Annonce
Alarm 112

OVERBLIK: Spionsag med tråde til Iran og Saudi-Arabien

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Retssag om attentatplaner i Ringsted trækker tråde til en storpolitisk konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien.
Annonce

Ulovlig tjeneste for udenlandske efterretningstjenester er omdrejningspunktet i to beslægtede sager om spionage i Danmark.

Den ene sag handler om formodede attentatplaner og spionage udført for en iransk sikkerhedstjeneste på dansk grund.

Sagen er tirsdag på programmet i Retten i Roskilde.

Den anden sag handler om indsamling af informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien. Foreløbig er fem mænd sigtet eller tiltalt i de to sager.

Læs om de involverede personer her:

* En 40-årig mand fra Norge med iransk baggrund er tiltalt for at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner i Ringsted.

Samtidig er han tiltalt for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.

Angiveligt har han over tre dage i september 2018 fotograferet og optaget video i området omkring eksiliranerens hjem.

De formodede planer om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018.

Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige.

Siden har han været varetægtsfængslet.

* En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den tiltalte norsk-iraner, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson.

Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet uden at være til stede. Han opholder sig højst sandsynligt i Iran.

* Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.

Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018.

Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran i 2018.

Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som selv menes at have været udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahvaz-regionen i Iran og anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

To af dem sættes desuden i forbindelse med en terrorsag fra Holland. Her er en hollænder med iransk baggrund sigtet for at planlægge angreb mod mål i Iran. Også han er medlem af ASMLA.

Kilde: Anklagemyndigheden, DR, Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Akademichef roser topscorer Tønnesen

Annonce