Annonce
Navne

Pandemi i Puglia: Den dag italienerne blev tavse

Bøje Sønderskov med kæresten Lisa på café. Det kan de nyde at gøre nu igen, hvor tingene mere eller mindre er tilbage til det normale i det sydlige Italien. Privatfoto
70-årige Bøje Sønderskov fra Bøvling mødte kærligheden, efter han som 60-årig var gået på efterløn. For seks år siden flyttede han til det sydlige Italien for at bo sammen med sin Lisa.
Annonce

I regionen Puglia – helt dernede i det sydøstlige hjørne af Italien, som nogle af os lærte i skolen var ”hælen” på Italiens støvleform - bor en mand, hvis vugge ikke stod i Sydeuropa. Langt fra, faktisk.

-Jeg er født opvokset på en gård i Bøvling, og forbliver vestjyde i sind og af skind, siger 70-årige Bøje Sønderskov, der nu trives med varme, pinjetræer og Adriaterhavet lige om hjørnet.

Italien var det første land i Europa, der blev alvorligt ramt af coronavirus. I dag er det sydeuropæiske land overhalet af Storbritannien - både hvad angår antal smittede og antal døde. Og i modsætning til England er Italien tilsyneladende godt på vej ud af krisen.

- I begyndelsen var jeg meget utryg ved den måde, de håndterede situationen i det nordlige Italien. Men allerede før pandemien for alvor kom til Puglia, blev der lukket ned her. Den lokale regering håndterede situationen meget konsekvent og dygtigt, og folk respekterede, hvad der blev befalet - og gør det stadig. Nu er der så kommet lempelser, men alle bærer masker, som vi skal endnu. Respekt for det; italienerne følger parolen uden at klynke, fortæller Bøje Sønderskov.

Annonce

Ramte familietraditionerne

Men selv Puglia har klaret sig godt, har man bestemt mærket til pandemien.

- Italienere er jo meget talende, diskuterende, livlige og gestikulerende, og jeg nyder det hver gang, vi afslutter vores shoppingtur med en tur på café, hvor vi drikker cappucino. Men så skete det jo en dag, at italienerne blev tavse. Det var den dag, hvor alt blev lukket ned. Der var lange køer og afstand ved supermarkederne - aldrig har jeg oplevet folk så tavse her, fortæller Bøje.

Regionen er med sine næsten 20.000 kvadratkilometer knapt halvt så stor som Danmark, og der bor fire millioner mennesker. Bøje bor i kommunen Ceglie Messapica, fem kilometer fra hovedbyen af samme navn med 25.000 indbyggere.

- Det er en dejlig livlig by med alt, hvad hjertet begærer. Caféer, markedsdag hver lørdag året rundt, restauranter, skoler, teatre, fodboldklub og så videre, fortæller han.

Bøje bor kun fem kilometer fra den smukke gamle by Ceglie Messapica (billedet). Der er heller ikke langt til havnebyen Brindisi med ruter til blandt andet Grækenland, og netop den beliggenhed er nok skyld i, at regionen Puglias mad er delvist græsk inspireret. Privatfoto

Men under corona-pandemien har borgerne ikke måtte bevæge sig uden for kommunen.

- Det ramte i særdeleshed de italienske familier, som per tradition samles hver søndag til deres lange familiemiddage. Det ramte dem også hårdt, at kirkegården blev lukket, fordi de hver fredag og søndag valfarter dertil for at mindes deres kære. Men nu er alt heldigvis ved det gamle - dog med maske på og med en anelse mere afstand end før, fortæller Bøje.

Annonce

Kærlighed og eventyrlyst

Men hvordan er Bøje Sønderskov dog endt i det sydlige Italien?

Jo, det skyldes såmænd kærlighed.

- Jeg mødte min kærlighed, Lisa, over nettet. Hun er fra Polen, men boede her og lokkede mig herned. Det er nu seks år siden, fortæller Bøje, der bor sammen med Lisa i et dejligt hus ude på landet i stille omgivelser.

- Om jeg taler italiensk? Lidt - jeg kan gøre mig forståelig. Der er ikke mange italienere, som taler engelsk. Flere taler tysk, fordi de har haft arbejde i Tyskland, fortæller han.

Bøje Sønderskov er bestemt ikke uvant med at rejse uden for Danmarks grænser. Som barn gik han syv år på Bøvling Friskole, så på ungdomsskole, og siden stod han i lære som elektriker i Bækmarksbro. Men så kaldte eventyrlysten.


Italienere er jo meget talende, diskuterende, livlige og gestikulerende, og jeg nyder det hver gang, vi afslutter vores shoppingtur med en tur på café, hvor vi drikker cappucino. Men så skete det jo en dag, at italienerne blev tavse. Det var den dag, hvor alt blev lukket ned.

Bøje Sønderskov, Puglia


- I 1971 emigrerede jeg til Canada, fortæller han.

Han måtte aflægge canadisk svendeprøve ved ankomsten for at kunne arbejde som elektriker.

Bøje var lige et smut hjemme i Europa i to måneder i 1972 for at gå på international sprogskole i Castelnaudary i Frankrig, men derefter tog han tilbage til Canada, hvor han boede og arbejdede indtil 1975.

Han har også to gange arbejdet på Thule Airbase i Grønland, og siden som skibselektriker hos D/S Norden.

- Der fik jeg mange gode venner. Blandt andet Steen Bilstrup Nielsen, som skylder mig to øl, fra da han tabte i Ludo på skibet M/S Nordpol - og det må du gerne skrive, siger Bøje Sønderskov.

Det er nemlig den gamle ven Steen, der har tippet Bøjes navn til avisen.

Annonce

Bøvling i hjertet

Bøje gik på efterløn som 60-årig og er nu folkepensionist. Folkepensionen har han taget med til Italien, der jo er et EU-land, så det kan sagtens lade sig gøre.

Huset, hvor Bøje og Lisa bor - ude på landet i dejlig stilhed, siger Bøje. Privatfoto

- Det meste af min tid nu foregår i haven eller med vedligehold af huset. Da jeg er pensionist og ikke har et job længere, var det ikke svært for mig under corona-nedlukningen at få tiden til at gå. Som sagt har jeg haven, hvor der altid er forskellige gøremål, og så læser jeg i en bog hver aften - som regel om historiske emner lige fra de fjerneste steder og til Bøvling, fortæller Bøje Søndreskov, der ikke mener, at hans tanker og vaner har forandret sig meget gennem livet.

- Jeg er og forbliver vestjyde af mit natur og følger med i, hvad der sker i ”mit sogn Bøvling”, godt suppleret af venner, som enten bor eller har boet der. De små samfund har min store interesse, og jeg beundrer dem for alle de tiltag, de gør ad frivillighedens vej til fælles gavn og sammenhold, siger Bøje Sønderskov.

Hvordan bærer du dig ad med at få nyt fra Bøvling?

- På Facebook er der en side, der hedder ”Det sker i Bøvling”. Og jeg har også stadig venner der og lidt familie. Især følger jeg tæt Bøvling Friskole, og er af og til i kontakt med den nys afgåede leder, Hanne Ørskov Andersen. Hun er rigtig god til at fortælle og forklare om, hvad der sker på skolen, og det, synes jeg, er interessant. En idrætsefterskole, ”BI” Bøvling Idrætsefterskole, er tilknyttet skolen, og dem følger jeg også med stor interesse, forklarer Bøje.

- For det meste går jeg herhjemme og nyder, hvad jeg laver, og besøger min engelske nabo engang imellem til en sludder over en kop kaffe eller en øl. Stemningen her er faktisk som før corona, og efter åbningen er befolkningen igen livlige, glade og snakkesalige, fortæller Bøje Sønderskov. Billedet er fra hans have. Privatfoto

Han læser hver dag Danmarks Radios nyheder og jævnligt også TV2’s ditto, lige som han følger svenske, amerikanske, engelske og tyske nyhedsmedier.

Annonce

Det bedste er livsglæden

Bøje Sønderskov er glad for at bo Italien - og er både glad for og stolt af sin have, sit hus og sin Lisa.

Hvad er et bedste ved Italien?

- Det bedste er befolkningens livsmod. Glæden ved tilfældigt at møde hinanden og al den megen snak - det er det, jeg nyder at iagttage.

Og det værste?

- Ja, det er jo enten trafikanterne og deres manglende respekt for færdselsloven - folk, der kører foran en, som pludselig stopper op midt på vejen, fordi de skal besvare et opkald på mobillos. Eller også er det Italiens indviklede offentlige systemer, som kræver meget tålmodighed og velvilje. Jeg har lært noget, men mange ting forstår jeg ikke endnu. Nå ja - så er der også det med, at hvis du laver en aftale med en italiener, og han for eksempel siger ”domani alle dieci”, som betyder ”i morgen klokken 10”, ja så bliver det altså ikke i morgen klokken 10, men snarere klokken kl 11 næste år. Men det overlever jeg nu nok, ler Bøje.

Selvom han er lidt bekymret for Italiens fremtid, fordi coronaen har ramt særdeles hårdt, både hvad menneskeliv og økonomi angår, er han alligevel fortrøstningsfuld. Italien skal nok overleve, mener han.

Italien

I Italien er der, ifølge tal fra den 5. juli, registreret 241.419 tilfælde af coronasmittede i alt.

Der har været 34.854 corona-relaterede dødsfald.

Der bor cirka 60,5 millioner mennesker i Italien.

Kilde: WHO (World Health Organization)

-Jeg tror, coronaen har været et Wake Up call for os alle, og at det vil have en effekt på den ene eller anden måde i lang tid fremover, funderer han og siger så:

- Nu får du ikke det her til at lyde selvhævdende eller brovtende, vel? Min uddannelse er ikke særlig høj, men mine oplevelser gennem livet har været indholdsrige på både godt og ondt. Og jeg har det godt hernede - med mit vestjyske hjerte. ”Vi er ikke skabt til højhed og blæst, ved jorden at blive, det tjener os bedst” - det er en af Grundtvigs de bedste, mener Bøje Sønderskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce