Læserbrev

Penge. Du og jeg skal betale lidt mere i skat

De ekstra midler skal findes ved omprioriteringer, omfordelinger og skattestigninger, foreslår Karsten Filsø. Arkivfoto

Debat: Jesper Markussen spørger i Dagbladets leder i fredags om, hvorfra pengene til partiernes mange valgløfter skal komme. Spørgsmålet er relevant, og jeg svarer gerne som folketingskandidat fra SF. Vores parti udsteder også løfter, der koster penge.

SF er meget bekymret for kernevelfærden for børn, gamle og syge. Dette ønsker vi forbedret på en række områder, ligesom klima, natur og miljø skal tilføres penge hvert år.

Først vil jeg dog anfægte Jesper Markussens påstand, om at det er det private erhvervsliv, der skaber værdierne i vores samfund. Vi er enige så langt, at det offentlige system er afhængig af et stærkt erhvervsliv. Men det gælder i allerhøjeste grad også den modsatte vej. Hvad var et privat erhvervsliv uden en stærk offentlig sektor, hvor børn passes, elever undervises, gamle og syge får pleje eller hvor der er veje og broer, erhvervslivet kan køre på. Det private erhvervsliv ville være svagt.

Nu til pengene. De skal findes ved omprioriteringer, omfordelinger og skattestigninger. Eksempler på omprioriteringer kan være at flytte penge fra de stærke til de svage. Sunde og raske mennesker kunne betale lidt mere for at bruge af den fælles kasse eller måske få lidt mindre herfra. Staten bruger også hvert år 4-5 milliarder i konsulent-honorarer. Det kan vi skære ned til det halve.

Omfordeling vil især være relevant ved den kommunale udligning. Hvis kommuner uden for hovedstadsområdet har det samme til drift som i kommunerne i og omkring hovedstaden, ja, så ville Holstebro Kommune have mere end 100 millioner mere hvert år til drift. Det bør laves om snarest muligt.

SF er ikke bange for at opkræve mere i skat og omlægge skatten, så fordelingen er anderledes. Allerførst kunne vi inddrive nogle af de over 80 milliarder borgere og virksomheder skylder det kollapsede Skat. Rigtig mange mennesker deler vores opfattelse af, at det er bedre at betale lidt mere i skat mod til gengæld at have nogle gode fælles velfærdstilbud til alle. Vel at mærke i skoler, daginstitutioner, ældrepleje og sygehuse, hvor der er mere ro på, så personalet kan nå omkring de faglige opgaver, de er ansat til at løse.

Derfor Jesper Markussen, du og jeg skal betale lidt mere. Jeg vil komme med et eksempel. SF ønsker at oprette en klimakonto, hvor der frem mod 2025 skal opspares 18 milliarder. Folk der tjener 250.000 betaler 52 kr pr måned, 400.000 i årsindkomst 83 kr pr måned og folk med en millionindtægt 378 kr pr måned. Pensionister, studerende og andre på overførselsindkomst slipper. Pengene skal gå til effektive tiltag, der gavner klimaet, herunder opkøb af lavbundsjorde, der frigiver megen CO2.

Kernevelfærden behøver som nævnt også flere penge. Her skal du og jeg også spytte i bøssen. De bredeste skuldre skal bære mest. Derfor ønsker SF at stramme reglerne for arveafgifter, ligesom topskatten skal lægge mere i statskassen. Der er endnu flere bud, men regelforenkling, mindre bureaukrati og mere tillid til de ansatte skal følge, når der indkræves flere skatter.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Gråkjær henter stor ordre 'på hjemmebane'

Holstebro

Stor materiel skade: To biler stødte sammen i kryds

Struer For abonnenter

På visit i virkeligheden: Vi får fanget nogle børn tidligere og givet dem den hjælp, de har brug for, tidligere

Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Leder For abonnenter

Hvad blev der af valgløfterne?

Da Socialdemokraterne for få måneder siden førte kampagne for at overtage regeringsmagten, var investeringen i at få gjort Holstebro-motorvejen helt færdig i fokus. Hullerne i motorvejsnettet rundt om Herning skulle lukkes. Ingen tvivl om det. Projektet var en del af det - omfangsrige - katalog over trafikinvesteringer, som Socialdemokraterne var rejsende med i valgkampen. Og for en af partiets store stemmeslugere - og den af partiets kandidater med absolut flest stemmer i Vestjyllands Storkreds - Annette Lind, var motorvejshullerne en decideret mærkesag. Nu er det for alvor blevet politisk hverdag. Løfterne fra valgkampen skal omsættes til realiteter, og så ser verden pludselig anderledes ud. Transportminister Benny Engelbrecht var i går i samråd, hvor han understregede - ligesom han gjorde her i avisen i sidste måned - at forhandlingerne om nye trafikinvesteringer starter med et blankt stykke papir. Med andre ord er ingen af de projekter, partiet har støttet før valget, nu prioriteret højere end andet, der måtte dukke op i forhandlingerne med støttepartierne. Traditionelt er asfalt og motorveje ikke højt på dagsordenen hos SF og Enhedslisten, som Socialdemokraterne skal have med på vognen, så motorvejen har igen fået lange udsigter. Det er rigtig ærgerligt, for der er stadig et solidt politisk flertal på Christiansborg for at lukke hullerne. Hvis Socialdemokraterne vel at mærke stadig er af den overbevisning. Men intet tyder på, at det flertal kommer til at indgå en aftale på et område, hvor interesserne er mange, og ønskerne til investeringer er stort set uendelige. Lokale politikere og erhvervslivet har således fortsat en stor opgave i at gøre opmærksom på, at hullerne i motorvejsnettet er et problem. Ikke mindst i forhold til trafiksikkerheden. Ved en lignende vejstrækning ved Brande resulterede en periode med hul i motorvejsnettet i adskillige ulykker og flere dræbte. Man kan frygte, at det samme bliver resultatet her. Det er blot to uger siden, en 47-årig mand mistede livet i et frontalt sammenstød på den udskældte strækning.

Holstebro

UCH-elever viste deres skills frem

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Vinderup

Nye byggegrunde skal stå klar til sommer

Vinderup

Ønske til staten: Lav cykeltunnel ved ny cykelsti

Annonce