Annonce
Lemvig

Optiker får syn for sagen - afleverer brugte briller i Afrika

Henning Frost med et gammeldags måleredskab - han skal bruge et tilsvarende i Gambia. På bordet står også cylinderen med de brugte briller. Foto: Allan Damgaard
Optiker Henning Frost fra Lemvig rejser den 24. februar med foreningen Syn for Sagen til Afrika for at udlevere de brugte briller, der blandt andet er indsamlet hos Frost Optik.

Lemvig: Der venter Henning Frost - indehaver af Frost Optik i Lemvig - en spændende oplevelse, når han mandag den 24. februar sammen med foreningen Syn for Sagen sætter kurs mod Gambia i Afrika.

Den danske delegation tæller tre optikere og en sygeplejerske, og de medbringer fire kufferter med brugte briller, der blandt andet er indsamlet hos Frost Optik.

- Jeg vil tro, at jeg har indsamlet i hvert fald 500 par brugte briller - jeg har omkring 20 kilo. De er blevet renset og opmålt i styrke, så de er klar til at blive udleveret til dem, der ikke selv har råd til at købe et par briller, siger Henning Frost.

Det er et halvt år siden, at han meldte sig ind i Syn for Sagen, hvor de medlemmer - der har mulighed for det - selv rejser rundt i den fattige del af verden og udleverer de brugte briller.

- Vi har altid indsamlet brugte briller, og det er lidt forskelligt, hvilke organisation de er gået til. Nu kunne jeg godt tænke mig selv at prøve at udlevere dem, og derfor meldte jeg mig ind i Sag for Sagen, siger Henning Frost.

Han har én gang tidligere - for cirka 10 år siden - været med til at udlevere brugte briller. Det var via et projekt støttet af Rotary, hvor målet var Ecuador i Sydamerika.

- Det var en spændende tur, og jeg tror også, vi får en spændende oplevelse denne gang. Det er dejligt at opleve den glæde, som modtagerne af de brugte briller udviser. Vi kan se, at det nytter noget at indsamle brugte briller. De gør gavn, siger Henning Frost.

Annonce

Syn for Sagen

Foreningen Syn for Sagen er stiftet i 2012. Foreningen hjælper mennesker i udviklingslande med synstest og brugte briller.

Syn for Sagen har udleveret flere end 10.000 briller, hvilket har hjulpet lige så mange mennesker til at se bedre i blandt andet Senegal, Gambia, Zambia, Ghana, Nepal, Peru og Guatemala.

Brugte briller bliver indsamlet i Danmark, opmålt og udleveret efter en synstest udført af autoriserede optikere.

Optikerne er frivillige og betaler selv deres rejse med Syn for Sagen rundt i verden. Her samarbejder de med lokale ildsjæle om at nå ud til lokalbefolkningen.

20-30 optikere i Danmark er medlem af Syn for Sagen - deriblandt Frost Optik i Lemvig.

Primitive forhold

Den danske delegation lander i Gambias hovedstad, Banjul, og derefter går det langs en flod ind i det vestafrikanske land, der er Afrikas mindste i areal.

- Vi skal bo i en lille landsby, der hedder Kubuneh, hvor vi skal leve under primitive forhold. Hvis vi ønsker at gå i bad, så foregår det med en spand henne i hjørnet, siger Henning Frost, der ligeledes skal vænne sig til at sove med moskitonet.

Udleveringen af de brugte briller foregår i landsbyens sundhedshus, som indbyggere fra et stort område ankommer til i de fire dage, hvor Sag for Sagen udleverer briller.

100 synsprøver om dagen

- Det er foreningens sygeplejerske, der har organiseret det. Vi forventer, at hver optiker kan ekspedere cirka 100 afrikanere om dagen. Vi måler den brillestyrke, som vedkommende har brug for, og så bliver de udleveret af sygeplejersken. Måske skal vi lige indover og justere dem lidt. Jeg tror bestemt, at vi får travlt i de dage. Det er ikke sikkert, at alle får et helt perfekt syn med de brugte briller, men for alle bliver det bedre i forhold til, hvad de kunne se før, siger Henning Frost, der forventer, at der bliver tid til lidt sightseeing i Banjul, inden de tirsdag den 3. marts sætter kurs mod Danmark.

Der bliver tale om at måle på "gammeldags facon". De har måleredskaber med, som de brugte for cirka 30 år siden - f.eks. et par briller, hvor der kan sættes forskellige glasstyrker i. Desuden kan de ved at lyse ind i øjnene får en fornemmelse af den styrke, som klienten har brug for.

Henning Frost håber, at han får mulighed for flere ture med Syn for Sagen.

I øvrigt kan alle aflevere deres brugte briller hos Frost Optik - også selv om man ikke er kunde i butikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Vinderup

Nu skal klosterruinerne shines op

Annonce