Annonce
Danmark

Oliestrateg: Angreb på tankskibe kan få oliepriserne til at eksplodere

Angreb på skibe i Hormuz-strædet er gift for en lav oliepris. Det formodede angreb på to skibe torsdag har allerede sendt oliepriserne opad. Foto: Reuters
Oliepriserne og derved også benzin- og dieselpriserne kommer til at stige resten af året ifølge oliestrateg. De formodede prisstigninger skyldes blandt andet angrebene på tankskibe i den Persiske Golf, som Iran mistænkes for at stå bag. Hvis Iran ved at gribe til våben hindrer passage gennem Hormuzstrædet, kan det få oliepriserne til at eksplodere, lyder vurderingen fra oliestrategen.

Hvis din bil har en stor tank, kan det være en fordel at fylde den op med benzin nu. Sådan lyder det fra oliestrateg Jan Bylov fra Jyske Bank. Han har netop færdiggjort sin olieprognose, som forudsiger, at olieprisen vil stige resten af året.

Torsdagens angreb på tankskibe nær Hornuzstrædet i den Persiske Golf er en af årsagerne til den formodede stigning. Hændelserne skærper en i forvejen anspændt situation i Den Persiske Golf, hvor fire andre tankskibe blev angrebet med miner i havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater for en måned siden. USA mistænker Iran for at stå bag.

Hvis Iran forsøger at blokere for passagen igennem Hornuzstrædet kan det få stor betydning for oliepriserne og dermed også for den pris, din benzinstander viser, når du vil tanke, vurderer Jan Bylov.

- Rigtig meget af den daglige olieproduktion transporteres igennem Hormuzstrædet ud til verdensmarkedet. Hvis den eskalerende konflikt mellem USA og Iran fører til, at iranerne bliver så desperate, de finder på at svare igen på sanktionerne ved at gribe til våben, er det let for dem at gøre noget der. Der var nye angreb i området torsdag, og det er klart, at vi frygter jo, iranerne kunne have en finger med i spillet der. Hvis de forsøger at blokere Hornuzstrædet, vil olieprisen eksplodere, siger han.

Jan Bylov oplyser, at skibstransport gennem den Persiske Golf lige nu anses for at være lige så farlig som under Irak-krigen i 2005.

Annonce

Handelskrig fik priserne til at falde

Olieprisen ventes ifølge oliestrategen at stige fra omkring 60 dollars til cirka 80 dollars inden årets udgang. Hvor meget det vil påvirke benzin- og dieselpriserne herhjemme, kan han ikke præcist. Men det kan få priserne til at stige med flere kroner.

- Olieprisændringer på verdensmarkedet slår også igennem her bare i mindre omfang. Store skatter og afgifter er med til at regulere priserne herhjemme, men det ændrer ikke på, at grundelementet i prisen på tankstationerne herhjemme tager udgangspunkt i prisen på verdensmarkedet, siger Jan Bylov.

Strategens prognose om stigninger i oliepriserne kommer efter en måned med prisfald, der ifølge Jan Bylov skyldes handelskrigen mellem USA og Kina, som har fået væksen og dermed også eftersprøgslen efter olie i verden til at falde. Han vurderer dog ikke, at faldet i efterspørgslen vil være nok til at opveje, de andre faktorer, der risikerer at få olieprisen til at stige.

De to tankskibe, der blev angrebet i den Persiske Golf torsdag, formodes at være blevet ramt af miner, der er eksploderet på skibene. Det ene stod efterfølgende i flammer, mens det andet fik skader på skroget. Iran selv afviser alle anklager om at skulle have stået bag angrebene.

Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce