Annonce
Udland

Op mod 100 dræbt under kampe i Idlib i Syrien

Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix

51 af regimets folk og 45 af deres modstandere meldes dræbt i Syrien over 48 timer, siger overvågningsgruppe.

Op mod 100 soldater og militsfolk meldes dræbt under hårde kampe i Idlib-regionen i Syrien, hvor jihadister har kontrol over store områder.

Kampene mellem regeringsstyrker og de væbnede grupper i regionen er de blodigste i landet, siden en våbenhvile kom i stand ved russisk mægling sidst i august. Det oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR).

Gruppen siger, at 96 er blevet dræbt under kampene i de seneste to dage.

- Intense kampe fortsætter tidligt mandag langs flere akser i den sydøstlige del af Idlib, hedder det.

- 51 af regimets folk er blevet dræbt over 48 timer, mens 45 af deres modstandere - heriblandt 31 jihadister - også er dræbt, siger overvågningsgruppen.

Den har under hele krigen i Syrien indsamlet oplysninger om dræbte og sårede fra mange forskellige netværk i landet.

De syriske myndigheder plejer ikke at offentliggøre tabstal.

Idlib er hjem for omkring tre millioner mennesker - heriblandt mange, som er internt fordrevne flygtninge. Størstedelen af Idlid kontrolleres af jihadister, og det er en af de sidste bastioner, som holder stand mod regeringsstyrkerne omkring præsident Bashar al-Assad.

Den syriske leder har længe sagt, at hans regering vil genvinde kontrollen over den nordvestlige region, som grænser op til Tyrkiet.

Ved indgåelsen af våbenhvilen i august blev en russisk-støttet syrisk regeringsoffensiv indstillet. Offensiven havde kostet mindst 1000 civile livet, og hundredtusinder blev tvunget til at flygte fra deres hjem.

Krigen i Syrien, som har kostet over 370.000 mennesker livet, begyndte i 2011, da regimet brutalt nedkæmpede prodemokratiske demonstrationer.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce