Annonce
Vinderup

På opdagelsesrejse til Vinderup

Finske Vilja Itkonen og hollandske Marije Nie iført de gule regnjakker, der de kommende tre uger bruges på ekspedition til Vinderup. PR-foto
To udenlandske kunstnere vil iført gule regnjakker snakke med folk i by og på land for at få dem til at fortælle deres personlige historier.

Vinderup: Normalt foregår en opdagelsesrejse til fjerne egne. Men fra tirsdag og de kommende tre uger er Vinderup målet for en opdagelsesrejse. Den foretages af to kunstnere tilknyttet Nordisk Teater Laboratorium, der hører hjemme hos Odin Teatret i Holstebro. Det er hollandske Marije Nie og finske Vilja Itkonen.

- I stedet for London eller Rom har vi besluttet os for at drage til Vinderup. For os, som er besøgende fra fjerne lande, er Vinderup-egnen helt ukendt, spændende og meget interessant at udforske, skriver de to kunstnere i et åbent brev til borgerne i Vinderup og omegn.

Opdagelsesrejsen indledes i hovedgaden.

- Vi vil banke på døre, indsamle historier, minder og visioner, fortæller de to kunstnere, der siden bevæger sig andre steder hen i byen og ud i de mindre bysamfund i området.

De er klædt i gule regnjakker.

- Gul er en åben farve, der inviterer til kommunikation, og så er den også meget synlig og skinnende, smiler Marije Nie.

Kunstnerne kalder ekspeditionen for Vinderup Stories og vil samle deres alle observationer på en hjemmeside.

Det er Vinderup-kunstneren Sara Strandby, der har mødt kunstnerne på Odin Teatret og fået dem til at interessere sig for byen. Hun arbejder på et større kultur projekt i 2020, der skal fokusere på de udfordringer Vinderup-egnen har. Blandt andet med at finde en ny identitet efter at være blevet en del af en større kommune.

- Det handler om at genfinde sin identitet, og her kan Vinderup Stories give et vigtigt bidrag, siger Sara Strandby, der ikke mindst finder det vigtigt at høre børnenes og de unges stemmer.

Mange andre byer både i Danmark og i internationalt har tilsvarende udfordringer som Vinderup. Men kunst og kultur kan være med til at vise vejen frem. Derfor er det vigtigt at inddrage kunst og kunstnere, mener hun.

- Kunstnere undrer sig og tager udforskerhatten på. Det er en drivkraft, der er med til at skabe nytænkning, fremhæver hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce