Annonce
Holstebro

Partilederen til kamp mod vandmasserne i Storåen

SF-formand Pia Olsen Dyhr besøgte torsdag Storåen ved Holstebro. Her lancerede hun partiets udspil til klimatilpasning og klimasikring. Foto: Morten Stricker
Socialistisk Folkepartis formand Pia Olsen Dyhr vil have gang i en national plan for klimasikring og klimatilpasning med det samme. Den skal blandt andet sikre bymidten i Holstebro mod oversvømmelse.
Annonce

Holstebro: For en sjælden gangs skyld i februar er regnen gemt et godt stykke væk i området, hvor Holstebromotorvejen og Storåen har nærkontakt.

Her er stadig masser af vand fra sidste uges oversvømmelse. Der skal trædes forsigtigt for at undgå at synke dybt. Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF, har taget turen fra Christiansborg til Vestjylland for at se på oversvømmelse og muligheder for at dæmme op for de store vandmasser i fremtiden.

- Vi kommer til at se endnu mere vildt vejr i fremtiden. Alt andet vil være naivt at tro. Det område her er endnu et eksempel på de udfordringer, vi står med, når der kommer rigtig meget vand i Danmark. Holstebro er ikke et særsyn. Det er sket flere gange, men det illustrerer meget godt de problemer, vi skal have løst. Ikke bare i kommunerne. Det skal ske på nationalt plan, siger Pia Olsen Dyhr, der har selskab af Anders Debel, der er direktør for teknik og miljø i Holstebro Kommune.

SF'eren har tøj og sko på, så hun er klar til de sumpede områder øst for Holstebro. Men hun undgår ikke at ramme et par bløde punkter i marken, hvor vendingen "SF-formand på dybt vand" er lidt for nærliggende.

Pia Olsen Dyhr havde selskab af Anders Debel, der er direktør for teknik og miljø i Holstebro Kommune. Foto: Morten Stricker
Annonce

Anlæg og landbrug

Den nye plan indeholder seks elementer i kampen for klimasikring og klimatilpasning.

- Overordnet vil vi gerne lave en helhedsplan. Det skal være slut med kun at tale om det. Nu skal der handling til. Man vi kan ikke løse det i Holstebro alene. Et af forslagene er, at vi skal tage noget landbrugsland ud af drift og kompensere landmændene med noget jord, der er mere højtliggende, siger Pia Olsen Dyhr.

Men hvilke dele af jeres plan hjælper de utålmodige borgere i Holstebro, der frygter den næste oversvømmelse?

- Det, der hjælper Holstebro i vores plan, er, at det bliver muligt for kommunerne at investere uden for anlægsloftet. Det ene del er energirenovering. Den anden del er klimasikring. Det skal man have lov til at investere i, uden at man så ikke må investere i skoler og plejehjem. Det er afgørende, at der er penge til de nødvendige tiltag, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun oplever, at der er en berettiget forventning hos befolkningen til, at der skal handles nu.

- Det er bare med at komme i gang. Jeg vurderer, at der er lydhørhed for det på Christiansborg. I efteråret vedtog vi den mest ambitiøse klimalov, hvor det meget handler om reduceringen af CO2. Det her handler meget om de konsekvenser, der er af klimaforandringerne. Det bliver bare voldsommere og voldsommere. Det kommer vi ikke uden om, siger partiformanden, der ikke vil sætte en deadline for, hvornår der skal ske noget på området.

SF-formanden fik også lejlighed til at høre og se på de overvejelser, man gør sig i Holstebro Kommune om, hvordan man undgår oversvømmelser i fremtiden. Netop på området ved Hodsagervej kæmper kommunen med Dansk Naturfredningsforening. Endnu et eksempel på de mange interesser, der er på spil, når vandmasserne skal tæmmes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce