Annonce
Navne

Peder Matas er død: - Han var Struermand til fingerspidserne

Peder Frølund Hansen døde 73 år gammel i fredags. Arkivfoto:
Peder Frølund Hansen er gået bort i en alder af 73 år. En helt særlig skikkelse er ikke længere at finde i Struers handelsliv.
Annonce

Struer: Peder Frølund Hansen, som var medejer af Kop & Kande og desuden havde en halvpart i Bog & Ide i Struer, er død.

Men uanset, hvor mange potter og pander han fik langet over disken i Kop & Kande, var han først og fremmest kendt som Peder Matas.

Matas-forretningen i Struer var hans livsværk, og driften af butikken var hans passion, indtil han solgte til Matas-kæden i 2017.

Hvis man opsøgte ham for at høre, hvordan det var gået under en Open by Night eller i forbindelse med andre begivenheder i Struer, havde det altid været den bedste aften nogensinde i butikken, og han var der selv tidligt og sent.

Tidligt, så han sammen med en trofast hjælper kunne få stillet an til dagens handel med tilbud på stribe i kasserne, som blev stillet op i passagen mellem Vestergade og parkeringspladsen ved Rema 1000 og gerne ved bagindgangen, når vejret tillod det: Tandpasta, børster, sandaler og  med jævne mellemrum et godt tilbud på uanede mængder af crocs: Gule, grønne, røde og blå.

Crocs, som også er dukket op fra hans lager ved butikken Bog & Ide, og crocs, som han også selv brugte som sit foretrukne fodtøj.

Annonce

En rigtig god handel

Hvor han fik dem fra, forbliver en gåde, men på et eller andet tidspunkt fik han for nogle år siden mulighed for at hente en container eller to til Struer.

Når der var udsigt til en rigtig god handel, slog han til, og sådan ville han også meget gerne se handelslivet udfolde sig i hele Struer.

Sammen med Lars Pedersen fra forretningen Herreværk og andre af de driftigste forretningsfolk i byen var han derfor også med til at oprette selskabet Struer Handel, som blev stiftet for at hjælpe iværksættere i byens handelsliv godt i gang.


Han var med til at sætte ting i gang og fremsynet, og så kunne jeg bare godt lide den lune, han havde, når man kom ind og handlede med ham.

Lars Pedersen, Herreværk, Struer


Lars Pedersen, der har kendt Peder Frølund Hansen igennem mange år, har også selv siddet til leje hos ham.

- Jeg kendte ham mest som kollega, men jeg har haft mange snakke med ham i butikken, så det bliver et tomrum. Det gør det, siger Lars Pedersen, der hørte om dødsfaldet lørdag.

Annonce

En igangsætter

Det er slut med at sige, at "der går Peder" med henvisning til, at han var en af de få gamle tilbage i Struers butiksliv.

- Peder var sådan en, at fik man ham med på en idé, så brændte han igennem. Han var en igangsætter, men helt nede på jorden, fortæller Lars Pedersen:

- Peder ville meget gerne Struer. Han var Struermand til fingerspidserne.

Han ville derfor heller ikke stå tilbage for Holstebro, lyder det fra Lars Pedersen, som også sætter udtrykket "en driftig mand" i spil til at beskrive Peder Frølund Hansen.

Hans lune, kritiske ryst kommer vi til at mangle, hvis man spørger Lars Pedersen.

- Han satte spørgsmålstegn ved det, hvis nogen trådte over stregen. På en sober måde, men han har altid været en lille vagthund, siger butiksindehaveren:

- Han var med til at sætte ting i gang og fremsynet, og så kunne jeg bare godt lide den lune, han havde, når man kom ind og handlede med ham.

Peder-crocs og Peder Matas.

En farverig personlighed i byens handelsliv er død.

Peder Frølund Hansen

Peder Frølund Hansen kom oprindeligt fra Holstebro, hvor han også blev udlært materialist.

Efter læretiden var han godt to år i Aarhus, før han vendte hjem til Vestjylland og åbnede sin materialhandel på adressen Østergade 27 i Struer i november 1970.

22. august 1975 blev forretningen og hele bygningen raseret af en voldsom brand, og Peder Frølund Hansen valgte derefter, at flytte forretningen til Vestergade, hvor han drev den videre som sit livsværk, indtil han solgte til Matas-kæden i 2017.

Derefter købte han sammen med Ole Andersen Kop & Kande, og desuden havde han halvpart i forretningen Bog & Ide.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Piloten bag miraklet på Hudsonfloden

Annonce