Annonce
Erhverv

Overskud på 300 millioner kroner: Vestjysk Bank sætter ekstra penge af til tab

Bankdirektør Jan Ulsø Madsen og Vestjysk Bank kigger ind i et usikkert 2021, hvor der kan komme markante tab  på grund af coronakrisen.  Arkivfoto: Morten Stricker
Vestjysk Bank lander et overskud på 303 millioner kroner for 2020. Banken forbereder sig på på, at der kan komme markante milliontab på coronakrisen.

Nordvestjylland:  Coronakrisen har endnu ikke ramt Vestjysk Bank og dens kunder i voldsom grad.

Men det store spørgsmål er, hvor længe det kan fortsætte. Banken har derfor øget reserven på forventede tab fra 180 millioner kroner til 310 millioner kroner.

- Vi har endnu ikke været voldsomt ramt af coronakrisen. Det gælder både erhverv og privat. Men det er klart, at det er usikkert, hvordan det vil gå i fremtiden. Vi ruster os til fremtiden. Vi kan godt begynde at høre på vores kunder - ikke mindst i detailhandlen, at det er vanskelige tider. Den igangværende nedlukning gør ondt. Det er der ingen tvivl om, siger Vestjysk Banks administrerende bankdirektør Jan Ulsø Madsen.

Annonce

Ifølge ham er det langt fra sikkert, at tabene bliver så store, men faldende afregningspriser i landbruget, afrikansk svinepest og brexit kan også resultere i tab for banken i 2021.


Det er absolut et tilfredsstillende regnskab med en forrentning af egenkapitalen på 9,8 procent, men det viser også, at vi ikke har set de fulde konsekvenser af coronakrisen endnu. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe kundern

Jan Ulsø Madsen


De relativt beskedne corona-skrammer indtil videre er også afspejlet i Vestjysk Banks årsregnskab for 2020. Det er det sidste selvstændige regnskab, inden fusionen med Den Jyske Sparekasse.

Absolut tilfredsstillende

303 millioner kroner efter skat lyder overskuddet på for 2020, hvor forventningerne til overskuddet flere gange er blevet justeret i positiv retning.

Men overskuddet efter skat kommer ikke til at overgå rekordåret 2019, der gav et overskud på 478 millioner kroner. Selv om coronaen har kostet millioner, er den største forskel på de to regnskabsår, at Vestjysk Bank i 2019 solgte Spar Invest-aktier for 142 millioner kroner.

- Det er absolut et tilfredsstillende regnskab med en forrentning af egenkapitalen på 9,8 procent, men det viser også, at vi ikke har set de fulde konsekvenser af coronakrisen endnu. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe kunderne, siger Jan Ulsø Madsen.

Han ser ind i et 2021, hvor det andet helt store emne bliver fusionen med Den Jyske Sparekasse. Det er besluttet, at det nye hovedkontor skal placeres i Herning. Bankdirektøren forventer at have afklaring på, hvor det nye domicil kommer til at at ligge i løbet af et par uger.

De økonomiske forventninger til 2021 er, at det første regnskab for den nye bank ender med et overskud på 500-550 millioner kroner. Der vil også gå et par år, inden synergieffekten af fusionen for alvor slår igennem. Først på året var der en fyringsrunde i den nyetablerede bank for at reducere omkostningerne.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce