Annonce
Kultur

Nana var ikke i tvivl, da hun fik øje på stor koloni af buksebier: De skal beskyttes

Historien om den hårde fremfærd mod de fredelige buksebier gik landet rundt og endte i en regulær shitstorm, anført af Morten D.D fra Naturhistorisk Museum. Foto: Johan Gadegaard
Nana Agger er fastligger på Venø Klit Camping. Da hun fandt en koloni af buksebier på et af græsarealerne, var hendes første tanke, at de skulle beskyttes. Ikke mindst efter historien fra Hundested, hvor en tilsvarende koloni blev udryddet.

Venø: I slutningen af juni havnede Halsnæs Kommune i en regulær shitstorm, efter at de havde sat en skadedyrsbekæmper til at udrydde en stor koloni af bier nær Hundestedskolen. Det viste sig bagefter, at der var tale om buksebier, som både er fredelige og ude af stand til at stikke. Så da Nana Agger fra Svendborg for to uger siden ankom til campingpladsen på Venø og fik øje på en koloni af samme art, var hun ikke i tvivl: De skulle beskyttes.

- Vi skal passe på insekterne. Det står desværre rigtig slemt til med dem de fleste steder. Nogle af de andre campinggæster ville helst have bierne fjernet. Men jeg tog billeder af dem og sendte dem til min mand. Han ved en masse om insekter og skrev hurtigt tilbage, at der var tale om pragtbuksebier. Den samme art som blev udryddet i Hundested, og da de andre hørte det, vendte stemningen, fortæller Nana Agger.

Efter aftale med campingpladsen blev det meste af kolonien hegnet ind med stolper og minestrimmel, og på en Facebookside for fastliggere på campingpladsen fortalte hun om pragtbuksebien. Nu ses det tydeligt, at området er forbeholdt bierne, og indhegningen bringer glæde til både store og små ifølge Nana Agger.

- Nu synes alle, at det er sjovt og spændende. Børnene har fået at vide, at bierne ikke stikker, og der er tit nogen forbi for at kigge. Jeg har sat sedler op ved indhegningen, så alle kan se, at de er både spændende og ufarlige.

Annonce

Fakta om buksebier

Dens danske navn er pragtbuksebi.

Videnskabeligt navn: Dasypoda hirtipes.

Familie: Sommerbier.

Arten bliver 13-15 mm lang. Hunnen er lidt større end hannen og betydeligt mere iøjnefaldende med sine tykke orange gravebukser på bagbenene.

Arten er almindelig i Danmark.

Hunnen graver huller på op til 70 centimeters dybde med sidegange på 10-15 cm. Her placeres et æg på en pollenkugle, der placeres på 3 ben for at undgå mug. Larven overvintrer.

Arten samler pollen på kurveblomster. Typisk kongepen, høgeskæg, gyldenris m.fl.

Den tiltrækker en del parasitter, som bl.a. kommer for at stjæle pollen.

Pragtbuksebien har en brod, men den kan ikke trænge gennem selv den tyndeste menneskehud. Desuden skal den provokeres voldsomt, før den forsøger at stikke.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce