Annonce
Læserbrev

Oversvømmelse. Lad naturen tage vandet - den er skabt til det

Debat: Altid friske Kristian Pihl Lorentzen lader aldrig en chance gå fra sig for at plædere for øget oprensning af vandløbene, og denne gang tager Pihl Lorentzen afsæt i en bunke sand ved udmundingen af Storåen. Den skal væk, hvis det står til politikeren.

Han foreslår her i avisen, det sker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Det ser jeg da intet til hinder for, for så vidt at det overhovedet giver mening hydraulisk at bruge skattekroner på at fjerne sand ved Storåens munding og i øvrigt fra åmundinger generelt, hvor det i øvrigt oftest stammer fra landbrugets egne dræn opstrøms.

Mere alvorlig er Kristian Pihl Lorentzens vedholdende påstande om, at bare der renses hårdt og resolut op i vandløbene, så vil borgerne ikke rammes af oversvømmelser. Det er misinformation og ikke en eneste af Danmarks anerkendte vandløbsforskere bakker Kristian Pihl Lorentzens synspunkt op.

Tværtimod peger for eksempel hovedarkitekten bag vores vandløbslov, Bent Lauge Madsen, på, at det er vandløbets natur at oversvømme sine nære arealer ved store afstrømninger, og det kan man ikke grave sig ud af uden at skabe endnu større oversvømmelsesproblemer længere nede af vandløbet. Så det, der måske hjælper den enkelte lodsejer lige nøjagtig på hans mark, øger oversvømmelserne hos naboer og byer nedstrøms.

Jeg håber, at Kristian Pihl Lorentzen fejlfortolker vores miljøminister Lea Wermelins melding til kommunerne om, "at de gerne må bruge hele paletten," som han skriver her i avisen. Det er der ikke hjemmel til i lovgivningen, for vi skal naturligvis beskytte vores natur og særligt da her ved vore vandløb, hvor det vil være fuldstændigt nyttesløst at ofre den.

Lad os nu tage de rigtige løsninger i brug og afgive åens nære arealer til vandløbet, så landmændene kan gå tørskoet på resten af deres marker, og borgerne i byerne i deres stuer. Lad ådalene tage vandet, lad åsengen holde på vandet og lad åen slynge sig langsomt gennem landskaberne. Lad naturen tage vandet. Den er skabt til.

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce