Annonce
Struer

Opråb fra akutafsnittet: Vi er frustrerede og frygter for den sygeplejefaglige kvalitet

Tillidsrepræsentanten for sosu-assistenterne på akutafsnittet i Voldgade, Pia Høgh, venter stadigvæk på en mere detaljeret plan for, hvordan Struer Kommune vil finde en besparelse på 2,4 millioner kroner, uden at det går ud over patienterne. Arkivfoto: Morten Stricker
Struer Kommune vil spare 2,4 millioner kroner på akutafsnittet. En beslutning, der blev truffet for flere måneder siden, og personalet har stadigvæk ikke fået besked om, hvordan politikerne har tænkt sig, at det skal ske.

Struer: Byrådspolitikerne i Struer Kommune har besluttet, at der skal spares en million kroner på akutafsnittet i Voldgade i 2020 og 2,4 millioner kroner i 2021.

Det skete i forbindelse med budgetforliget i oktober, og personalet venter stadigvæk at få afklaret, hvordan politikerne har tænkt sig at få gennemført den planlagte besparelse.

- Vi var i slutningen af november indkaldt til et møde, hvor der også var repræsentanter fra både visitationen og fra hjemmehjælpen og hjemmesygeplejen, fortæller Pia Høgh, som er tillidsrepræsentant for de seks-syv sosu-assistenter, som arbejder på akutafsnittet.

Her blev der nedsat nogle arbejdsgrupper.

- Men siden da er møderne enten blevet udsat eller aflyst. Der er ikke sket mere. Struer Kommune har måske en plan. Vi har bare ikke fået noget at vide. En sygeplejerske, som var ansat i et vikariat, har fået besked om, at hun ikke får sin ansættelse forlænget, og en sosu-assistent har fået en anden stilling i Struer Kommune og forlader altså også personalegruppen. Men vi har stadigvæk ikke fået forelagt en mere detaljeret plan for, hvad der skal ske, fortæller Pia Høgh.

- Og der er jo stadigvæk langt til en besparelse på 2,4 millioner kroner, konstaterer hun og fortæller, at personalegruppen består af 12-13 sygeplejersker og 6-7 sosu-assistenter plus et svingende antal medhjælpere i flexjob.

- Så vi er selvfølgelig meget usikre på, hvad der kommer til at ske. Folk er frustrerede, og vi frygter for standarden. Vi frygter for den sygeplejefaglige kvalitet, understreger hun.

Annonce
Dansk Sygeplejeråd og FOA er jo de ansattes talerør, så de skulle jo næsten reagere. Men samtidig har de nogle argumenter, som gør, at vi må tage dem alvorligt, og når de er bekymrede, må det være på sin plads, at vi får administrationen til at svare på, om vi også har grund til at være bekymrede som politikere.

Lene Houe (V), næstformand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune

Kære politikere

Det samme gør de faglige organisationer, og når medlemmerne af social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune er samlet til årets første udvalgsmøde i dag, tirsdag den 7. januar, vil udvalgsmedlemmerne få lejlighed til at tage stilling til et brev fra Dansk Sygeplejeråd og et tilsvarende fra fagforeningen FOA.

- Kære politikere. I er nødt til at tage en runde mere vedrørende disse besparelser. I har ikke set langt nok ind i fremtiden og lyttet til, hvilket behov, der vil blive efterspurgt. Lyt til medarbejderne, der hver dag tager på arbejde på akutafsnittet. De ved, hvad de taler om. Denne besparelse vil få langt større konsekvenser for kommunen i fremtiden, end man forventer, skriver Tanja Nielsen, som er sektorformand for Social- og sundhedsektoren for FOA i Holstebro.

Bente Alkærsig Rasmussen, som er 1. kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, mener også, at borgerne i Struer Kommune fortjener, at politikerne genovervejer beslutningen.

- Når I som politikere skærer 25 procent af budgettet væk, kommer det til at gå ud over den faglige kvalitet, hvilket kan få fatale konsekvenser for borgerne, skriver hun blandt andet i et julebrev til politikerne Struer Kommune.

Må tage dem alvorligt

Dette rokker så ikke umiddelbart ved beslutningen.

- Vi kunne se, at vi havde et rigtig, rigtig højt service-niveau, og selv om vi nu ændrer på fordelingen af akutpladser i forhold til de midlertidige pladser på afdelingen, vil vi stadigvæk have et serviceniveau i topklasse, mener formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, John Christoffersen (S).

- Det var en beslutning, som blev truffet af et enigt byråd, og en beslutning, jeg gerne står på mål for. Men det var bestemt ikke meningen, at det skulle trække ud med at få den gennemført, og det er da noget, jeg vil få spurgt ind til, siger han forud for et udvalgsmøde i dag.

Venstres medlemmer af udvalget står ved, at de var med til at træffe beslutningen, da de var med til at stemme budgetforliget hjem i byrådet.

- Men vi har også hele tiden været dem, der sagde, at vi ville følge implementeringen af forslaget tæt, så vi kunne være sikre på, at personalet bliver inddraget og at det ikke kommer til at gå ud over borgerne. Så vi vil gerne have en drøftelse af indholdet i de to breve i udvalget, siger næstformanden i udvalget, Lene Houe (V).

- Dansk Sygeplejeråd og FOA er jo de ansattes talerør, så de skulle jo næsten reagere. Men samtidig har de nogle argumenter, som gør, at vi må tage dem alvorligt, og når de er bekymrede, må det være på sin plads, at vi får administrationen til at svare på, om vi også har grund til at være bekymrede som politikere, mener hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

Mens han stod fast på retfærdighed, hævede han penge på kommunens kreditkort

Leder For abonnenter

16 år er gammel nok

Det er på mange måder paradoksalt. Er man 16 år, må man købe alkohol, man kan komme i fængsel, få lov til at betale skat og blive tvunget til at spare op til pension. Men stemme, det må man ikke. Nu findes den optimale valgretsalder næppe, men der er bestemt rigtige mange og rigtig gode argumenter for at nedsætte valgretsalderen, som Demokratikommissionen, der er nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd og består af en række eksperter, politikere og meningsdannere, anbefaler. Det første og bedste argument for at nedsætte valgretsalderen ligger naturligvis lige for. En udvidelse af demokratiet, så flere bliver en del af beslutningerne, er naturligvis med til at styrke det. Jo flere der er en del af beslutningsprocessen, jo bredere er beslutningerne forankret. Spørgsmålet er så, om 16-årige er modne nok til at kunne gennemskue komplekse problemstillinger. Det findes der næppe noget entydigt svar på. Nogle vil være, nogle vil ikke. Og den bekymring har man givet haft hver gang, man har sænket valgretsalderen – senest i 1978, hvor den nuværende på 18 år blev vedtaget. Vores demokrati - herunder valgretsalderen - er ikke en statisk størrelse. Så havde valgretsalderen stadig været 25 år eller mere. Demokrati kræver noget af os. Det kræver tro på egne og andres evner til at engagere sig og til at påtage sig et medansvar for det samfund, vi alle er en del af. Vi lever i dag med en af de mest oplyste generationer af unge, der har et højt medieforbrug, og som gennem deres skolegang er blevet proppet med kritisk tænkning og opdragelse i demokrati. Det er også i høj grad de unge, der har drevet klimaet helt op i toppen af den politiske bevidsthed. Der er således intet, der tyder på, at de unge ikke vil leve op til det ansvar, som en sænkning af valgretsalderen vil give dem. Spørgsmålet er nærmere, om det er os på +18 år, der er nervøse for at overlade noget ansvar til de yngre? Hvis man stadig er bekymret, så kan man bare skele ud i Europa, hvor man blandt andet i Østrig har sænket valgretsalderen til 16 år, mens mange andre lande også ventes at følge trop.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce