kom minksagen lige efter. Men nej, der var ikke noget med ikke at gøre noget. Det var vi jo nødt til for at hjælpe vores by, siger Per E. Østergård.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Piloten bag miraklet på Hudsonfloden

Annonce