Annonce
Holstebro

Oprustning på kasernen: Vi bliver løftet ind i en helt ny tidsalder

Forsvaret har fået nyt materiel. Og det er udstyr for flere milliarder kroner, der nu løbende rykker ind på kasernen i Holstebro. Foto: Morten Stricker
Jydske Dragonregiment har gennem de seneste år fået opgraderet en stor del af sit materiel. Det er indkøb for flere milliarder af kroner, der i disse år bliver taget i brug.

Holstebro: - Jeg tror ikke helt, det bliver to milliarder, begynder Viggo Lemche, projektleder hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der står for opgraderingen af Hærens Leopard 2-kampvogne.

- Men det kommet til at koste et sted mellem 1,5 og to milliarder kroner, siger han.

Det er prisen for opgraderingen af de 44 kampvogne, der fra næste år og indtil 2023 rulles ud på kasernen i Holstebro. Opgraderingen har været genstand for kritik i medierne, fordi omkostningerne til opgraderingen ifølge et aktstykke gik fra en pris på 609 millioner kroner til 1,438 milliarder kroner - og nu angiveligt endnu mere.

Den præcise pris kender man hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI red.) faktisk ikke endnu.

- Det er ligesom, når du har sendt din bil til mekanikeren. Så ved du heller ikke, hvad der bliver fundet af fejl, når først den er skilt ad, forklarer Lemche.

Men der er en grund til, at opgraderingen af Leopard 2-kampvognene bliver dyrere, forklarer Viggo Lemche.

- Sagen var, at vi havde lavet et godt projekt, men der kom så et nyt forsvarsforlig, som gjorde at vi kunne bruge penge til nogle af opgraderinger, vi før ikke havde råd til, således at vi kunne få lavet det ordentligt. Det fik vi lov til. Det tolkede nogen som om, at det blev dyrere end forventet. Det gjorde det ikke - det blev bare dyrere end det oprindelige projekt, siger han.

Regnestykket kompliceres yderligere af, at der når kampvognene alligevel skal skilles ad, bliver installeret Forsvarets nye BMS-system (IT-system red.- til en pris på 130 millioner kroner. Med både BMS-systemet og kommende - eventuelt uforudsete udgifter - til reparationer - ender prisen derfor på et sted mellem 1,5 og 2 milliarder kroner.

Regimentchef ved Jydske Dragonregiment, Anders Poulsen er dog ikke i tvivl om, at det er godt givet ud:

- Jeg vil vove at påstå at den kampvogn vi får, er blandt de allerbedste i verden, siger han.

Annonce

Udstyr for milliarder

Men de nye kampvogne er ikke de eneste udgiftstunge køretøjer, der løbende ruller ind på Jydske Dragonregiment over de kommende år.

De to nye bjærgningsskøretøjer og de to nye patruljekøretøjer ønsker Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ikke at oplyse præcise stykpriser på.

De nye pansrede mandskabsvogne, Piranha 5'erne, har et prisskilt på 4,575 milliarder kroner på sig - for 309 styks - der skal fordeles over hele landet. 27 af dem kommer til Holstebro. Begynder man at regne stykpris - velvidende, at ikke alle har samme udstyrspakke, er prisen 400 millioner kroner for de 27 nye vogne.

Alt ialt sender det nye materiel regningen et pænt stykke over to milliarder kroner. Udstyr for milliarder, der nu løbende skal tages i brug på Jydske Dragonregiment:

- Det nye materiel er et kvantespring i forhold til det, vi har haft før. Vi bliver løftet ind i en helt ny tidsalder, og det skal understøtte at 1. brigade her bliver en Natos mest slagkraftige brigader om nogle få år, siger regimentchef ved Jydske Dragonregiment, Anders Poulsen.

Den nødvendige udskiftning

Grunden til, at der lige præcist nu er behov for en udskiftning af materiellet er ifølge regimentschefen primært det faktum, at trusselsbilledet har ændret sig, og at noget af det gamle materiel er nedslidt.

- Før i tiden har mange af vores enheder - i uddannelse og opstilling - haft fokus på missioner i Mellemøsten. Men i dag har trusselsbilledet ændret sig mod øst - altså Rusland - og det vil sige, at vi i højere grad fokuserer uddannelse og måder at operere på i forhold til konventionel krigsførsel - altså det, vi forstår ved egentlig krig, siger han.

I den forbindelse er indkøbet af nyt materiel et vigtigt signal at sende:

- Afskrækkelse er jo blandt andet at demonstrere evne og vilje til at opstille slagkraftige, manøvredygtige og ikke mindst tidssvarende enheder, der kan kæmpe og vinde, siger han.

Det er stort set alle regimentets pansrede køretøjer, der nu får en udskiftning. Og der har været brug for den. Særligt af de aldrende mandskabskøretøjer.

- Man kan sammenligne det med en gammel bil, som man skal reparere mere og mere på. Samtidig får vi nu også færre køretøjsfamilier - det gør det også lettere for mekanikere og med hensyn til reservedele, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce