Annonce
Udland

Over 70 millioner amerikanere har allerede stemt

Brendan Smialowski, Jim Watson/Ritzau Scanpix
Antallet at tidligt afgivne stemmer i USA bliver ved med at vokse. Demokrater har en fordel.

Over 70 millioner amerikanere har stemt på forhånd inden næste uges præsidentvalg, og antallet vokser hele tiden.

Det fremgår af en opgørelse fra US Election Project, der drives af University of Florida.

De 70 millioner er flere end halvdelen af de vælgere, der stemte ved sidste præsidentvalg i 2016. Det er 15 millioner flere end for fire dage siden.

Med den hast kan stemmedeltagelsen blive den højeste i langt over 100 år.

De mange forhåndsstemmer afspejler på den ene side den intense interesse, der er i opgøret mellem republikaneren Donald Trump og demokraten Joe Biden om præsidentposten.

Men også at vælgeren ønsker at mindske risikoen for at blive ramt af covid-19 på et tidspunkt, hvor smitten er voksende. De undgår at stå i lange køer på valgdagen 3. november og at bevæge sig rundt i fyldte valglokaler.

Der er to måder at stemme på forhånd. Enten at møde op på et valgsted og afgive sin stemme eller at få udleveret en stemmeseddel, der sendes med postvæsnet.

Demokraterne har et forspring. De er navnlig mere tilbøjelige til at brevstemme, mens republikanerne har været mere tilbageholdende, efter at præsident Trump har sagt, at der i vidt omfang vil blive svindlet med brevstemmer. Hvilket valgeksperter kategorisk afviser.

Når det gælder forhåndsstemmer, fører demokrater to til en i forhold til republikanske vælgere. Men i de seneste uge har der været en tendens til, at flere republikanere stemmer tidligere, viser data.

US Election Project spår på grundlag af de indsamlede oplysninger, at 150 millioner vil ende med at stemme - enten på forhånd eller på valgdagen.

Det svarer til en valgdeltagelse på 65 procent. Det kan ikke imponere i en dansk sammenhæng, hvor stemmeprocenten flere gange har nærmet sig 90 procent. Men i USA er 65 procent det største antal siden 1908.

I 2016 stemte 47 millioner amerikanere på forhånd.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Annonce