Annonce
Erhverv

Otte medarbejdere er blevet syge - nu besøger beskæftigelsesminister skandaleramt virksomhed i Varde

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har takket ja til at besøge Sky-Light i Varde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er blevet til en sag på Christiansborg, at otte medarbejdere er blevet syge på Sky-Light, en plastvirksomhed i Varde, efter de har været i kontakt med et kemikalie kaldet PMDA. Nu har beskæftigelsesminister takket ja til at besøge virksomheden.

Varde: I denne uge inviterede Sky-Light både beskæftigelsesministeren og folketingspolitikerne i beskæftigelsesudvalget på besøg på virksomheden, hvor otte medarbejdere er blevet syge efter at have været i kontakt med PMDA, der er et kemikalie, der forbedrer kvalitetet af plastik lavet af genbrugsplast. Det sker, fordi udvalget og ministeren skal diskutere sagen i et åbent samråd 30. august.

Nu har ministeren, Peter Hummelgaard (S), takket ja til at komme:

- Jeg følger naturligvis sagen om de medarbejdere, der desværre er blevet syge af arbejdet hos Sky-Light, og jeg vil meget gerne tage imod invitationen om at komme over og tale med medarbejderne i produktionen og virksomhedens ledelse, siger Peter Hummelgaard ifølge en mail fra beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse.

Christian Juhl (EL) er også meget opsat på at besøge Sky-Light, og Anni Matthiesen (V) har meddelt, at hun gerne vil besøge virksomheden, hvis der er plads i hendes kalender. Muligvis bliver der arrangeret et besøg for hele beskæftigelsesudvalget.

Kemikaliesagen

  • Avisen Danmark og Fagbladet 3F har afsløret, hvordan otte medarbejdere er blevet syge af brug af PMDA på Sky-Light.
  • På baggrund af sagen har Christian Juhl (EL) kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. Samrådet finder sted 30. august klokken 11.
  • Sky-Light har sendt et brev til beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesudvalget med sin version af sagen. I brevet bliver politikerne inviteret på besøg på virksomheden i Varde.
  • Tillidsmand Eigil Linding Pedersen er selv blandt de otte, der har fået kronisk astma.
  • Der er påvist en sammenhæng mellem astmaen og PMDA.

Forskellige opfattelser

Det er ledelsen på Sky-Light, der har inviteret, og administrerende direktør Søren Kjær Larsen har forklaret, at det skyldes, at der er et "fortegnet billede" af sagen i pressen. Tillidsmand Eigil Linding Pedersen har dog sendt et debatindlæg til Avisen Danmark, hvor han skriver, at de syge medarbejdere ikke kan se, hvad der skulle være fortegnet i sagen.

- Realiteterne er, at vi står med otte syge medarbejdere, der alle bevisligt er blevet syge af PMDA, og det havde vi forhåbentligt ikke gjort, hvis alt havde været, som det skulle være, skriver han i debatindlægget.

Arbejdsulykker skal forebygges

I mailen fra Beskæftigelsesministeriet står også, at Peter Hummelgaard er glad for, at et bredt flertal tilfører 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet og øremærker 10 millioner årligt i 2020-2022 til forskning i kemi:

- Det kemiske arbejdsmiljø har været underprioriteret alt for længe, og det skal der laves om på.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce