Annonce
Lemvig

Danmarks Naturfredningsforening til Lemvig Kommune: Kom i gang

Der er flere naturområder, som Lemvig Kommunen har ansvaret for, men der mangler ofte plejeplaner og beskrivelse af, hvordan man sikrer biodiversiteten. Arkivfoto
Danmarks Naturfredningsforening har forgæves kigget efter kommunale natur- og plejeplaner. Nu har kommunen fået en håndsrækning i håb om, at arbejdet kommer i gang

Lemvig: De danske kommuner er generelt langt bagefter med at lave naturplaner, og Lemvig Kommune er ingen undtagelse. De skulle være færdige i 2020, men som formanden for Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite i Lemvig, Jens Johan Brogaard, siger:

- Vi har endnu ikke fået nogle i høring hos os, siger Jens Johan Brogaard.

Kommunerne har ellers haft lang tid, for det er tilbage i 2010, at man på EU plan satte projektet i værk. Målet var, at når vi nåede frem til år 2020, ville presset på biotoper og nedgangen af biodiversiteten være stoppet - eller endda vendt. For at opfylde målsætningen skulle samtlige kommuner lave naturplaner og plejeplaner, der beskriver, hvordan man lokalt stopper tilbagegangen. Det kan være gennem pleje af naturområder eller beskyttelse af andre, udvalgte arealer. Enkelte kommuner er i gang, men det er et fåtal.

- Der er måske 10-20 ud af landets 98 kommuner, der er kommet i mål. Men vi venter stadig i Lemvig, siger Jens Johan Brogaard.

Opgaven er nemlig ressourcekrævende, og derfor er der behov for at tænke langsigtet. Det er muligvis én af grundene til, at arbejdet halter bagefter i de danske kommuner. Det er en årsag, som Danmarks Naturfredningsforening har taget alvorligt, og derfor har udviklet en særlig pakke, der skal gøre det lettere for kommunerne at komme i gang med arbejdet. Pakken rummer en præcis beskrivelse af kommunernes opgaver, et katalog over virkemidler samt et katalog til inspiration. Pakken er skabt med hjælp fra blandt andet forskere på de danske universiteter samt medarbejdere ved kommunerne for at sikre, at pakkens kvalitet ikke kan betvivles. Pakken blev onsdag afleveret til samtlige byrådsmedlemmer i Lemvig Kommune, men desuden er pakken også afleveret til de kommunale naturmedarbejdere. Med pakken fulgte et brev med en opfordring til at komme i gang, selv om det allerede er meget sent.

- Det er jo ressourcekrævende, så derfor skal det også tænkes med ind i de kommunale budgetter, siger næstformanden John Clausen.

Da de kommunale budgetter for 2020 allerede er på plads, kan det virke som om, det allerede er for sent. Det erkender Jens Johan Brogaard da også.

- Målet var jo at opnå en forbedring inden år 2020. Det når vi ikke, erkender han.

Alligevel håber de, at arbejdet nu vil komme i gang i Lemvig Kommune, og gerne i et tæt samarbejde med nabokommunerne i Holstebro, Struer og Skive. Når det handler om natur og biodiversitet, er det nemlig vigtigt, at man ikke lader sig begrænse af en kommunegrænse, men tænker i større sammenhænge. Det kan for eksempel være med til at sikre spredningskorridorer for arter, der har det svært.

- Vi forventer da, at materialet bliver taget alvorligt, siger John Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad gemmer der sig mere

Vi danskere har gennem mange år været særdeles tilfredse med at se vort land stå blandt de øverste, når der laves lister over hvor lidt korruption og svindel, der foregår i landet. Ja, vi har brystet os af, at det stort set ikke forekommer - i hvert tilfælde ikke når vi sammenligner os med en række andre lande. Men smilet bliver noget anstrengt i denne tid, når vi præsenteres for den ene sag efter den anden, hvor det drejer sig om millioner, der er svindlet for i det offentlige. ja, vi har jo Britta-sagen, som afslørede en stor brist i sikkerheden og kontrollen, og hvor det var alt for let at hive alle de penge ud af systemet, som hun ønskede. Nu er vi så præsenteret for svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, hvor private leverandører for at få del i de store bestillinger i forsvaret har medvirket til, at ansatte har kunnet købe ind til privatboligen ved, at man betalte ekstra meget for de offentlige ydelser, og så kunne de ansatte bruge forskellen efter forgodtbefindende. Utroligt at sådan en åbenlys svindel har kunnet køre i årevis, når så mange har været involveret, og at der ikke er nogen, der har reageret tidligere, end det så skete nu. Nu er Dansk Folkeparti jo ikke en offentlig institution, men det er alligevel offentlige penge, der i forbindelse med Morten Messerschmidt og EU tilsyneladende også er svindlet med. Sagen er ikke afgjort endnu, så man skal vare sig med at dømme folk. Men det ser ikke godt ud for partiet ud fra det, der er kommet frem indtil nu. Så er det man spørger sig selv. Er der meget mere af den slags svindel i de store offentlige kasser? Er kontrollen for ringe, og tilliden for stor? Det kan ikke gå for hurtigt med at få kulegravet området, og om der ligger sig flere eksempler af disse millionsvindler liggende skjult. Den almindelige skatteyder kan ikke være tjent med, at pengene tilsyneladende kan fosse ud af systemet nogle steder, uden man får det for skattekroner, som vi betaler dem til. Her gælder ingen partifarve. Alle i Folketinget har kun den samme interesse. Det her skal bringes til ophør.

Annonce