Annonce
Holstebro

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Kommune er en af de i alt ni kommuner, der igen må skyde penge i Midtjyllands Lufthavn for at sikre økonomien og dermed transportmuligheden. Foto: Morten Dueholm
Så længe erhvervslivet efterspørger lufthavnen, skal vi være lydhøre overfor det, lyder det fra både Socialdemokraterne og Venstre. SF mener, lufthavnens dage er talte.

Holstebro: Midtjyllands Lufthavn har igen brug for en økonomisk indsprøjtning.

Og igen er det blandt andet skatteyderne i Holstebro, der skal være med til at fylde penge i lufthavnen, hvis det står til byrådet.

- Så længe erhvervslivet efterspørger lufthavnen, så mener jeg også, at vi bør være villige til at opretholde muligheden inden for rimelighedens grænser, siger Venstres borgmesterkandidat Kenneth Tønning (V).

Annonce

- Det er i høj grad for at sikre erhvervslivet ordentlige muligheder for at komme frem og tilbage mellem hovedstaden, at det giver mening - og skal give mening. Men lufthavnen har været hårdt ramt af corona-nedlukningen, og det kan man ikke lukke øjnene for.

Men lige nu er der ikke mange afgange fra lufthaven - og infrastrukturen er med motorvejen blevet forbedret. Kan man ikke komme i en situation, hvor man siger, at det ikke længere giver mening?

- Jo, det kan man ikke afvise. Det er bare ikke der, vi er nu, siger Tønning.

Hvordan måler I, at erhvervslivet har brug for lufthavnen?

- Det er jo i forhold til, hvad de fortæller os. Men selvfølgelig skal vi gerne se nogle forbedringer i lufthavnens økonomi.

Den er ikke levedygtig

Hos SF fortæller Karsten Filsø, at han nok skal komme til at stemme ja til endnu en kapitaltilførsel til lufthavnen, når byrådet i aften skal forholde sig til spørgsmålet.

Vi er et lille land og har mange indenrigsfly. Vi er trods alt ikke Norge, hvor afstandene er nogle helt andre, siger SF's Karsten Filsø. Foto: Ole Mortensen

Men det bliver et noget lunket ja.

Lufthavnen

Midtjyllands Lufthavn ejes af kommunerne: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skive, Struer og Viborg.

Ejerkommunerne har i årene 2020 - 2021 bevilget kapital til Midtjyllands Lufthavn på i alt seks millioner kroner  om året til likviditetsmæssig dækning af budgetteret driftsunderskud - og opfølgningen på den igangværende udvikling af lufthavnen.

Bestyrelsen for Midtjyllands Lufthavn A.m.b.a. har fremsendt en anmodning om også at yde kapital i 2022 og 2023 på i alt syv millioner kroner om året.

Byrådet skal i aften beslutte, om det vil være med til at yde den ønskede ekstra kapital, så Holstebros bidrag i årene 2022 og 2023 bliver på 1.149.200 kroner i hvert af årene.

- Grundlæggende tror jeg ikke på lufthavnens levedygtighed. Men i denne situation, hvor det handler om coronaen - og fordi beløbet ikke er så stort - så siger vi fint, siger Karsten Filsø.

Men kommer lufthavnen om et par år og vil have endnu flere penge fra ejerne, så stemmer I nej?

- Så stemmer SF nej. Vi er et lille land og har mange indenrigsfly. Vi er trods alt ikke Norge, hvor afstandene er nogle helt andre, siger Filsø.

Annonce

Det er den korteste vej

Holstebro Kommune er en af ni ejerkommuner bag lufthavnen.

Formanden for bestyrelsen er Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), der erkender, at det naturligvis ikke er optimalt, at kommunerne gang på gang er nødt til at yde støtte til lufthavnen:

- Men coronaen har ramt alle lufthavne hårdt. Og lufthavnen er stadig en livsnerve i forhold til erhvervslivet, siger Østerby.

Men før coronaen var man også gentagne gange nødt til at skyde flere penge i lufthavnen. Har det ikke en grænse et sted?

- Det har det. Men jeg synes ikke, at vi er der endnu. Og der bliver arbejdet intenst med planer for, hvordan vi kan sikre økonomien under lufthavnen.

- Men lige nu er lufthavnen stadig den korteste vej til hovedstaden. Det tager to timer, fra at man sætter sig i sin bil i Holstebro, til man kan være i København. Her kan motorvejen stadig ikke konkurrere med hurtigheden, siger Østerby.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Erhverv

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Annonce