Annonce
Erhverv

Pengene slap op - og pludselig gik byggefirmaet ned

Radius Byg A/S har fyret alle håndværkerne, og også Gert Risum og datteren Trine Risum er fratrådt som henholdsvis direktør og bestyrelsesformand. I dag var kun kontorpersonalet på arbejde. Her er Gert Risum og Trine Risum, mens det endnu gik godt for firmaet. Arkivfoto

Radius Byg A/S har afskediget sine murere i Bremdal og smedene i Ejsing - nu ryger også kontorpersonalet.

Bremdal: - God morgen!

Der er stadig folk på kontoret - og kaffe på kanden - hos Radius Byg A/S torsdag formiddag.

Men tag ikke fejl af det.

Byggefirmaet med adresse i Bremdal er under tvangsopløsning, og størstedelen af medarbejderne er fyret.

Allerede fredag den 13. røg de første.

- Håndværkerne fyrede jeg med det samme. Dem på kontoret har vi stadig, siger grundlæggeren af byggefirmaet, Gert Risum, der tager imod på sit kontor på Strandbjerggårdvej i Bremdal.

Alt er tabt

Radius Byg har haft over 30 medarbejdere, mens det gik bedst. Gert Risum fortæller, at nogle af medarbejderne allerede var blevet "vinterfyret" forud for firmaets kollaps, og de gik i forvejen ledige, mens de ventede på at komme i gang igen. Tilbage var ifølge Gert Risum cirka 15 håndværkere, som blev afskediget i forbindelse med tvangsopløsningen.

- Vi havde folk i smedeafdelingen i Ejsing. Og så havde vi måske ti murere. Resten var underentreprenører, siger Gert Risum, der ikke lægger skjul på, at det piner ham at fortælle om firmaets nedtur.

- Vi havde en omsætning på 100 millioner kroner om året, siger Gert Risum.

Nu er det hele væk.

På papiret er Gert Risum også selv færdig som direktør i byggefirmaet. Og datteren Trine Risum, som var bestyrelsesformand, er også fratrådt i umiddelbar forlængelse af tvangsopløsningen.

- Jeg er også fratrådt. Jeg hjælper bare, siger Gert Risum. der fortæller, at han har haft travlt med at hjælpe den advokat, som banken har hyret til at gå firmaet igennem.

På vej mod konkurs

En egentlig kurator eller bobestyrer er der ikke tale om. Men det kan meget vel blive tilfældet, hvis virksomheden ender med at gå konkurs.

Og Gert Risum behøver ikke at vente på, at en kreditor begærer firmaet konkurs. Det er han nemlig selv indstillet på at gøre, siger han.

- Jeg har fået en tid i Skifteretten, siger Gert Risum.

Går det, som han bebuder, vil også de sidste medarbejdere på kontoret blive afskediget.

Men hvorfor gik det galt?

- Det er likviditetsmangel. Det er det, der går galt, siger Gert Risum.

- Du kan ikke gøre noget, når du ingen midler har, konstaterer murermesteren, der begynder at fortælle om forløbet, der førte til, at byggefirmaet stod uden likviditet.

Et dårligt år

Gert Risum kan ikke fortælle hele historien, da han skal holde sig på god fod med kreditorerne.

Men han vil gerne stå ved, at Radius Byg har haft et dårligt år, hvor det har været vanskeligt at få pengene hjem på flere byggeprojekter.

- Vi har nogle huse, som vi kører retssager på, siger Gert Risum.

Vanskelighederne betød ifølge Gert Risum, at Radius Byg kom ud af det forskudte regnskabsår 2015-2016 med et underskud, der var så stort, at det slugte hele egenkapitalen på 3,5 millioner kroner i byggefirmaet.

Men ifølge Gert Risum var han i fuld gang med at rette op på økonomien i selskabet, blandt andet med hjælp fra sine øvrige selskaber.

Regnskabet for det seneste regnskabsår er dog aldrig blevet offentliggjort, og det er den helt konkrete anledning til, at Erhvervsstyrelsen fredag den 13. januar bad Skifteretten i Holstebro om at iværksætte en tvangsopløsning af Radius Byg.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce