Annonce
Vestjylland

Orla Østerby ribbet for alle ordførerskaber: Har krænket parti-kollega

Orla Østerby (K) er nu også ramt af MeToo-skandale. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
MeToo har rammer nu også Det Konservative Folkeparti. Orla Østerby fra Lemvig har udvist "grænseoverskridende adfærd" - og en undskyldning rækker ikke.
Annonce

Lemvig: Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet er nu ikke længere alene om at have en MeToo-skandale.

Her til aften er Bækmarksbros konservative folketingspolitiker, Orla Østerby, der også er bror til Holstebros borgmester H.C. Østerby, blevet frataget alle sine politiske ordførerskaber.

Det sker efter ledelsen er blevet bekendt med en række episoder, hvor Orla Østerby har udvist grænseoverskridende adfærd overfor sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel.

- Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber, udtaler gruppeformand Mai Mercado i en pressemeddelelse.


- Jeg husker ikke selv de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt.

Orla Østerby (K), MF'er fra Bækmarksbro.


Den grænseoverskridende adfærd har fundet sted over et års tid omkring 2017, men Brigitte Klintskov Jerkel har indtil nu ikke ønsket at stå frem med navn eller parti, men da hun i sidste uge blev kontaktet af et medie, valgte hun at kontakte partiets ledelse. Hun har dog tidligere i Berlingske fortalt om episoder med to mandlige kollegaer. Den ene lagde en hånd på hendes ryg og fortalte, at han havde lyst til hende, og den anden har fire gange givet hende et klap bagi, da han er passeret forbi hende.

Annonce

Østerby: Husker det ikke

Orla Østerby har givet en undskyldning, som Brigitte Klintskov Jerkel har accepteret - men han husker ikke selv de beskrevne hændelser.

- Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt. Vi lever jo i en tid, hvor mange må lære noget i forhold til, hvordan adfærd opfattes, siger Orla Østerby i pressemeddelelsen.

Brigitte Klintskov Jerkel er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som de har gjort.

- Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder. Men nu har han sagt undskyld, og det betyder, at jeg kan komme videre og fokusere på mit politiske arbejde, udtaler Brigitte Klintskov Jerkel.

Partiets ledelse og de involverede parter betragter sagen som afsluttet, og der gives ikke yderligere kommentarer.

Partiet har iværksat tiltag i både folketingsgruppen, blandt ansatte og i partiets bagland. Tiltagene omfatter blandt andet en whistleblower-ordning, som snart præsenteres. Ordningen varetages af et advokatbureau. Dernæst bliver der den kommende tid igangsat en række interne undersøgelser, som skal hjælpe med at belyse omfanget af MeToo-sager i hele organisationen. Også denne del ivaretages af et eksternt firma for at sikre størst mulig armslængde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce