Annonce
Erhverv

Pandemi er et wakeup-call – husk at handle lokalt

Coronavirus lagde gågaderne øde. Nu er kunderne ved at vende tilbage, men faren for butiksdød er ikke ovre, advarer citychefen i Herning. Foto: Thomas Maxe
Halvtom gågade og lukkede butikker har været skræmmende, men det kan blive hverdag, hvis vi glemmer at handle lokalt, advarer Herning Cityforening.
Annonce

HERNING: Straks efter landets corona-nedlukning lå gågader i hele landet øde.

Ingen af os vidste, hvor galt det ville gå, og selv om butikkerne havde lov til at holde åbent, valgte mange at lukke, fordi kunderne ikke turde komme ind.

Det var en uhyggelig oplevelse for Hernings citychef Allan Kristensen at gå gennem gågaden, og det har fået ham til at tænke over, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke passer på vores lokale butikker.

- Det var jo som en spøgelsesby. Og det slog mig, at det her kan blive dagligdagen – med en halvtom gågade og brunt papir i vinduerne – hvis vi glemmer at handle lokalt, advarer han.

Fem ting, der du'r i Hernings gågade

  1. Meget tæt samarbejde mellem cityforening, erhvervsråd, turistkontor og kommunen. Samarbejdet blev styrket og udvidet til at inkludere restauratører, politi, brandvæsen, bus og taxa under ishockey-VM.
  2. Gågaden er renoveret: Træerne er beskåret, så der er lyst, og der er opstillet nye bænke og blomsterkrukker. Sidste etape, Bredgade Vest, står færdigrenoveret til efteråret 2020.
  3. Hernings bibliotek er flyttet ind i moderniserede lokaler i gågaden og har et attraktivt cafémiljø, som trækker et meget stort antal gæster ind til centrum.
  4. Masser af gratis p-pladser tæt på butikkerne. Cityforeningen hjælper med vejvisningen.
  5. Etablering af fælles webshop-løsning for gågadens butikker.

Annonce

Har savnet storcenter

Heldigvis er der igen liv bag ruderne i cirka 90 procent af gågadebutikkerne i Herning.

Fem procent har reduceret åbningstid, og så er der også et par butikker, blandt andet Arnold Busck-boghandelen, som ikke kommer til at åbne igen i sin nuværende form.

- Uanset, hvor kreative vi er med at skabe events, så kunne det her blive virkelighed, hvis vi ikke tager fat i nakken på os selv. Hvis ikke vi støtter op om det lokale handelsliv, så ender gågaderne med at blive steder, hvor man går på restaurant- eller cafébesøg, vurderer Allan Kristensen.

Gågaden i Herning har formentlig haft en lille fordel af, at Herningcentret og de andre storcentre har haft forbud mod at holde åbent. Men Cityforeningen og storcentret er faktisk slet ikke konkurrenter.

- Vi plejer at kalde os ”konkul-leger”, for der er ingen tvivl om, at Herningcentret trækker folk til byen, som også får en oplevelse i Hernings gågade – og omvendt, forklarer Allan Kristensen.

Annonce

Fælles webshop-løsning

Kundernes nervøsitet for at handle i butikkerne har sat turbo på kreativiteten i Cityforeningen.

- I et års tid har vi haft et online-projekt i skuffen i samarbejde med nogle lokale unge gutter fra firmaet Convey, som blandt andet har lavet Cityforeningens hjemmeside. Så på kun fem-seks dage kunne vi lancere en fælles webshop-løsning på Herningcityonline.dk, hvor foreløbig 35 af vores medlemmer sælger produkter, og så sørger vi for udbringning af varerne. Det gav et kæmpe boost af salget af eksempelvis blomster, ost, vin og chokolade i påsken, fortæller Allan Kristensen.

Ud over at sikre, at i hvert fald en del af nethandelen får de lokale kasseapparater til at ringe, så fremhæver han det stærke samarbejde med Herning Kommune og andre lokale aktører. Det er sammenholdet, der skal sikre det lokale handelslivs overlevelse og overskud til vækst og udvikling.

- Vi fik en stor succesoplevelse i forbindelse med VM i ishockey, hvor vi nedsatte en taskforce bestående af politi, brandvæsen, kommunen, Visit Herning, Cityforeningen, erhvervsrådet, Herningcentret, taxa, DSB – ja, alle, der havde interesse i at få det her til at lykkes.

- I starten mødtes vi et par gange om måneden, så en gang om ugen, og under stævnet mødtes vi hver dag og fik bekræftet, at hver især havde styr på sit. Det fungerede utroligt godt, siger Allan Kristensen, som også efterfølgende sætter stor pris på de gode og tætte relationer.

Hverken lejere eller kunder kommer af sig selv i gågaden. Der skal kæmpes for det, og det gør Hernings citychef Allan Kristensen gerne. Foto: Herning City
Annonce

Vil opsøge nye lejere

Cityforeningen vil fremover være mere udfarende for at trække nye lejere ind i gågaden.

- Storcentrene har været dygtige til selv at kontakte kæder og butikker og invitere dem indenfor. Det har der ikke været tradition for i cityforeningerne, men det vil vi gøre i Herning. Vi går sammen med kommunen, en ejendomsmægler, ejendomsbesidderne, og så vil vi kontakte attraktive forretninger og aktivt fortælle dem om fordelene ved at åbne en butik i Hernings gågade, siger Allan Kristensen.

En af storcentrenes fordele er, at de ofte kan tilbyde potentielle lejere meget detaljerede data om kunderne: Hvor mange kunder går forbi? Hvornår kommer de? Hvem er de? Og hvad køber de?

- Vi har ikke helt så detaljerede oplysninger endnu, men jeg tror på, at vi kommer til at få løsninger på det område i gågaderne også, siger Allan Kristensen.

Der er cirka 130 butikker i Hernings gågade. Heraf er 100 medlemmer af Herning Cityforening.

Der er altid en vis udskiftning blandt lejerne, så i skrivende stund er der 9-10 ledige lejemål.

I gamle dage lå her et Schou-Epa varehus i flere etager. Nu huser bygningen et af Danmarks mest moderne biblioteker med høj grad af automatisering af boglageret og et hyggeligt cafémiljø. Foto: Thomas Maxe
Gågaden i Herning har været gennem en omfattende renovering og modernisering. Det er hårdt for butikkerne, mens gravearbejdet står på som her på sidste etape i Bredgade Vest, der skulle være klar til efteråret. Foto: Thomas Maxe
Kirke og købmandsskab har altid levet side om side i Herning. I baggrunden ses en af de få danske Bang & Olufsen-specialbutikker på Torvet i Herning. Foto: Thomas Maxe
Hernings gågadenet har ikke kun fået ny og meget flot belægning. Der er opstillet små kunstværker og legeredskaber. Under "gyngehesten" er de hårde sten erstattet af faldsikkert gummiunderlag. Foto: Thomas Maxe
Grusomme terrorangreb i Europa har gjort det nødvendigt at sikre gågaderne mod galninge i biler. Herning City har løst udfordringen ved at placere gigantiske blomsterkummer for enden af Østergade. Foto: Thomas Maxe
Mange af de kendte kædebutikker har valgt en placering i Herningcentret, fem minutters kørsel væk. I stedet er Hernings gågade præget af en del eksklusive butikker med kendte mærker, lige fra Rolex til Bülow-lakrids, som lige så godt kunne have ligget på Strøget i København. Gågadens udsmykning matcher det stilfulde udtryk. Foto: Thomas Maxe
Nej, det er ikke "Korsbæk Bank", men i gamle dage var det faktisk en lokal bank, der havde opført sit hovedsæde på Torvet i Herning. Nu er bygningen udlejet til Brdr. Prices restaurantkæde. Foto: Thomas Maxe
Tinghuset er en af de ældste bygninger i Herning, omtrent lige så gammel som byen selv. Det elegante indgangsparti fører ind til "hotel gitterly" med 17 spartansk indrettede værelser, hvor nøglen sidder på ydersiden af døren. Pladsen foran tjener som markedsplads, sådan som det vist altid har været, så længe Herning har været på landkortet. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce