Annonce
Holstebro

Partiformand om motorvej-hullet: Jeg lover at kigge på det

Man skal smede, mens jernet er varmt, siger et gammelt ordsprog. Og det var præcist, hvad støberidirektør Jens Axel Birn gjorde, da partiformand Mette Frederiksen besøgte virksomheden på sin rundtur til alle landets kommuner. Her benyttede han lejligheden til at gøre opmærksom på Motorvej hele vejen's sag. Foto: Morten Stricker

Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, besøger op til kommunalvalget alle landets kommuner. Onsdag kom turen til Holstebro, og det benyttede direktør Jens Axel Birn og gruppen "Motorvej hele vejen" til at gøre opmærksom på deres sag.

Annonce

Holstebro: Socialdemokratiets top besøgte onsdag Holstebros største private arbejdsplads, jernstøberiet Vald. Birn A/S.

Temaet for besøget var støberikoncernens succes med at ansætte ufaglærte og opkvalificere dem, men administrerende direktør Jens Axel Birn greb også lejligheden til at gøre opmærksom på erhvervslivets ønske om at få Holstebro-motorvejen koblet på det øvrige motorvejsnet. Der er tale om en strækning på syv kilometer nordøst om Herning, som er motortrafikvej. Det vil koste 400 millioner kroner at opgradere strækningen til motorvej, og de penge kan faktisk indeholdes i budgettet, idet arbejdet med at anlægge motorvejen er gået langt hurtigere end beregnet, ligesom faldende oliepriser har betydet, at det også har været billigere end forventet.

Hvad har du at sige til de nordvestjyder, der ikke kan forstå, at de penge ikke kan frigives til de sidste kilometer motorvej?

- Jeg vil sige, at det tager jeg med tilbage til Christiansborg og skal nok kigge på det. Jeg kører jo ikke rundt i landet og lover veje hver eneste sted, jeg kommer frem. Infrastruktur er noget, der er meget højt på dagsordenen, og det kan jeg godt forstå. Der er et sikkerhedsspørgsmål, men noget af det handler jo også om at kunne holde sine produktionsvirksomheder i området, siger partiformanden.

Men du giver ingen løfter om at lukke hullet?

- Nej, jeg tør ikke udstikke nogen løfter omkring det. Men det, jeg gør, er - at nu har jeg hørt det - og så skal jeg nok tage det med tilbage på Christiansborg, siger Mette Frederiksen.

Erfaringer fra lignende strækninger

Alle undersøgelser viser, at et stykke motorvej afbrudt af motortrafikvej er farlig. Vejdirektoratets egne tal viser, at der på en lignende motortrafikvej/omfartsvej ved Brande fra 2000 til 2013 skete i alt 18 uheld, hvor otte mennesker blev dræbt i fem ulykker, og seks personer kom alvorligt til skade.

Annonce

Otte trafikdræbt

Erfaringer viser, at en motorvejsstrækning, der afbrydes af et stykke motortrafikvej, øger risikoen for alvorlige trafikulykker. Ifølge Vejdirektoratet blev otte mennesker trafikdræbt på omfartsvejen i Brande i perioden fra 2000 til 2013.

- Vi er så glade for, at I har givet os en motorvej fra Holstebro og ned til sygehuset i Gødstrup ved Herning. Der er bare det problem, der er ikke motorvej hele vejen. Det er da tudetosset. Derfor er vi nogle erhvervsfolk, der kæmper for at få de sidste kilometer. Vi gør det for vores familier og for vores mange medarbejdere, der pendler hver dag, understregede Jens Axel Birn over for partiformanden. Birn sidder med i motorvejsgruppen.

Synes du, at det er forsvarligt, at man udlader at opgradere hele vejnettet til motorvej?

- Det tør jeg simpelthen ikke udtale mig om. Det har jeg ikke kundskab nok til at kunne sige, svarer Mette Frederiksen.

Heller ikke Venstre har lagt hovedet på blokken i forhold til de sidste syv kilometer, men partiets trafikpolitiske ordfører Kristian Pihl Lorentzen har udtalt: "I Venstre går vi ind for, at man får lukket hullet hurtigst muligt."

Den 27. november åbner 14 kilometer motorvej, fra syd for Tvis og ned til Sinding, hvor der tidligere på året blev åbnet op for de første ti kilometer motorvej. Hele motorvejsstrækningen er på knap 40 kilometer og koster 3,855 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Magiske koncerter på plænen

Struer

Calle hopper over træflisen

Annonce