Annonce
Struer

På vej til Christiansborg med eget lovforslag i baglommen

Mathilde Gravgaard (t.v.), Marie Øllgaard Knudsen (t.h.) og Anne Jensen skal på mandag en tur i Folketinget. Foto: Morten Stricker
Mathilde, Marie og Anne indtager på mandag landspolitikernes højborg i hovedstaden, hvor de skal arbejde som politikere for en dag.
Annonce

Struer: Det er lidt af en oplevelse, som lige nu bare står og venter på Mathilde Gravgaard, Marie Øllgaard Knudsen og Anne Jensen.

Alle er de 15 år, elever på Struer Friskole og udvalgt til at deltage i Folketingets ungdomsparlamentsdag, som finder sted på Christiansborg i København på mandag.

- Vi er meget spændte og også lidt nervøse, fortæller Anne Jensen fra Struer få dage før afgang mod hovedstaden.

Det, de tre elever og deres lærer, Henrik Høgh Boutrup, ser frem imod, er at blive en del af de i alt 179 unge fra 8. og 9. klassetrin, som på ungdomsparlamentsdagen afløser politikerne i folketingssalen.

Med sig har de unge lovforslag, som de selv har udarbejdet og skal diskutere med de øvrige unge deltagere på dagen på Christiansborg.

Det er lovforslag, som eleverne hjemme i deres klasser har arbejdet på og sendt ind, hvorefter de bedste 60 er blevet udvalgt til at skulle en tur til hovedstaden sammen med deres bagmænd.

Vi er meget spændte og også lidt nervøse.

Anne Jensen, elev, Struer Friskole

Annonce

Igennem nåleøjet

De tre elever fra Struer Friskole har udarbejdet lovforslaget "Billigere tandlæge for unge over 18 år", hvilket altså har bragt dem ind i varmen som en del af de 179 udvalgte.

- Vi har i klassen udarbejdet nogle begrundelser for, hvorfor det skal vedtages, og hvad det helt præcis er, vi skal gøre, og hvor pengene skal komme fra, fortæller Marie Øllgaard Knudsen, som er fra Struer.

- Vi synes alle tre, at det er et vigtigt emne, fordi der er mange, som ikke har råd til at komme til tandlæge, og derfor synes vi, det kunne være fedt, hvis vi kunne være med til at gøre en lille forskel, tilføjer den unge elev.

Pigernes lærer, Henrik Høgh Boutrup, forklarer, at det er noget, eleverne har arbejdet med i fire uger i samfundsfagstimerne, og at han egentlig havde gjort dem klart, at det var relativt få, der ville blive udvalgt til at skulle på tur til Christiansborg.

- Derfor skulle det, vi sendte af sted, også være godt nok til, at vi kunne tillade os det, siger han.

Annonce

En oplevelse

Det var de tre pigers lovforslag og også mere end det, har det siden vist sig.

Nu skal det så stå sin prøve først i et udvalgsarbejde, hvor de skal diskutere hinandens forslag og udvælge de bedste, som så skal en tur i folketingssalen.

- De har adgang til hinandens lovforslag og skal læse dem igennem, så de kan stille spørgsmål, når de sidder i udvalgsarbejdet på Christiansborg, ligesom politikerne gør, fortæller Henrik Høgh Boutrup:

- Der ligger meget arbejde i at skulle være klar til at diskutere med andre unge og være klar med argumenter for ens eget forslag. Der er ingen partifarver blandet ind i det, så de skal komme helt med deres egne holdninger.

Alt sammen munder ud i, at de lovforslag, som bliver stemt igennem, bliver samlet i en mappe og overdraget til regeringen og i en kopi til alle ungdomspartier, som alle derfra har mulighed for at gå videre med dem.

- Det bliver da en oplevelse og sjovt at få lov at prøve, siger Mathilde Gravgaard, der kommer fra Hurup og sammen med resten af flokken drager mod København søndag for at være klar til mandagens udfordringer i ungdomsparlamentet

De tre piger, som alle går på Struer Friskole, har forberedt sig godt og tager et lovforslag med til hovedstaden. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce