Annonce
Holstebro

Patient: Hvorfor skal jeg bruge mundbind hos bageren - men ikke på sygehuset?

I busser, tog, på restaurant og caféer og hos bageren er mundbind obligatorisk - men ikke på plejehjem og sygehuse, hvor der er masser af mennesker med lavere immunforsvar og dermed øget risiko for et alvorligt forløb eller for at dø, hvis de smittes med Covid-19? Arkiv/genrefoto: Johan Gadegaard
Hverken som patient, personale eller pårørende er mundbind obligatorisk på sygehuset. Problematisk? Nej, siger erfaren hygiejnesygeplejerske.
Annonce

Holstebro: Et styrt på cyklen, et brækket kraveben og tre brækkede ribben har sendt Mikael Sand på sygehuset tre gange inden for de seneste seks uger. Senest i fredags, hvor kun tre ud af 10-12 personer i kø til røntgen benyttede mundbind.

- Jeg undrer mig over, at der ikke er et krav om mundbind på et sygehus, hvor der er mange med øget risiko for blive alvorligt syge, hvis de får Covid-19, men at jeg samtidig skal have mundbind på, hvis jeg går til bageren efter et rugbrød eller på restaurant, siger Mikael Sand.

Og selvom Sundhedsstyrelsen mandag grundet den øgede smittespredning i Danmark skærpede retningslinjerne for brug af værnemidler indenfor sundheds- og ældreområdet, er det fortsat frivilligt, om man vil bruge mundbind på sygehusene.

- Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er mærkeligt, men vi oplever det ikke som problematisk, siger Hanne Hvingelby, hygiejnesygeplejerske i Region Midtjylland.

Annonce

Afstand og hygiejne

Hun peger på, at dét, der virkelig forebygger smittespredning, er god håndhygiejne og én til to meters afstand. Masker isoleret set - gør derimod ikke den store forskel. Det skyldes dels, at mundbind ikke beskytter øjnene, så et nys fra et anden person kan viderebringe smitte og virus. Masken beskytter altså ikke den, der bærer det, men omgivelserne.

Det andet - og nok større problem - er forkert brug af mundbind.

- Den adfærd, jeg ser i Kvickly, hos bageren og i gågaden er, at folk putter mundbindet i lommen og bruger det igen uden at spritter hænder. Det betyder, at hænderne er forurenede og man risikerer at afsætte virus og dermed smitte, hvor man rører - for eksempel på dørhåndtaget til den næste butik. På restauranter ser jeg også mange, der lægger mundbindet midt på bordet - det svarer jo til et brugt lommetørklæde, siger hygiejnesygeplejersken.


Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er mærkeligt, men vi oplever det ikke som problematisk.

Hanne Hvingelby, hygiejnesygeplejerske i Region Midtjylland.


Hun mener dog på, at de frivillige mundbind måske kan være med til at minde folk om at holde afstand, ligesom de også forhindrer os i at stikke fingrene op i næse og øjne, hvilket mange gør ubevidst.

Annonce

Ubesvarede spørgsmål

Det er endnu uvist, hvilke konsekvenser Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjerne - hvor man anbefaler brug af mundbind, når der ikke kan holdes afstand - også i situationer hvor kontakten er under 15 minutter - får af konsekvenser ude på plejecentre og sygehuse.

Region Midtjyllands kriseteam mødes tirsdag for at drøfte hvordan de nye retningslinjer skal gribes an i praksis. En mulighed er, at sygehusene genindfører de såkaldte guidevagter ved indgangene, som udleverer gratis mundbind.

Holstebro Kommune følger de skærpede retningslinjer, men har ingen overvejelser om et mundbinds-krav til ansatte og besøgende på plejecentrene, siger social- og sundhedsdirektør Lone Becker Kjærgaard:

- Vi sendte i lørdags efter pressemødet ud til plejecentre, at vi opfordrede til brug af visir eller mundbind ved nær kontakt til borgerne, så det betyder, at ændringen for nuværende ikke bliver skærpet. Samtidig glæder jeg mig over det meget lave smittetryk i Holstebro for øjeblikket.

Med hensyn til spørgsmålet om, hvorfor der er krav om mundbind hos bageren, men ikke på sygehusene, henviser Sundhedsstyrelsen til Sundhedsministeriet. Ministeriet er ikke mandag vendt tilbage på Dagbladets forespørgsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Lemvig

Elevernes trivsel er helt i top

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce