Annonce
Debat

Paramedicinere er en vigtig brik i det akutte beredskab

Palle Juelsgaard. Pressefoto

Læserbrev: Reaktion på læserbrev bragt i avisen den 15. oktober under overskriften "Hvorfor bruger Region Midt ikke paramedicinere som supplement til akutlægebilerne?":

Siden i sommer har vi stået med en ny alvorlig udfordring på akutområdet: Flere gange har vi oplevet, at vi ikke har kunnet skaffe læger til vagterne i akutlægebilen i Holstebro, Lemvig og Ringkøbing. Lægen kører altid sammen med en lægeassistent, der ofte er uddannet paramediciner. Det vil sige en akut medicinsk behandler med mindst samlet otte års uddannelse og erfaring med at køre ambulance. Når det ikke er lykkedes at besætte en lægevagt, står vi således med en vigtig ressource, som ikke kan køre med lægebilen.

En så veluddannet og erfaren medarbejder skal naturligvis bruge sine kompetencer til gavn for borgerne. Det påpeger ambulancebehandlerelev, Jonas Govaerts Nielsen og Morten Lindkvist, talsperson for Dansk Præhospital Selskab, rigtig nok i et læserbrev 15. oktober. Men når de skriver, at vi vælger at sende paramedicinerne hjem, hvis lægen ikke kommer, så er det forkert. I de situationer, hvor vi ikke kan bemande akutlægebilen med en læge, indsætter vi et ekstra ambulanceberedskab som en paramediciner-ambulance. Det vil sige, at lægeassistenten, der er mødt ind til sin vagt, kommer ud at køre til gavn for borgerne. Bare ikke i en akutlægebil, men i en ambulance.

Annonce

I Præhospitalet har vi en målsætning om at 40 procent af ambulancepersonalet skal være uddannet som paramedicinere i 2030. Den uddannelses-satsning gør vi ikke for sjov.


Der har været nogle tilfælde, især i begyndelsen af sommeren, hvor problemet med dækning af lægevagterne var nyt for os, hvor dette ikke lykkedes. Vi har også været omkring andre løsninger, men er nu landet på en paramediciner-bemandet ambulance som den foretrukne måde at få paramedicinernes kompetencer ud til borgerne.

Hvis akutlægebilen har lang kørevej, og den kan blive ekstra lang, hvis der er vagter, der ikke er dækket, sender vi altid to ambulancer afsted i særligt kritiske situationer. Dette gælder for eksempel ved hjertestop, hvor der er brug for ekstra hænder, og paramedicinerens kompetencer.

I Præhospitalet har vi en målsætning om at 40 procent af ambulancepersonalet skal være uddannet som paramedicinere i 2030. Den uddannelses-satsning gør vi ikke for sjov, men fordi paramedicinerne med deres uddannelse og erfaring kan gøre en forskel for akut syge borgere. Som Jonas og Morten også skriver, kan paramedicinerne blandt andet arbejde selvstændigt. I strategien for paramedicinere arbejder vi i øjeblikket med flere scenarier for, hvordan paramedicinerne kan gøre endnu mere gavn for borgerne. Lige nu er vi i udviklingsfasen, hvorfor gode ideer er velkomne og alle relevante parter skal naturligvis inddrage. Men én ting står fast: Paramedicinerne er en vigtig brik i Region Midtjyllands akutte beredskab, deres kompetencer skal i spil og fagligheden udvikles.

Annonce
Struer

Heidis prøve var "atypisk": - Jeg har fået at vide, at det må være Omikron

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Erhverv

26-årig har åbnet egen salon: - Det begyndte med, at jeg klippede min mormor

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Debat

Mit møde med den smilende københavner

Struer

Et pragteksemplar på det grå guld: - Bare vi havde flere som Larsen

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Annonce