Annonce
Udland

Omstridte Hitler-malerier kunne ikke sælges på auktion

Maleriet "Buschgruppe", der er signeret "A. Hitler", er et af de fem malerier, der lørdag var til salg i auktionshuset Weidler. Auktionshuset har droppet planerne om at sælge yderligere 26 malerier, der menes at være malet af den tidligere nazistiske leder, fordi der opstod tvivl om ægtheden.

Et tysk auktionshus opgiver lørdag at sælge Hitler-malerier. Salget er kritiseret og der er tvivl om ægtheden.

Fem malerier, der angiveligt er malet af Nazitysklands øverste leder, Adolf Hitler, måtte pilles ned fra staffelierne igen, da det ikke lykkedes at få dem solgt ved en omdiskuteret auktion i den tyske by Nürnberg lørdag.

Auktionen har været kraftigt kritiseret. Blandt andet har Nürnbergs borgmester, Ulrich Maly, fordømt den som værende "dårlig smag".

Desuden kan de høje startpriser mellem 19.000 og 45.000 euro (mellem 142.000 og 336.000 kroner) have skræmt køberne væk. Det samme kan tvivlen om, hvorvidt det virkelig var Hitler, der var kunstneren bag værkerne.

Få dage inden auktionen blev et antal malerier trukket tilbage på mistanke om, at de var falske.

Politiefterforskere er ved at undersøge, om der er tale om falsknerier.

Alle fem malerier, der skulle have været solgt lørdag, er signeret "A. Hitler". Det samme er mange af dem, der er trukket tilbage på grund af mistanke om, at de er falske.

Auktionshuset Weidler har ikke kommenteret årsagen til, at malerierne ikke blev solgt, men meddeler, at det muligvis kan ske på et senere tidspunkt.

Blandt de genstande, der skulle have været under hammeren lørdag, var et maleri af en udsigt ud over en sø og en kurvestol med et hagekors-symbol. Stolen menes at have tilhørt Hitler.

I Tyskland er det ulovligt at fremvise nazisymboler i det offentlige rum, men der kan gøres en undtagelse, hvis det sker i forbindelse med undervisning eller i en historisk sammenhæng.

For ikke at bryde loven havde auktionshuset dækket kurvestolen til ved lørdagens auktion og redigeret billeder af den på sin hjemmeside. Det samme skete med en vase med hagekors på.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce