Annonce
Struer

- På en skala, hvor du har engel her og satan her, hvor vil vi så lægge os som samfund?

John Jørgensen er hverken bange for at tage fat eller kaste sig ud i nye ting som butikken her på billedet, han forsøgte sig med i Østergade. Nu har han for alvor kastet sig ud i den politiske debat. Arkivfoto: Johan Gadegaard

John Jørgensen storhitter lige nu på de sociale medier med en video, hvor han i meget kontante vendinger går imod den udvikling, han mener, blandt andet Dansk Folkeparti er bannerfører for.

Struer: Med udgangspunkt i en kampagne fra Dansk Folkeparti gør John Jørgensen det mere end almindeligt klart, at han er lodret uenig i den udvikling, han ser, når han kigger ud ad vinduet.

Det gør den 53-årige struerbo i en tre minutter lang video, han sidste mandag lagde på Youtube, og som nu er set tæt på 35.000 gange og delt endnu flere gange på Facebook.

- Jeg har gået i lang tid og syntes, at det her simpelthen kørte i den forkerte retning, begynder John Jørgensen, som er født og vokset op i Lemvig.

- Jeg har sejlet på langfart og været i 45-46 forskellige lande rundt omkring på hele kloden, og jeg har altid været stolt af at være dansker, når jeg kom ud. Jeg har altid kunnet møde andre mennesker og fortælle, hvad det er for et dejligt sted, jeg kommer fra. Det kan jeg ikke længere.

John Jørgensen mener ikke længere, at det vi, som nation står for, er positivt.

Jeg har arbejdet aktivt inden for politik igennem næsten 20 år, og der er aldrig en kæft, der har hørt, hvad jeg har sagt. Nu går jeg ud, råber og byder på en fiskerlussing, og så er der en halv million mennesker, der hører det.

John Jørgensen, 53 år, Struer

Patent på danskhed

- Alle de ting, jeg var stolt af ved at være dansker, synes jeg, bliver udvasket, når man begynder at lovgive om, hvordan vi skal hilse på hinanden. Hvordan vi skal gå klædt. Hvad vi må sige, og hvad der er dansk, siger John Jørgensen:

- Den patent på danskhed, som Dansk Folkeparti har fået, vil jeg godt lige have taget op til revurdering, for hvis det er udansk at være medmenneskelig, jamen er det så dansk at være umenneskelig?

I bund og grund mener han, at vi skal være ordentlige ved hinanden, og at vi skal have vores frihed, men først og fremmest stiller han spørgsmålet, hvor er det, vi vil hen?

- I Danmark er vi rigtig dygtige til det, vi vil, så hvis vi siger, vi vil tage imod mennesker og integrere dem, så kan vi godt det, men vi har valgt det modsatte, siger John Jørgensen:

- Dengang jeg var barn og teenager, så vi ikke ret mange udlændinge, men der kom flere og flere, fordi vi havde brug for dem. De kom og de arbejdede, men der var ingen, som inviterede dem hjem. Der var ingen, som forsøgte at gøre dem til en del af den by, de boede i.

Annonce

Ham der Ali

Den tendens fortsatte, da der også begyndte at komme flygtninge, hvis man spørger John Jørgensen.

- De skulle da hjælpes, men vi var ligesom vant til, at de klarede nok sig selv og passede sig selv, og så indrettede de sig i grupper, fordi de kunne det samme sprog, siger han:

- Så kom vi op til slut 1980'erne og først i 1990'erne, hvor jeg lige var kommet til Struer, og der var snak om en, som havde gået på kontanthjælp i så og så mange år, og han havde kone og børn. Det kostede samfundet en bunke penge, og det var også for galt med Ali, tror jeg, han hed.

Det blev et problem, at "de" pr. definition ikke vil arbejde, som John Jørgensen husker det, men:

- Gu fanden vil de arbejde. Hvis de kan. Du aner ikke, hvor mange udlændinge, jeg kender, der kommer og spørger; "Kan du ikke hjælpe os med at finde noget arbejde. Vi kan ingenting få", fortæller han:

- Vi kan sagtens sige, det er deres skyld. De vil ikke integreres, men vi har heller ikke villet gøre en skid for at få dem integreret.

Annonce

Overvældende lykkelig

John Jørgensen, der i dag arbejder som handicaphjælper, hverken kan eller vil komme med svar på de problemstillinger, han rejser. Hvad vi skal gøre med flygtningestrømmen eller dem, der ikke er i arbejde, er op til os alle.

- Jeg går ind og siger - helt basic - vi har en skala fra et til ti, hvor du har engel her (øverst, red.) og satan her (nederst, red.). Hvor vil vi så lægge os som samfund?, forklarer han:

- Det skal vi have fundet ud af, og hvis det er tættere på satan en engel, så skal vi ind og kigge på, om vi har en grundlov, der spænder ben for det, og så må vi spørge os selv, om vi vil have ændret den grundlov. Vil vi have lov at være nogle dumme svin? Skal det være vores nationale kendetegn?

Det, tror John Jørgensen, ikke er tilfældet, og da slet ikke efter den modtagelse, hans video har fået. - Jeg er så overvældende lykkelig over, at den har fået den modtagelse her, for det giver mig håb om, at de følelser, jeg har, er der også andre, der har.

Annonce

Dejlige og kærlige

Danmark er fyldt med dejlige og kærlige mennesker. Det tror John Jørgensen på, og han tror ligeledes, at mange et eller andet sted godt kan se, "at det, der foregår, ikke er i orden", som han udtrykker det.

- Hver evig eneste gang, der er et menneske, jeg holder af, som bliver omtalt negativt, så bliver jeg ked af det, siger han:

- Det behøver ikke engang være et menneske, jeg kender. Hvis det er et menneske, der ikke har gjort noget, som bliver set ned på og frataget sine rettigheder, så bliver jeg ked af det.

John Jørgensens ekskone, som han har fem børn med - heraf tre, han har adopteret - er fra Burundi i Afrika. Hun har været i Danmark i 16 år, og børnene bor her også.

- Vi har tre døtre. Den ene går med tørklæde, er muslim og spiser ikke svinekød, men vi holder jul, og hun respekterer og accepterer alle andre mennesker, uanset hvordan de er, fortæller John Jørgensen, der selv er ateist:

- Vores mellemste datter går uden tørklæde. Hun vil gerne være fotomodel og arbejde med makeup. Hun er også muslim, og så har vi en tredje datter, der er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. Hun er konverteret til at være kristen. Det følte hun sig mest tilpas med.

Annonce

Ikke rigtig dansker

Familien føler sig på ingen måde uretfærdigt behandlet her i Struer, men de skal høre ting, som, John Jørgensen ingenlunde synes, hører hjemme.

- Det er jo fuldt accepteret af vores politikere at sige; "Du er ikke rigtig dansker. Du skal sendes hjem. Du må ikke gøre det. Du må ikke tro det. Du må ikke klæde dig på den måde, siger han.

John Jørgensen, der har været medlem af Socialdemokratiet, har ikke rigtig følt sig hørt. Ikke før nu, hvor han med en vis del vrede og halvharske vendinger udtrykker sig på video.

- Jeg har arbejdet aktivt inden for politik igennem næsten 20 år, og der er aldrig en kæft, der har hørt, hvad jeg har sagt. Nu går jeg ud, råber og byder på en fiskerlussing, og så er der en halv million mennesker, der hører det.

Men hans budskab er egentlig bare et ganske stilfærdigt - opfør jer ordentligt.

Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Annonce