Annonce
Lemvig

Danmarks Naturfredningsforening til Lemvig Kommune: Kom i gang

Der er flere naturområder, som Lemvig Kommunen har ansvaret for, men der mangler ofte plejeplaner og beskrivelse af, hvordan man sikrer biodiversiteten. Arkivfoto
Danmarks Naturfredningsforening har forgæves kigget efter kommunale natur- og plejeplaner. Nu har kommunen fået en håndsrækning i håb om, at arbejdet kommer i gang
Annonce

Lemvig: De danske kommuner er generelt langt bagefter med at lave naturplaner, og Lemvig Kommune er ingen undtagelse. De skulle være færdige i 2020, men som formanden for Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite i Lemvig, Jens Johan Brogaard, siger:

- Vi har endnu ikke fået nogle i høring hos os, siger Jens Johan Brogaard.

Kommunerne har ellers haft lang tid, for det er tilbage i 2010, at man på EU plan satte projektet i værk. Målet var, at når vi nåede frem til år 2020, ville presset på biotoper og nedgangen af biodiversiteten være stoppet - eller endda vendt. For at opfylde målsætningen skulle samtlige kommuner lave naturplaner og plejeplaner, der beskriver, hvordan man lokalt stopper tilbagegangen. Det kan være gennem pleje af naturområder eller beskyttelse af andre, udvalgte arealer. Enkelte kommuner er i gang, men det er et fåtal.

- Der er måske 10-20 ud af landets 98 kommuner, der er kommet i mål. Men vi venter stadig i Lemvig, siger Jens Johan Brogaard.

Opgaven er nemlig ressourcekrævende, og derfor er der behov for at tænke langsigtet. Det er muligvis én af grundene til, at arbejdet halter bagefter i de danske kommuner. Det er en årsag, som Danmarks Naturfredningsforening har taget alvorligt, og derfor har udviklet en særlig pakke, der skal gøre det lettere for kommunerne at komme i gang med arbejdet. Pakken rummer en præcis beskrivelse af kommunernes opgaver, et katalog over virkemidler samt et katalog til inspiration. Pakken er skabt med hjælp fra blandt andet forskere på de danske universiteter samt medarbejdere ved kommunerne for at sikre, at pakkens kvalitet ikke kan betvivles. Pakken blev onsdag afleveret til samtlige byrådsmedlemmer i Lemvig Kommune, men desuden er pakken også afleveret til de kommunale naturmedarbejdere. Med pakken fulgte et brev med en opfordring til at komme i gang, selv om det allerede er meget sent.

- Det er jo ressourcekrævende, så derfor skal det også tænkes med ind i de kommunale budgetter, siger næstformanden John Clausen.

Da de kommunale budgetter for 2020 allerede er på plads, kan det virke som om, det allerede er for sent. Det erkender Jens Johan Brogaard da også.

- Målet var jo at opnå en forbedring inden år 2020. Det når vi ikke, erkender han.

Alligevel håber de, at arbejdet nu vil komme i gang i Lemvig Kommune, og gerne i et tæt samarbejde med nabokommunerne i Holstebro, Struer og Skive. Når det handler om natur og biodiversitet, er det nemlig vigtigt, at man ikke lader sig begrænse af en kommunegrænse, men tænker i større sammenhænge. Det kan for eksempel være med til at sikre spredningskorridorer for arter, der har det svært.

- Vi forventer da, at materialet bliver taget alvorligt, siger John Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Struer

Skur brændte ud

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce