Holstebro: Store arkitektkonkurrencer.
Workshops for unge.
Borgermøder i Musikteatret om visioner og udvikling.
1000 borgerforslag til hvordan Holstebros bykerne bør udvikle sig.
2019 har været præget af meget aktivitet i forsøget på at styrke byudviklingen i det centrale Holstebro.
Manden i spidsen for projektet er Jesper Larsen, der siden efteråret 2018 har været direktør for Holstebro Udvikling.
Han glæder sig til, at de mange visioner bliver konkretiseret, så det hele ikke ender i skitser og luftballoner.
- Jeg forventer, at den endelige plan kan præsenteres i marts. Jeg er i tæt dialog med Team Vandkunsten, der vandt konkurrencen i oktober. De skal indarbejde det bedste fra de to andre forslag, siger Jesper Larsen.
En af de konkrete tillægsopgaver er at udvikle området fra stationen og ned til Nørreport.
- Det er et område, som mange helt rigtigt mener, skæmmer byen. Det skal der gøres noget ved. Et andet ønske er at bevare de grønne områder omkring det nuværende Kvickly, så det hele ikke bliver boliger. Det afgørende er, at der fortsat skal være offentlig adgang, siger Jesper Larsen.
En del af vinderprojektet fra Team Vandkunsten indebar, at Kvickly blev flyttet op i Enghaven for at være tættere på det øvrige butiksliv.
- Sønderlands-området er udfordret, og butikkerne har det svært. I fremtiden går vi efter, at detailhandlen bliver koncentreret fra Nørreport og ned til Brotorvet, siger Jesper Larsen, der også arbejder med at finde frem til et par synlige projekter, der kan åbne for byudviklingen, så der bliver handling bag de mange ord og visioner.
Gerne allerede i 2020.
- Det er vigtigt, at borgerne kan se, at der sker noget. Derfor skal vi finde det rigtige åbningstræk, siger Jesper Larsen.
Mere engagement
Direktøren er i sit første år blevet helt klar over, at store planer og nye bygninger i en grøn oase ikke skaber byudvikling alene.
- Det har overrasket mig, hvor meget organisering det kræver, når der skal planlægges og skabes nye initiativer. Vi har brug for, at der er flere, der griber ud efter boldene og tager ansvar for, at der kommer mere liv i bymidten og gågaden, siger han.
- Jeg vil bestemt gerne have flere telefonopkald, hvor der var flere, der sagde til mig, at den der idé vil vi gerne være tovholdere på, siger Jesper Larsen, der også er formand for foreningen City Vækst, der har til opgave at skabe mere live i bymidten.
- Det handler om events, events og events. Der skal simpelthen ske noget mere i vores bymidte. Det er helt afgørende for, at der kommer mere liv. Holstebro Udvikling hjælper gerne tingene i gang, men det skal være engagerede borgere, der står bag og organiserer det, siger direktøren, der ikke tror på, at lavere husleje i gågaden automatisk vil skabe mere liv.
- Måske på den korte bane. Men det er langt vigtigere, at der kommer meget mere liv og langt flere events, så langt flere kommer i bymidten, siger Jesper Larsen.