Annonce
Livsstil

Omfattende bog om danske designerlamper

"Danske lamper - 1920 til nu" udkommer 22. november. Den vil koster 349,95 kroner. Foto: Bogforside fra Strandberg Publishing
Kommende bog om dansk lampedesign fortæller historierne bag 100 udvalgte lamper. Det er forfatter og designer Malene Lytken, der har skrevet bogen "Danske lamper - 1920 til nu", som fokuserer på designernes fortællinger om deres arbejde.

Årets længste nat varer 17 timer i Danmark. Måske er det derfor, de danske designere har interesseret sig så meget for lamper og at skabe et godt, behageligt og hyggeligt kunstigt lys, når nu solen ikke skinner.

Designere og arkitekter lige fra PH til Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz har arbejdet med lys - enten med belysningens stemning, lampernes udseende eller deres funktion som en del af samfundet. I den kommende bog "Danske lamper - 1920 til nu" af Malene Lytken møder læseren alle de store designere. Man får også historien om det danske lys fra olie-lampen henover elektriske glødepærer til nutidens LED.

De første af bogens 100 lampehistorier handler om PH-lamperne og Poul Henningsens arbejde med at skærme lyset, så lampen ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas. På den måde er den ikonisk designer og arkitekt et godt eksempel på, at dansk lampedesign ikke kun handler om udseende og indretning, men om at belysning og hygge er tæt forbundne størrelser. Og ligesom begrebet hygge går sin sejrsgang verden over, er danske lamper også populære. Gamle lamper kan sælges til høje priser, og ellers udgåede lampedesigns relanceres som designikoner.

Forfatteren til "Danske lamper - 1920 til nu" giver designerne ordet og lader dem fortælle, hvorfor de 100 udvalgte lamper blev, som de blev. Blandt andet hvordan Pantons månependel er et meget tidligt forsøg på at gøre lampen brugerinddragende, da folk selv kunne dreje lamellerne og bestemme lysvirkningen, eller hvordan Louise Campbell besluttede sig for at lave lampeskærme i lag for at filtrere lyset. Man får også historien om Olafur Eliassons og Frederik Ottesens solcellelamper Little Sun og Little Sun Diamond, der blev lavet for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris.

Malene Lytkens bog "Danske lamper - 1920 til nu" udkommer 22. november på forlaget Strandberg Publishing. Den kommer både på dansk og engelsk. Prisen er 349,95 kroner.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Livsstil

Skuespiller Lise Baastrup: - Kultur er blevet mit liv

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce