Annonce
Holstebro

På jagt efter foråret: De første tegn har allerede vist sig

Der har været en lang vinter i coronaens skygge - men hvis du kigger godt efter, kan du se, at foråret og lysere tider er på vej. Billedet af vintergækker, der kigger frem gennem de visne blade, er taget den 22. februar i år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Holstebro Onsdag har sat sig for at gå på jagt efter foråret. Og lysere tider er på vej: Der allerede travlhed på planteskolerne, snart går vi amok i is, og bierne er på vingerne.

Holstebro: Sjældent har vi da sukket så meget efter forår og bedre tider end netop i år, hvor pandemien nægter at slippe sit tag.

Kalenderbladet er vendt, og vi har taget hul på marts, der - i hvert fald i teorien - er den første forårsmåned.

Og selv om vinterfrakken stadig må på, og huen og vanterne endnu ikke er lagt i sommerhi, så kan vi allerede mærke, at foråret så småt er på vej:

Fuglene kvidrer i hækken, og erantis, krokus og vintergækker er skudt op mellem de visne grene og blade.

Men hvornår er det egentligt forår. Det har kalenderen, astronomien og naturen forskellige meninger om.

Det er forår, når træernes blade igen kommer til syne, blomsterne springer ud, og solen varmer op. Det kan de fleste blive enige om.

- Alligevel er det svært at definere et tidspunkt for, hvornår foråret begynder. Den letteste måde er at følge kalenderen. Gør man det, så begynder foråret den 1. marts og slutter den 31. maj. Der er ingen rigtig vejrmæssig definition på forår, men der er gjort flere forsøg, skriver TV2s vejrredaktion på sin hjemmeside:

- Når nu den almindelige kalender ikke altid virker, så kan man i stedet kigge på den astronomiske kalender. Her kan man sige, at foråret begynder ved forårsjævndøgn den 20. marts. Ved forårsjævndøgn begynder sommerhalvåret og dagslængden overstiger 12 timer.

Forårsjævndøgn er den dag, hvor solen står lige over ækvator, og når vi har jævndøgn, er dag og nat lige lange alle steder på kloden, forklarer DRs vejr-redaktion på sin hjemmeside.

Forårets begyndelse ved jævndøgn passer meget godt med klimaet.

En god tommelfingerregel er ifølge TV2 Vejret, at foråret begynder, når temperaturen følger uret. Det vil sige, at omkring klokken ni er det cirka ni grader varmt. Om eftermiddagen omkring klokken 14 er temperaturen steget til cirka 14 grader.

Annonce

Massevis af forårsblomster

Holstebro Onsdag har spurgt nogle af dem, der er afhængige af vejret, om de kan mærke foråret.

- Det kan du bande på!, lyder svaret fra Jesper Nielsen, der er medejer af Jespers Planteskole på Harrestrupvej lidt uden for Holstebro.

- Vi har voldsomt travlt med webshoppen, og vi håber også på, at vi snart får travlt i butikken, fortalte Jesper Nielsen i sidste uge - få timer inden det blev meldt ud, at restriktionerne blev lempet.

- Vi sælger haveplanter og rigtigt mange stedmoderblomster, lød det fra planteskoleejeren.


Foråret kommer nogenlunde på samme tidspunkt som sidste år. Det usædvanlige i år er, at vi går lige fra hård frost til forår.

Jesper Nielsen, planteskoleejer


Jespers Planteskole har været nødt til at ansætte fem nye medarbejdere for at følge med ordrerne i webshoppen, og medarbejderskaren er nu oppe på omkring 80.

Under normale omstændigheder sender planteskolen medarbejdere hjem på vinterpause, men det har der ikke været brug for i år. Mens frosten herskede, solgt planteskolen nemlig stueplanter i sin netbutik.

- Foråret kommer nogenlunde på samme tidspunkt som sidste år. Det usædvanlige i år er, at vi går lige fra hård frost til forår, lyder det fra havecentret.

Annonce

To nye isbiler

Hos Hjem-Is depot i Holstebro har de bemærket, at fuglene synger, og at foråret er lige om hjørnet. Det er dog lidt for tidligt til, at det kan mærkes på is-salget.

- Is-salget er ikke eksploderet endnu - det plejer det at gøre den sidste uge i marts - hvis vejret ellers er til det, siger Lars Snejbjerg, der er daglig leder af Hjem-Is i Holstebro.

Ikke overraskende har vejret stor betydning for, hvor mange is der sælges.

- Vi sælger tre gange så mange - og måske endda fire gange så mange is, når vejret er godt i forhold til, når det er vinter og dårligt vejr, fortæller han.

Og når temperaturerne stiger, stiger salget af sodavandsis - eller lemonadeis, som de vist retteligt hedder. En grøn Kæmpe Sambi og et Blinklys gør sig altså bedst, når det er varmt, og vi har bruge for noget læskende.

Hjem Is-Holstebro er klar til den nye sæson - der er netop ankommet to nye Hjem-Is-biler, så antallet er nu oppe på 13 lyseblå biler med klokke.

Annonce

Bier på vingerne

På Skovlund Naturskole kan naturvejleder Per Larsen se, at foråret er på vej i sin have og høre det på fuglenes sang.

I skole-bigården har foråret allerede indfundet sig: Han har nemlig set, at bierne er på vingerne.

- Bierne er blevet inde hele den lange vinter, men nu har de været ude og lufte sig og forrette deres nødtørft, og det at bierne er på vingerne er i hvert fald et forårstegn, slår Per Larsen fast.

På naturskolen er der stille - meget stille. Men det skyldes ikke så meget mangel på forår, men coronaen, der har også har spændt ben for aktiviteterne på naturskolen. Håbet på skolen er, at eleverne begynder at indfinde sig i begyndelsen af maj.

Håbet er lysegrønt lige som foråret - og især i disse coronatider er det godt at vide at:

Der er ingen vinter så hård, at den kan forhindre løftet om forår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce