Annonce
Læserbrev

Opråb fra forældre. Hvor er der en voksen?

Debat: Den 6. april viste forældre over hele Danmark, at børns forhold i vuggestuer og børnehaver er vigtigt. Vi råbte så højt, fra demonstrationer i 57 byer over hele landet, at det rungede på Christiansborg. Mediedækningen var massiv. Nu blev børns udvikling og livsforhold i daginstitutioner et brandvarmt emne, der blev debatteret som aldrig før.

Vi gjorde indtryk. Den nye regering tog minimumsnormeringer med i det forståelsespapir, som danner grundlag for Socialdemokratiets og dets støttepartiers arbejde i de næste fire år. Det var ikke sket, hvis vi forældre ikke var gået på gaden. Hvis vi ikke havde råbt NOK ER NOK!

I Tv2’s dokumentar ”Eksperimentet med vores børn” vises der skræmmende eksempler på, præcis hvor galt det står til. Selv i velfungerende daginstitutioner, hvor alt ser pænt ud på overfladen, er det uhyggeligt, hvor lidt voksenkontakt der kan være pr. barn på en hel dag. Det gør ondt. 17 minutter havde pigen Merle kontakt med en voksen. De 12 minutter var højtlæsning. Er 17 minutters daglig voksenkontakt nok til at skabe en tryg base og udvikle et lille menneske? Svaret giver vist sig selv. I første udgave af dokumentaren er det tydeligt, at selvom pædagogen på stuen er velkvalificeret, dygtig og omsorgsfuld, er der næsten kun mulighed for brandslukning. Det pædagogiske arbejde, som kunne være med til at udvikle vores børn, er der kun sjældent mulighed for. Helt anderledes positivt ser det ud, når normeringerne er tilstrækkelige.

Børnene - og de voksne mennesker, de bliver til engang - er vores fremtid. Det er dem, vi skal leve af. Så derfor undrer det vi forældre og mange andre, at I politikere ikke ser børns udvikling og trivsel, som den allervigtigste investering for vores samfund.

Spørgsmålet er enkelt: Vil vi have selvstændige, idérige, empatiske og handlekraftige mennesker i Danmark? Eller vil vi have mennesker, der er dårlige til relationer, som er utrygge, får stress, depression og angst?

Opfordringen herfra er, at I politikere starter med, at der lovgivningsmæssigt sættes krav om minimumsnormeringer på, én voksen til max tre vuggestuebørn og én voksen til max seks børnehavebørn.

Annonce

Investering i fremtiden

Der skal penge med. Kommunerne er pressede, og det skyldes blandt andet budgetloven, som er vedtaget på Christiansborg af et bredt flertal. Budgetloven sætter en maxgrænse for, hvor mange penge den enkelte kommune må bruge på service. Det vil sige, at hvis en kommune har lyst til at bruge penge på at give alle børn i kommunen de bedste rammer for en tryg barndom, så skal kommunen spare på et andet område, så de samlede udgifter til service ikke overstiger den grænse, der er lagt fast fra Christiansborg.

Derfor er det nødvendigt, at vi både får lovbundne minimumsnormeringer OG en ændring i budgetloven. For at kommunerne ikke tvinges til at hæve kommuneskatten for at leve op til loven om minimumsnormeringer, er det desuden nødvendigt, at den Finanslov, som partierne forhandler på plads i disse dage, sætter penge af til pædagogisk personale.

17 minutters voksenkontakt. Det svarer cirka til den tid vi i Vestjylland har sparet på køreturen til grænsen efter etableringen af den nye motorvej mellem Holstebro og Herning. Så skal statens penge gå til infrastruktur og andre ”nice to have” ting, eller skal vores skattekroner, gå til en investering i vores børn - i vores fremtid?

Vi holder øje med jer - og stiller jer til ansvar - også i Jylland.

Den 22. november klokken 14.30 er der demonstrationer i Herning og København. Alle med fokus på børns velbefindende samles på Torvet i Herning og på Rådhuspladsen i København.

Der skal mere end 17 minutters voksenkontakt til per dag. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce