Annonce
Holstebro

Fem skoler har børn hjemsendt: Forældre bekymrede efter corona-smittet lærer pelsede mink i sin fritid

De seneste to til tre uger har der været mange tilfælde af Covid-19 på skolerne - og hvor det tidligere har været mest udtalt i Holstebro by, har også flere oplandsskoler lige nu hjemsendt børn. Desuden er vuggestuen Solkær i Idom-Råsted lukket resten af ugen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Over 20 skoleklasser er for øjeblikket sendt hjem. Især Mejrup er hårdt ramt, og på Nørre Boulevard bekymrer det forældre, at en lærer, der er testet positiv, arbejdede på en minkfarm.
Annonce

Holstebro: Det høje smittetryk i Holstebro Kommune kan aflæses direkte i elevfremmødet ude på skolerne. For øjeblikket er mere end 20 klasser fra fem skoler sendt hjem til test og nødundervisning.

Mejrup Skole er hårdest ramt. Fire årgange og to klasser i indskolingen er hjemmesendt, hvilket svarer til halvdelen af skolens elever. Alene i 6. klasserne er fem elever testet positiv med Covid-19.

Ifølge skolelederen har ingen af de i alt otte smittede elever vist svære symptomer.

Hvorfor er det så hele årgange, der bliver sendt hjem - det kan virke lidt voldsomt?

- Fordi det har vist sig at være umuligt at holde årgangene adskilt i pauserne. Det er vores fysiske forhold her på skolen simpelthen ikke til. Vi forsøgte i foråret at lave mindre legegrupper, men det kunne simpelthen ikke lade sig gøre. Børnene søger hinanden, og selv hvis vi har samtlige lærere ude for at holde opsyn, vil det ikke kunne lade sig gøre at holde dem adskilt. Men at holde eleverne i hver deres årgange, kan vi nogenlunde styre, siger Tom Pedersen, skolelederen i Mejrup.

Annonce

Ikke værre end Bilka

På Nørre Boulevard Skolen har forældre til 9. klasses elever henvendt sig til skolens ledelse, efter deres børn er sendt hjem, fordi en af deres lærere har fået corona. Den pågældende lærer har ved siden af jobbet som skolelærer været ude og pelse mink.


Vi er nødt til at agere ud fra den virkelighed og de retningslinjer, der er på et givent tidspunkt. Vi er ikke sundhedspersonale, og jeg tænker, at her er der en lærer, som er i god tro, og hvis familie er i dyb krise - og hvem ville så ikke hjælpe sin familie.

Carsten Baun, skoleleder, Nørre Boulevard Skolen


Skoleleder Carsten Baun pointerer, at han som skoleleder ikke kan bestemme, hvad de ansatte foretager sig i deres fritid. Han understreger endvidere, at ingen ved, hvor den pågældende lærer er blevet smittet, ligesom der i det konkrete tilfælde er tale om arbejde på en ikke-smittet besætning - og arbejde, der er udført inden Sundhedsstyrelsen 16. november kom med nye retningslinjer for personer, der arbejder på en minkfarm og resten af husstanden.

- Jeg tænker, at hvis man har fået at vide, at besætningen ikke er smittet, så er der umiddelbart ikke større risiko ved være på minkfarmen end i Bilka i myldretiden, siger Carsten Baun.

Men det har været kendt i flere uger, at mink udgør en betydelig sundhedsrisiko, og her er tale om kommunens frontpersonale, som har kontakt til mange børn - kunne forældrene så ikke med rette forvente større påpasselighed?

- Vi er nødt til at agere ud fra den virkelighed og de retningslinjer, der er på et givent tidspunkt. Vi er ikke sundhedspersonale, og jeg tænker, at her er der en lærer, som er i god tro, og hvis familie er i dyb krise - og hvem ville så ikke hjælpe sin familie, spørger skoleleder Carsten Baun.

Annonce

Lærer-formand: Jeg havde ikke gjort det

Da lærere og pædagoger vendte tilbage til skoler og institutioner efter nedlukningen udtrykte de bekymring ved smitterisikoen og manglende værnemidler.

Synes du, det er i orden, at dine medlemmer går ud og pelser mink samtidig med, at de passer deres job som lærer - under en pandemi?

- Det er jo ikke ulovligt, og hvis der heller ikke er nogen retningslinjer for det, så synes jeg, at det er svært at sige, svarer Torben Voss, formand for Vestjysk Lærerforening.

Men ville du selv have gjort det - hvis du stod ude i klasserummene til daglig?

- Nej, det ville jeg ikke, fordi der har været så meget i forhold til mink - og at vi skal passe på for ikke at smitte andre. Jeg går heller ikke i forretninger, uden at jeg er pakket godt ind, og kun på tidspunkter, hvor der ikke er ret mange andre. Jeg kører heller ikke med offentlig transport hvis jeg kan undgå det, siger Torben Voss.

Annonce

Venter på test

Tilbage på Mejrup Skole er man i fuld gang med at få etableret virtuel undervisning - også for 8. og 9. klasserne.

- Der skal nu gå de her fire dage, før de lader sig teste, da virus skal have mulighed for at "gro", før man rigtigt kan registrere den, så eleverne ikke bliver testet falsk positive. Så vi håber, at de fleste af eleverne kan blive testet første gang fredag, for så kan vi - måske - sende eleverne tilbage til ordinær undervisning allerede mandag i næste uge, siger skoleler Tom Pedersen.

For sjette-klassernes vedkommende har flere fået negative testsvar tilbage. Og forhåbentlig får de sidste et svar tilbage onsdag, så de kan komme tilbage i skolen.

Tilbage i august måtte Mejrup Skole sende to 8. klasser og fire lærere hjem, da en elev blev testet positiv.

Også vuggestuen Solkær i Idom-Råsted og Børnehaven Jættehøj er lukket ugen ud grundet Covid-19.

Annonce
Struer

Her kan du se, hvor galt det kan gå

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce