Annonce
Vestjylland

Overblik: Sagen om ulvedrab begyndte med tre skud

Mourits Troldtoft er tiltalt i danmarkshistoriens første retssag om drab på en ulv. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard
En supplerende erklæring fra et tysk forskningsinstitut har slået fast, at det dræbte dyr var en ulv.

Mourits Troldtoft er tiltalt i danmarkshistoriens første retssag om drab på en ulv.

Sidste år blev han idømt betinget fængsel ved Retten i Herning.

Dommen blev anket af både Troldtoft og anklagemyndigheden, og nu ser Vestre Landsret på sagen.

Læs om forløbet her:

 • Ulven blev skudt på en mark ved Ulfborg 16. april 2018 klokken 14.26.
 • En fotograf, der befandt sig i nærheden, optog hændelsen på video.
 • Mourits Troldtoft blev efterfølgende sigtet og senere tiltalt for at have skudt og dræbt en ulv.
 • Den 67-årige mand blev tiltalt for overtrædelse af jagtloven og for at have skudt et fredet dyr.
 • Han erkendte i byretten at have affyret tre skud mod dyret i den tro, at det formentlig var en krydsning mellem en hund og en ulv.
 • Ulven har siden 1992 været en fredet og beskyttet dyreart i EU. Men en hybrid - en krydsning mellem en hund og en ulv - er ikke beskyttet.
 • Dog må hybrider først skydes, når myndighederne har undersøgt dyret og bekræftet, at det er en hybrid. Herefter kan myndighederne give tilladelse til, at det må skydes.
 • Domsmandsretten kendte Troldtoft skyldig i den rejste tiltale 28. september 2018.
 • Han blev idømt 40 dages betinget fængsel, men fik lov at beholde sit jagttegn.
 • Dommen blev anket af både Mourits Troldtoft og anklagemyndigheden.
 • Parterne enedes om at få lavet en supplerende dna-erklæring for en ekstra gang at slå dyrets genetik fast.
 • Den nye undersøgelse foretaget af tyske Senckenberg Research Institute fastslår, at det dræbte dyr var en ulv uden tegn på hybridisering med hund.
 • Der er ifølge instituttet tale om en et år gammel hunulv med kodenavnet GW923F, som kom til verden i 2017 som en ud af otte hvalpe i det såkaldte Ulfborg-kobbel.
 • Specialanklager Ulrik Panduro har i landsretten krævet Troldtoft idømt mindst seks måneders ubetinget fængsel samt en frakendelse af jagttegnet.
 • Forsvarsadvokat Jan Schneider har omvendt krævet, at den tiltalte frifindes eller højst idømmes en bøde.

Kilder: Anklageskriftet, Retten i Herning, Danmarks Jægerforbund, Ritzau.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce