Annonce
Holstebro

Opråb: Mange juletræer visner og dør under tørken

Når grantræer først begynder at visne er der ingen vej tilbage - så er de døde og gået tabt. Nogle producenter, der ikke kan vande, har mistet flere års produktion af juletræer, forklarer Peter Knudsen, der selv laver over 100.000 juletræer om året - især omkring Tvis. Foto: Johan Gadegaard

Juletræer visner i tørken, og nogle producenter, som ikke kan vande, mister flere års produktion af træer og vil få store økonomiske tab. Når træerne får gule nåle er det for sent, påpeger storproducent.

Annonce

TVIS: Mens mange juletræer visner på grund af tørken, så har Peter Knudsen i en vis grad sit på det "tørre". Han dyrker 150 hektar med juletræer omkring Tvis, som han kan vande, men andre steder ser han masser af skader.

- Det er hårdt ved træerne med den vedvarende tørke. Juletræsproducenter, som ikke kan vande, risikerer at miste ti års produktion, siger Peter Knudsen, som også har juletræer ved herregården Kvistrup, som han ikke kan vande.

- Det har jeg ikke kigget på, for jeg kan alligevel ikke gøre noget. De nye træer, som er plantet de seneste to år, er mange steder døde. Andre steder er 50 procent af træerne døde, siger Peter Knudsen, som har Knudsens Plantage og producerer over 100.000 juletræer om året.

- Når alle juletræer dør, er det ti års produktion, som er væk for en juletræsproducent, så de er meget hårdere ramt af tørken end landmænd. Vi klager bare ikke så meget, siger Peter Knudsen, som planter juletræer for flere andre producenter.

Selv på marker, som kan vandes, har tørken konsekvenser, siger juletræsproducenten, så han er helt uenig med dem, som siger, at der ikke er tørkeskader på større juletræer.

- Der er juletræer, som gror mærkeligt. Hvor toppen vokser i en spiral eller lige pludselig skyder en meter. Andre træer gror stærkt i den ene side, og bliver skæve. Nogle tager åbenbart skade af at blive vandet, når det er så varmt, siger Peter Knudsen, som producerer både rødgran og nordmannsgran og både i Vestjylland og i Hviderusland.

Annonce

Nye træer ramt

Emil Poulsen er skovfoged hos Skovdyrkerne, der rådgiver juletræsproducenter.

- Det ser ikke helt katastrofalt ud endnu, selv om der er en del tørkeskader - især i rødgran, siger Emil Poulsen.

For nye beplantninger fra sidste vinter er både nordmannsgran og rødgran ramt.

- Man kan se nye beplantninger, hvor alle træer er visnet - og andre, hvor 20 procent er ramt, så der er store forskelle, siger Emil Poulsen, der selv har plantet 20.000 juletræer i 2016 på en sandet bakkeskråning i 2016.

- Her er det måske 400 træer, som er døde på de mest tørre bakketoppe. Men hvis tørken fortsætter, kan det bliver værre, siger Emil Poulsen.

Juletræsproducent Kristian Knudsen har andre 150 hektar med juletræer ved Tvis, som han kan vande.

- Jeg har vandet det hele tre gange, så det ser fint ud. De producenter, som ikke kan vande, er hårdt ramt, siger Kristian Knudsen, som er bror til Peter Knudsen.

Da han anlagde sine juletræsmarker for 40 år siden var det med spor til en vandingsmaskine.

- Vi bor på den alleringeste sandjord. Men det er kun tredje gang på 40 år, der er så stort et behov for at vande som i år, siger Kristian Knudsen, som bruger 100.000 kroner om måneden på vanding - og oveni tid til flytning og penge på slid på udstyr.

Han har hos andre set marker med to-meter rødgraner, hvor alt er visnet. Nordmannsgran er mere robust, fordi den har dybere rødder.

Samtidig kan der gå to uger, før det kan ses på nålene, efter at det træ har lidt tørkedøden, påpeger han.

- Når først nålene hænger og træerne gulner i toppen, så er det for sent. Så kan man ikke gøre noget, siger Kristian Knudsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce